Biskup Košić redovnicima i redovnicama: "Vi svima donosite nadu, radost života, smisao"

Biskup Košić redovnicima i redovnicama: "Vi svima donosite nadu, radost života, smisao"

Vanjska proslava blagdana Svijećnice i Dana posvećenog života održana je u nedjelju 5. veljače u bazilici sv. Kvirina u Sisku. Tom prigodom svečano misno slavlje predslavio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s rektorom bazilike, vlč. Robertom Jakicom i više svećenika redovnika.

Autor
Laudato / J.J.
Fotograf
Sisačka biskupija
Objavljeno:
 
06.02.2023 11:26

 

U homiliji, čestitavši okupljenim redovnicama i redovnicima njihov dan, biskup je rekao kako je ovo prigoda prije svega zahvaliti za poziv koji je Gospodin uputio svojim redovnicima i redovnicama, a koji su mu se i odazvali i prihvatili duhovno zvanje te ga slijede svim srcem.

''Prigoda je to i da se molimo za starije i nemoćne redovnice i redovnike, za bolesne i preminule, ali osobito da se molimo za nova redovnička zvanja u našoj biskupiji i u našoj domovini. Ja bih osobito želio iskoristiti ovaj vaš dan, drage sestre i braćo u redovništvu, da vama zahvalim za sve dobro i žrtve koje činite u našoj Sisačkoj biskupiji. Sestre redovnice prisutne su u župnim zajednicama, osobito se brinući za crkve i liturgiju, također ste prisutne u odgoju i obrazovanju djece – u školama kao vjeroučiteljice, u dječjem vrtiću, u Caritasu, brinući se za tolike potrebite, osobito nakon potresa obilazeći unesrećene: vi svima donosite nadu, radost života, smisao… Hvala i našim redovnicima franjevcima, dehonijancima, kapucinima, koji vodite župe, ali ste i u svojim samostanima na uslugu vjernicima za sakramente, za razgovore i duhovnu okrjepu. Hvala također i našim klauzurnim sestrama u Kloštru Ivaniću i u Lasinji, koje za sve nas mole'', rekao je biskup te dodao kako su redovnice i redovnici dragocjeni dio Crkve te je kako je po njima Crkva duhovno obogaćena raznovrsnim karizmama i darovima kojima oplemenjuju pastoralno i evangelizacijsko djelovanje. 

U nastavku, osvrnuvši se na Evanđelje po Mateju, biskup je rekao kako u njemu Gospodin svojim učenicima govori velike riječi: "Vi ste sol zemlje… vi ste svjetlost svijeta.“ 

Dan posvećenog života u Sisačkoj biskupiji

''Velika je to i uzvišena besjeda kojom Isus nas, male ljude, proglašava važnima i značajnima u ovom životu. Ali ujedno i opominje: 'Ako sol obljutavi, čime će se ona osoliti? Nije više ni za što nego da se baci van i da ljudi po njoj gaze… Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući.' To zapravo znači da nismo mi svjetlo, nego da smo – poput Ivana Krstitelja – svjedoci Svjetla: 'ne bijaše on Svjetlo, nego da posvjedoči za Svjetlo' (Iv 1,8), tj. mi smo svjetlo jedino ako je u nama Svjetlo, Krist. Gospodin Isus odredio je što je to temelj našeg međusobnog bratstva i sestrinstva, kada ga je tražila Njegova rodbina, a On je rekao: 'Tko je majka moja, tko li braća moja?' I pruži ruku prema učenicima: 'Evo', reče, 'majke moje i braće moje! Doista, tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka'. Svima nam je, draga braćo i sestre, a osobito to kažem vama, drage sestre redovnice, i draga braćo redovnici: vršiti volju Božju. A to dakako znači slušati Boga, Njegove zapovijedi, razvijati u sebi neprestano osjećaj za Boga, gajiti i razvijati osjećaj za čovjeka, marljivo nastojati ispunjavati redovite dnevne dužnosti, biti na uslugu svima koji to od nas taže, a tiče se njihove duhovne i materijalne dobrobiti'', kazao je biskup Košić. 

Podsjetio je i kako je pred nama blagdan suzaštitnika biskupije, bl. Alojzija Stepinca, poručivši kako je i on svjedok vjere, mučenik, progonjen zbog pravednosti, ali ostao je vjeran i izdržao sve kušnje.

''Nama su danas umnožene kušnje, neprestano smo pred raznim izazovima koji nas žele odvratiti od Gospodina i puta kojim smo krenuli slijedeći Gospodina. Tu je sve veći sekularizam, promidžba svega što čovjeku godi, ali ga ne izgrađuje, nego često upravo suprotno, srozava u njegovu dostojanstvu. Privlačnost je u ponudama svijeta, ali što je god od svijeta, a Ivan apostol to zove: 'požuda tijela, požuda očiju i oholost života' (1 Iv 1,16), nije od Boga i zavodi nas da Bogu okrenemo leđa. A to se ne smije dogoditi. Moramo biti vjerni i ponosni što smo Njegovi! Neka nam u tome pomogne zagovor Presv. Bogorodice Marije, sv. Kvirina, sv. Blaža i bl. Alojzija i svih svetih, naših utemeljitelja i članova naših redova! Danas, prve nedjelje u veljači, slavi se u Crkvi i Dan života. Molimo se također da bude života, da bude djece u našim obiteljima koje se sve više zatvaraju pred životom, a to znači i pred budućnošću. Molimo za hrabrost da se svaki začeti život rodi, da postanemo društvo koje se raduje djeci jer i duhovna zvanja mogu se javiti samo u duši djeteta koje se rodilo, a osobito u obiteljima s više djece. Neka nas sve štiti i blagoslovi dobri Bog'', zaključio je biskup.

Prije Mise kratki nagovor okupljenima održao je fra Mate Bašić, progovorivši o redovništvu i sinodalnom putu, a sve je pozdravila i povjerenica za osobe posvećenog života, s. Danijela Anić. Redovnici su zajedno molili i krunicu te su imali i priliku za svetu ispovijed. 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: