Biskup Komarica pohodio opustošene župe Sokoline i Vrbanjci

Biskup Komarica pohodio opustošene župe Sokoline i Vrbanjci

Banjolučki biskup Franjo Komarica pohodio je u četvrtak 29. travnja, na nekoliko sati, svoje opustošene župe Sokoline i Vrbanjci na području kotorvaroške općine.

Autor
Laudato/F.P.
Fotograf
KTA BiH
Objavljeno:
 
03.05.2021 09:37

 

Župna crkva i kuća obnovljene su, a dvorište oko njih je ograđeno velikim trudom župnika iz župe Kotor Varoš, koji se administrativno brinu i za ovu župu. Ona je 1991. imala oko 1500 župljana i vlastitog župnika. Još uvijek je jedina župa u Banjolučkoj biskupiji u koju se još nitko nije vratio.

U susjednoj prostranoj župi Vrbanjci, koja se dobrim dijelom proteže uz rijeku Vrbanju i cestu između Kotor Varoša i Teslića, biskupa je dočekao upravitelj te župe, kotorvaroški župnik, fra Zoran Mandić, zajedno s dvoje župnih vijećnika, povratnika, bračnim parom Matom i Anđom Marić. Najprije su posjetili uređeno groblje u selu Donja Rujevica, u kojem se vidi veći broj kuća u ruševinama, ali i pokoja obnovljena kuća.

Na tom groblju nalazila se i jedna od masovnih grobnica, a na groblju je sahranjeno 15 ubijenih mještana. Biskup i njegovi domaćini pomolili su se za sve pokojne sahranjene na tom i drugim grobljima te nekoć velike župe koja je prije rata imala oko 3200 župljana, a sada ih je u župi tek 30-ak.

Domaćini su se pred obnovljenom župnom crkvom i kućom u uređenom crkvenom dvorištu biskupu potužili da su se uslijed izostanka odlučnije potrebne pomoći, povratnici sami, uz velike poteškoće, trudili oko obnavljanja svojih porušenih domova. Kao ilustraciju, naveli su da je Vlada Republike Hrvatske 2008. odobrila sredstva za obnovu 25 povratničkih kuća, a da je tek nedavno od te odobrene pomoći došla pomoć za samo dvije kuće.

Biskup Komarica zajedno se s njima u obnovljenoj župnoj crkvi pomolio za sve nazočne i prognane župljane te za sve pokojne župljane. Razgledao je i obnovljenu župnu dvoranu te župnu kuću, koja je u obnovi. Biskup je u pratnji župnika, fra Zorana, pohodio još jednog od povratnika, u selu Gornja Rujevica, čija je obitelj bila protjerana 1992. godine.

On je, radeći u Austriji, sam obnovio svoju kuću, iako su mu, dok ju je obnavljao, u više navrata rušili i krali dijelove kuće, koje je popravljao i ugrađivao. Blizu njega još se nekoliko kuća obnavlja vlastitim sredstvima. On se nada da će u tim plemenitim ljudima, unatoč izostanku svake pomoći političara, države i međunarodne zajednice, uspjeti ostvariti svoju nakanu i ponovo oživjeti svoju očevinu i djedovinu.

'Nada i volja za rodnim krajem kod normalnog čovjeka ne mogu se nikako uništiti', ustvrdio je pred biskupom Komaricom i njegovom pratnjom ovaj povratnik.

Biskup je bio dirnut ljubavlju svojih župljana, kao i njihovom velikom željom i odlučnošću da obnove nasilno ugašena ognjišta svoga života i svoga zajedništva, osobito vjerskog i crkvenog. Zahvalio im je i obećao da će za njih moliti, ali i da će se na druge načine za njih i za druge u sličnim situacijama zalagati, prenosi KTA.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije