250 godina štovanja Gospe u Primoštenu: Ova pobožnost zalijeva molitvom naše korijene

250 godina štovanja Gospe u Primoštenu: Ova pobožnost zalijeva molitvom naše korijene

Dvjesto i pedeset godina štovanja Gospe od Porta u Primoštenu proslavljeno je u nedjelju 9. kolovoza svečanim misnim slavljem pred crkvom svetog Roka.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Šibenska biskupija
Objavljeno:
 
10.08.2020 08:23

 

Euharistiju je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić, koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas. Riječi pozdrava uputio je župnik don Jurica Petković. Tijekom misnog slavlja pjevao je župni zbor koji izveo pjesmu Gospi od Porta. Autor teksta i glazbe je župnik u Primoštenu don Jurica Petković, izvještava Biskupija.

- Pred nama je danas slavlje ove lijepe tradicije koja ima svoje duboko značenje. Isto tako i zahvalnost Bogu što je sačuvana i ostaje i dalje znakom žive vjere u ovoj župi, ovdje u Primoštenu. Zahvala svima koju su se trudili sačuvati ovu vjersku tradiciju da bude vidljivi znak vjere, da bude pomoć u prenošenju vjere na mlađe generacije. Zahvala Bogu što je opstala do danas, usprkos nesklonim vremenima kad je znala biti i zabranjivana - poručio je biskup u homiliji.

Naglasio je kako je pobožnost Gospi od Porta puno više od nekog običaja.

- Ova pobožnost 250 godina zalijeva molitvom naše korijene, identitet našega bića, čovjeka vjernika ovoga kraja. Vjera u Krista Spasitelja i zagovor njegove Majke oblikovala je dušu, stavove, život i odnose vjernika koji su je sačuvali. Bila je sigurno utočište u mnogim nevoljama s kojima se trebalo nositi: pošasti, oskudica, ratovi, doba komunizma i nijekanja vjere. Bilo je raznih križeva i iskušenja, neizvjesnosti i ugroza, borbe za život u siromaštvu i oskudici. U svemu tome vjernička duša uvijek je znala gdje se obnavlja snaga, učvršćuje nada i dobiva snaga za životne borbe.

Biskup je potom rekao kako i danas želimo Gospu od Porta moliti da nam isprosi istu snagu vjere za ovo naše današnje vrijeme.

- Da ne zaboravimo onaj najvažniji životni cilj: život zauvijek u Bogu, u radosti neba. Da na tom putu ne izgubimo kompas i ne dopustimo da nas varave slike zemaljskih dobara zarobe i odvuku pogled od vječne sreće s kojom se ništa prolaznog ne može mjeriti - istaknuo je biskup Rogić.

Misno slavlje završilo je procesijom sa Gospinom slikom koja je vraćena u kapelicu na lokaciji Porat u Primoštenu. Biskup Tomislav Rogić vjernicima je udijelio blagoslov sa Gospinom slikom.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: