Biskup Radoš predslavio svetu Misu za poginule i preminule policajce

Biskup Radoš predslavio svetu Misu za poginule i preminule policajce

Sveta Misa slavljena je u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, u suslavlju s preč. Mariom Kopjarom, vlč. Ivicom Horvatom, policijskim kapelanom i vlč. Markom Domiterom.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
25.09.2020 15:35

Misno slavlje održano je svega nekoliko dana prije kalendarske proslave blagdana svetih arkanđela Mihaela, Gabriela i Rafaela, izvijestila je IKA. Svetoj Misi nazočili su mnogi policajci, predvođeni načelnikom Policijske uprave varaždinske, Predragom Benčićem. Biskup Radoš istaknuo je kako na Svetoj Misi zajedno sa svima okupljenima želi moliti za poginule i preminule policajce, ali i zajedno s njima. Okupljenima je poručio da budu dostojni poziva na koji su pozvani i povjerenja koje im je dano.

U homiliji, biskup Radoš osvrnuo se na ulogu i mjesto anđela u životu Crkve i vjernika. Podsjetio je kako su anđeli Božji glasnici koji posreduju ljudima Božju riječ, objavljuju im Božju pomoć i spasonosnu Božju blizinu, štite ih od opasnosti, te čuvaju na životnim putevima. Govoreći o izboru zaštitnika policije, sv. Mihaela arkanđela, biskup je istaknuo kako zaštitnike izabiremo jer osjećamo da taj zaštitnik posjeduje osobine koje su nama važne, koje možda nama nedostaju, a potrebne su nam kako bismo mogli izvršiti svoje životno poslanje. U nastavku propovijedi osvrnuo se na današnje Evanđelje i važnost istine.

– Svi mi želimo znati što je to istina, što je istinsko. Istina nije sporedna stvar u našem životu. Samo se na njoj mogu graditi zdravi međuljudski odnosi, samo ona oslobađa. Isus Krist za sebe kaže da je On Istina, Istina koja će nas osloboditi – istaknuo je biskup Radoš.

Nekoliko riječi rekao je i o sv. Mihaelu arkanđelu. Njegovo ime znači: 'Tko je kao Bog?', ali nitko nije kao Bog i nitko ne može zauzeti mjesto Boga. Sotona, otac laži, želio je zauzeti mjesto Boga, ali je zbačen i odagnan daleko od Božjeg lica. Arkanđeo Mihael, vođa anđela, suprotstavio se đavlu i pobijedio ga, jer on je borac za Istinu.

– Vidimo sv. Mihaela kao vođu koji sebi i drugima postavlja ideal da nitko ne može stati na mjesto Boga i to je temeljna istina. Mi ga danas molimo da bude naš pomoćnik, da nas brani od svakog pokušaja da istinu sebi prilagodimo, da dopustimo da nas laž zarazi na ovaj ili onaj način, i da postanemo sluge/službenici onih koji govore laži – zaključio je biskup Radoš.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: