Biskup Antun Škvorčević i episkopi Jovan Ćulibrk i Gerasim Popović posjetili Glinsko područje stradalo u potresu

Biskup Antun Škvorčević i episkopi Jovan Ćulibrk i Gerasim Popović posjetili Glinsko područje stradalo u potresu

U razornom potresu na Banovini stradale su mnoge crkve, sakralni objekti i obiteljske kuće.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
16.01.2021 17:20

 

Požeški biskup Antun Škvorčević, pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk te domaći gornjokarlovački episkop Gerasim Popović posjetili su 15. siječnja 2021. područje Gline, pogođeno razornim potresom u prosincu 2020. godine. Episkopi i biskup najprije su razgledali hram Rođenja Presvete Bogorodice u Glini, gdje ih je dočekao Goran Kalamanda, glinski paroh. Predstavio im je oštećenje hrama i parohijsku kuću te im je kazao kako navedeni objekti zbog statičke ugroženosti nisu za uporabu, stoga se i sam morao preseliti u manastir Bogorodice Trojeručice u Donjem Budačkom.

Nakon toga biskup i episkopi uputili su se u selo Ravno Rašće, gdje su posjetili nekoliko katoličkih i pravoslavnih obitelji, koje su im prikazale svoje stanje te nevolje koje imaju sa smještajem u neprikladnim kamp-kućicama ili stambenim kontejnerima, napose za starije osobe ako u njima nema sanitarnih čvorova, u nadi da će se brzo pronaći bolje rješenje. Spomenute poteškoće uvjetovane su i psihičkim šokom u kojem se nalaze osobe koje su i danas doživjele strah potresa koji se pojavio u vrijeme posjeta uvaženih gostiju. U razgovoru s episkopom Gerasimom i parohom Kalamandom o suradnji u pomaganju nastradalim ljudima u potresu, biskup Škvorčević među ostalim je spomenuo spremnost Hrvatskog Caritasa da na raspolaganje stavi pet stambenih modula za obitelji najtežeg stanja, te će se glinski paroh povezati s ravnateljem Caritasa, Fabijanom Svalinom, kako bi se to što prije ostvarilo.

Zatim su biskup i episkopi posjetili selo Majske Poljane, gdje su na mjestu potpuno razorenog hrama Vaskrsenja Gospodnjeg mogli vidjeti zašto je u ovom mjestu zbog potresa poginulo najviše osoba. Biskup Antun izrazio je episkopu Gerasimu svoje suosjećanje za poginule osobe i njihove obitelji te za druge žrtve potresa. Posvjedočio je da, obilazeći mjesta potresa, iskustveno osjeća što to znači biti stradalnik i istaknuo kako nakon toga ljudska blizina i međusobna kršćanska povezanost, napose između biskupa i episkopa dobivaju sasvim novu dimenziju i kvalitetu. Kazao je da unatoč teškim stradanjima, nakon ovog posjeta Glini i okolici, osjećamo u srcu ljepotu što nas je nevolja međusobno zbližila, podarila razumijevanjem i još većom spremnošću da zajednički pomognemo nastradalim ljudima, ne dijeleći ih po nacionalnoj, vjerskoj ili kojoj drugoj pripadnosti. Istaknuvši da se ovaj susret događa neposredno pred Svjetsku molitvenu osminu za jedinstvo kršćana, biskup je kazao kako ekumenizam nije nešto teoretsko, nego međusobni pristup kršćana koji vjeruju u istog Isusa Krista, u dobrohotnosti, međusobnom prihvaćanju i poštovanju, blizini u nevolji.

Biskup i episkopi uputili su se potom u Karlovac te su posjetili Saborni hram Svetog oca Nikolaja, gdje su ih dočekali arhimandrit Naum, starješina hrama Darko Dugonjić i đakon Budimir Kokotović. Episkop Gerasim predstavio je obnovu hrama i potom je uvažene goste poveo u eparhijski dom, gdje su u srdačnom razgovoru razmijenili mišljenja o različitim pitanjima, napose o pomoći i podršci obiteljima čija je egzistencija ugrožena u sadašnjem stradanju. Za bratskim stolom episkop Gerasim izrazio je svoju zahvalnost biskupu Antunu i episkopu Jovanu za posjet, posebno Požeškoj biskupiji koja je uputila pomoć Gornjokarlovačkoj eparhiji za nastradale u potresu.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: