Biskup Križić: 'Fabijan i Sebastijan mogli su izbjeći mučeništvo, ali nisu se htjeli odreći Isusa'

Biskup Križić: 'Fabijan i Sebastijan mogli su izbjeći mučeništvo, ali nisu se htjeli odreći Isusa'

Prema izvještajima od prošle godine, kršćanstvo je najprogonjenija od svih vjera na našem planetu. Zajedno s progonom raste i broj ubijenih kršćana zbog njihove vjere.

Autor
s. Robertina Medven/Laudato/D.R.
Fotograf
Glas Gacke
Objavljeno:
 
20.01.2021 17:08

 

U srijedu 20. siječnja 2021., na blagdan svetih mučenika Fabijana i Sebastijana, suzaštitnika župe, zaštitnika Gacke doline i grada Otočca, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu, u 11 sati, svečanu svetu Misu predvodio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.

– Slavimo blagdan svetih Fabijana i Sebastijana, mučenika iz prvih stoljeća kršćanstva; i bez obzira na vremenski odmak, mučenici uvijek iznova oduševljavaju i ostaju nam trajno nadahnuće i to stoga što su bili kršćani koji nisu živjeli neko polovično ili površno kršćanstvo, nego kršćanstvo u svoj svojoj punini. Kad su upoznali Isusa, sve drugo bilo im je nebitno. Prihvatili su Isusa i Njegovu Radosnu vijest svim srcem, do spremnosti da za Njega dadu sve, pa i sam život. Oni su nam trajna poruka: ne budi osrednji kršćanin; ne budi kršćanin koji vjeruje u Isusa, ali ne živi po Njegovu Evanđelju; ne budi kršćanin koji će u svim delikatnim situacijama zatajiti da je vjernik – poručio je biskup Križić.

Organizacija 'Open Doors' (Otvorena vrata), koja brine o progonjenim kršćanima u svijetu, objavila je na početku ove godine da je u 2020. u svijetu bilo više od 340 milijuna kršćana koji su zbog svoje vjere doživjeli visoki stupanj progonstva ili diskriminacije, i to čak u 74 zemlje svijeta. Tako je kršćanstvo najprogonjenija od svih vjera na našem planetu. Zajedno s progonom raste i broj ubijenih kršćana zbog njihove vjere.

– Biblijska Knjiga Mudrosti, iz koje smo slušali odlomak u prvom čitanju, izjavljuje da su duše pravednika u ruci Božjoj i njih se ne dotiče muka nikakva. Što ovo znači? Da one koji vjeruju u Boga ne dotiče muka nikakva? Ne, nego, njihove duše ne dotiče muka nikakva. Duševne boli znaju biti puno gore od onih tjelesnih. To znači da osoba koja živi s Bogom u duši nosi mir, nadu, pouzdanje, pa i onda kad je situacija iznimno teška – istaknuo je biskup.

Napomenuo je da su sveti Fabijan i Sebastijan mogli izbjeći mučeništvo. Bilo je dovoljno zanijekati Isusa. Ali, stanje njihove nutrine nije im to omogućavalo. Bilo im je lakše podnijeti mučeništvo negoli odreći  se Isusa. Snaga kojom su to mogli bila je u njihovoj duši, u njihovoj nutrini. To je neopisiva snaga koja dolazi od Boga, a ne od ljudskih sila.

Biskup je propovijed završio riječima molitve da sveti Fabijan i Sebastijan kod Boga zagovaraju za sav puk, napose za ljude koji trpe i pate, da u svojoj patnji dožive ono iskustvo Boga koje su doživjeli oni u svom mučeništvu.

Prije svete Mise, ispred spomen-križa poginulim braniteljima u Gačanskom parku hrvatske memorije, dogradonačelnik Nenad Janković, predsjednik gradskog vijeća, dr. Branislav Šutić, ravnateljica Osnovne škole, prof. Jasminka Devčić, umirovljeni vojni časnik Damir Pajtl te drugi suradnici u gradskoj upravi i vjernici odali su počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata. Položili su vijence i zapalili svijeće, a molitvu za sve pokojne predvodio je župnik i dekan, mons. Tomislav Šporčić.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: