Adventska duhovna obnova vjeroučitelja u Požegi

Adventska duhovna obnova vjeroučitelja u Požegi

Duhovnu obnovu vodio je fra Mate Bašić, župnik Župe sv. Ivana Pavla II. u Petrinji i Župe sv. Bartola Apostola u Hrastovici.

Autor
Povjerenstvo za medije Požeške biskupije/Marijan Pavelić/Laudato
Fotograf
Povjerenstvo za medije Požeške biskupije/Marijan Pavelić
Objavljeno:
 
26.11.2022 14:35

 

U organizaciji Katehetskog ureda Požeške biskupije, u Požegi je 26. studenoga održana adventska duhovna obnova vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri Požeške biskupije. Program je započeo u Dvorani sv. Terezije, gdje je prisutne pozdravio predstojnik Katehetskog ureda Marijan Pavelić, istaknuvši kako je za svakog vjeroučitelja i odgojiteljicu u vjeri važan i potreban trenutak u kojem će zastati i promisliti o sebi i poslanju koje je od Crkve primio – a duhovna obnova na početku vremena došašća prava je prilika za to. Predstavio je zatim voditelja duhovne obnove, fra Matu Bašića, župnika Župe sv. Ivana Pavla II. u Petrinji i Župe sv. Bartola Apostola u Hrastovici. Nakon zaziva Duha Svetoga uslijedilo je razmatranje u kojem je fra Mate sudionicima duhovne obnove nastojao približiti dar vjere iz perspektive njihova poslanja u kontekstu liturgijskog vremena došašća.

Kazao je, među ostalim, kako se istinska duhovnost kao osobni odnos s Bogom izgrađuje u dubini ljudske intime te ona nije vidljiva na površini, niti se nužno očituje u emocijama. Ohrabrio je vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri da se odvaže tražiti Boga u skrovitosti i tišini te ih je pozvao da svakodnevno, kroz molitvu, povlačenje u osamu, a napose Euharistiju, održavaju budnim svoj odnos s Bogom kako bi iz njega crpili snagu za svoje poslanje i djelovanje te bili autentični svjedoci Isusa Krista.

Program duhovne obnove nastavljen je u crkvi sv. Lovre pokorničkim bogoslužjem i sakramentom Pomirenja, a vrhunac je bilo euharistijsko slavlje. Fra Bašić je podsjetio vjeroučitelje kako je Euharistija prije svega zahvaljivanje i najveće Božje čudo iz kojeg trebamo crpiti snagu za poslanje koje nam je povjereno. U prigodnoj homiliji fra Mate je, na temelju naviještene Božje riječi, potaknuo nazočne da poput djeteta koje s nestrpljenjem iščekuje svoje roditelje u radosti žive sadašnji trenutak budno očekujući Kristov dolazak. Tumačeći semitsko poimanje srca kao središta ljudskog bića, pozvao ih je da sve svoje snage usmjere prema Bogu, a svoje vjeroučiteljsko poslanje povjere Njemu.

Na kraju misnog slavlja predstojnik Pavelić zahvalio je fra Mati Bašiću za predvođenje duhovne obnove, a vjeroučiteljima poželio da bude blagoslovljeno sve što će ovog došašća činiti za sebe, svoje obitelji, ali i za mlade koji su im povjereni.

OBNOVA_01

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: