Biskup Gorski: 'Bez potpunog povjerenja u Boga nije moguće naše spasenje'

Biskup Gorski: 'Bez potpunog povjerenja u Boga nije moguće naše spasenje'

Zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski u homiliji je naglasio kako smo okruženi anđelima, glasnicima dobrog Boga.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Šibenska biskupija
Objavljeno:
 
29.09.2020 17:36

Svetkovina svetog  Mihovila, zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije, proslavljena je jutros na trgu pred šibenskom katedralom. Svečano misno slavlje i procesiju ulicama grada predvodio je pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski, izvijestila je Biskupija.

Uz predvoditelja koncelebrirali su: nadbiskupi splitsko makarski Marin Barišić; zadarski Želimir Puljić; splitsko makarski koadjutor Dražen Kutleša; biskupi: dubrovački Mate Uzinić, gospićko senjski Zdenko Križić, mostarsko duvansjki Petar Palić, umirovljeni šibenski Ante Ivas i gospićko-senjski Mile Bogović,  te biskup domaćin Tomislav Rogić. Među velikim brojem svećenika bili su provincijal Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, fra Josip Blažević i  provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, fra Marko Mrše. Grad Šibenik predstavljao je gradonačelnik Željko Burić sa dogradonačelnicima Danijelom Miletom i Paškom Rakićem. Na slavlju je bio i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović. Tijekom misnog slavlja pjevao je zbor koji su činili: Mješoviti katedralni zbor, zbor župe Ljubitovica i zbor 'Cor Christi' iz samostana svetog Lovre. Uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina zborom je ravnala Jelena Mikulandra.

Zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski u homiliji je naglasio kako smo okruženi anđelima, glasnicima dobrog Boga. U imenu svetog Mihovila: 'Tko je kao Bog' sadržano je pitanje i odgovor. U imenu pitanju prepoznajemo divljenje svemogućem Bogu. Zajedno s anđelima divimo se Bogu zbog beskrajne ljubavi, a divljenje je izraz zahvalnosti za dar života.

– Život ljudski dar je stvarateljske Božje ljubavi. Darovani smo od samog Boga posredovanjem ljubavi roditelja. Taj je dar jedinstven i neponovljiv, kazao je biskup Gorski. Naglasio je kako nas svaki dar obvezuje. Dar života obvezuje nas na zahvalnost što smo rođeni i što postojimo. Važno je prihvatiti sebe sa svim darovima, umijećima i slabostima – kazao je Gorski.

Naglasio je kako se čovjek treba ostvariti i oplemeniti vlastiti život. Oplemenjivanje vlastitog života ostvaruje se u djelovanju za druge. Mi smo pozvani uzvratiti dar za dar, ljubav za ljubav, život za život. Čovjek je dar i mora postajati dar za druge. Upozorio je da onaj tko niječe dar života postaje poput palog anđela i suprotstavlja se vlastitom biću. Od osobe postaje sredstvo.

– Nijekanje dara postaje tako lukavo i suptilno da nadmašuje ljudske sposobnosti. Ima, dakle, netko drugi tko nam na veoma lukav način sugerira suprotstavljanje svojoj biti. To se očituje kao temeljno nezadovoljstvo sobom i drugima. Svijet je pun primjera, i mi o tome možemo posvjedočiti. Sve potrebno za život imamo, a opet nismo zadovoljni. I kad bi se sve posložilo po našem htijenju, opet ne bismo bili zadovoljni – istaknuo je propovjednik.

Rekao je da Isusovi učenici ne smiju sebi dopustiti djelovanje sila koja razaraju povjerenje u čovjeka i u Boga. Bez povjerenja nije moguće izgraditi ni društvo, nije moguće stvoriti dobre poslove, nije moguća Crkva, ni obitelj, ni brak, ni prijateljstvo.

– Ništa nije moguće bez povjerenja, jer bez beskrajnog i potpunog povjerenja u Boga nije moguće ni naše spasenje. Zato nam je dužnost, u ovom vremenu u kojem je toliko nepovjerenja ušlo među nas ljude, izgrađivanje povjerenja. Dužni smo uvijek iznova izgrađivati povjerenje koje omogućuje život u zajedništvu i blagostanju – pojasnio je biskup.

Vjernicima Šibenske biskupije zaželio je da ostanu hrabri u svojoj vjeri i da im ne klone duh u borbi protiv zlog duha.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: