Biskup Košić predslavio svetu Misu na prvu godišnjicu posvete župne crkve u Kravarskom

Biskup Košić predslavio svetu Misu na prvu godišnjicu posvete župne crkve u Kravarskom

Čestitavši okupljenima svetkovinu posvete župne crkve, biskup je istaknuo kako je ovo četverostruko slavlje. Uz obljetnicu posvete crkve, proslavljena je i svetkovina Božjeg milosrđa, Bijela nedjelja te krštenje četvrtog djeteta u obitelji Grđan.

Autor
Laudato / S. Vego
Fotograf
S. Vego/Sisačka biskupija
Objavljeno:
 
08.04.2024 16:04

Sisački biskup Vlado Košić predslavio je na Bijelu nedjelju, 7. travnja, na prvu godišnjicu posvete, svečano misno slavlje u crkvi Uzvišenja Sv. Križa u Kravarskom. Koncelebrirali su domaći župnik Hrvoje Zovko i p. Jure Vranjić.

Uz brojne domaće vjernike, za koje je crkva bila premala da bi svi stali u nju, slavlju su nazočili potpredsjednik Vlade Tomo Medved, načelnik Općine Kravarsko Vlado Kolarec, predstavnici Zagrebačke županije te susjednih gradova i općina, kao i predstavnici brojnih udruga, vatrogasci i članovi kulturno-umjetničkih društava.

Prije Mise, biskup je ispred Pastoralnog centra "Stjepan Povoljnjak“ blagoslovio novo misno ruho te na početku Mise i nove klupe u crkvi, a tijekom Mise krstio je i Josipa, četvrto dijete u obitelji Maria i Katarine Grđan.

Čestitavši okupljenima svetkovinu posvete župne crkve, biskup je istaknuo kako je ovo četverostruko slavlje. Uz obljetnicu posvete crkve, slavi se i svetkovina Božjeg milosrđa, Bijela nedjelja te krštenje djeteta. 

Osvrnuvši se na svetkovinu posvete crkve, biskup je rekao kako je to prije svega dan zahvalnosti Bogu i ljudima zbog ove nove crkve, u čiju su se obnovu ugradili mnogi dobri ljudi i ustanove te mnogo znoja i ljubavi.

''Pred očima imamo lijepu crkvu koja je zapravo simbol našeg crkvenog zajedništva, naše duhovne zajednice. Ona je mjesto susreta s Bogom. Zato je ona nama sveta i biskup je posvećuje, kao što je to bilo kod vas prošle godine na Bijelu nedjelju. Pomazuju se oltar i zidovi da bi se moglo reći da je crkva posvećena, a to znači pozvana na svetost. Ta Crkva, to smo mi. Mi smo pozvani na tu svetost da svjedočimo da je Bog među nama i da se možemo dičiti s time da smo Njegova zajednica. Kao što se vidi izdaleka, ova župna crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom, tako se treba vidjeti svatko od nas kao grad na gori koji se ne može i ne smije sakriti, kako je rekao Isus, da bismo slavili Boga koji je na nebesima'', naglasio je biskup Košić. 

Dotaknuvši se i Nedjelje Božjeg milosrđa, podsjetio je kako ju je ustanovio papa Ivan Pavao II. 2002. godine

''On je prije 24 godine proglasio sestru Faustinu Kowalsku svetom, a upravo je ona najzaslužnija što je proširena ta pobožnost Božjemu milosrđu posljednjih godina. Ona je imala mistične susrete s Kristom koji joj je povjerio zadaću da širi pobožnost Božjemu milosrđu jer je Bog onaj koji ljudima prašta njihove grijehe i koji nas neprestano prima u svoj zagrljaj. I sam Papa došao je do spoznaje da je to potrebno jer danas ima previše grijeha i mnogo je krivih lutanja. Zato je potrebno moliti Boga da nam bude milosrdan i da nam se smiluje. Doista, kuda ide danas ovaj ludi svijet? Ono čega se pametan stidi, to se promovira i potiče, nemoralno i perverzno želi se učiniti normalnim. Mi zato moramo biti hrabri i moliti Boga da nam se smiluje za sve te grijehe i zablude i da krenemo pravim putem naprijed. Jer, ako ćemo ići tim putovima modernih ideologija, onda ćemo propasti'', upozorio je biskup. 

Na kraju, progovorivši o pročitanom Evanđelju i susretu sv. Tome apostola s uskrslim Isusom, biskup je istaknuo:

''Čuli smo kako Tome nije bilo na dan uskrsnuća Gospodnjeg, kada se On ukazao svojim apostolima. On zato nije htio povjerovati u to dok sam ne vidi i ne uvjeri se. Zato je u nedjelju poslije Uskrsa Isus ponovno došao među svoje apostole i rekao im: 'Mir vama!' Najprije se obratio upravo apostolu Tomi: 'Stavi svoj prst u moje rane, i ne budi nevjeran nego vjeran.' Mnogi ističu kako je Tomina nevjera bila veoma važna za prvu zajednicu kršćana, ali i za nas, jer on se uvjerio, želio je vjerovati ali je tražio osobno iskustvo. 'Tko traži, nalazi', rekao je Gospodin. To je i za nas važno jer i nama je potrebno ne samo vjerovati drugima koji su svjedoci, nego i sami doživjeti ono što je bit naše vjere, a to je susret s Bogom. Tu možemo vidjeti i taj ritam prvih susreta, koji su započeli od samog Krista uskrsnuloga i traju do danas, da se na dan Njegova uskrsnuća zajednica okuplja. I ove nedjelje On je tu među nama, makar nevidljiv za oči ovog svijeta, ali vidljiv za oči naše duše i naše vjere. On dolazi i dva puta govori: 'Mir s vama.' Evo, to je taj mir koga svi mi trebamo. Mir je to koji ne će doći u naša srca ako u njima bude grijeh i zato je potrebno da taj mir bude u čistoći duše i srca, a to nam Gospodin omogućava svojom pobjedom nad grijehom i smrću'', zaključio je biskup. 

Na kraju slavlja okupljene je pozdravio i župnik Zovko, zahvalivši svima koji su pomogli u organizaciji ovog slavlja. 
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: