Biskup Šaško predvodio sprovodne obrede za vlč. Josipa Radelju: 'Nema ničega stvorenog što ispunja naša traženja'

Biskup Šaško predvodio sprovodne obrede za vlč. Josipa Radelju: 'Nema ničega stvorenog što ispunja naša traženja'

Govoreći o vlč. Josipu, biskup Šaško rekao je da je on bio tražitelj koji je našao, koga je Bog tražio i našao u ovome kraju.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Marija Grgas
Objavljeno:
 
21.07.2021 17:58

 

U srijedu 21. srpnja 2021. godine, u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Oštrcu, pomoćni biskup zagrebački, mons. Ivan Šaško predvodio je sprovodno euharistijsko slavlje i sprovodne obrede za preminulog svećenika, vlč. Josipa Radelju, koji je preminuo u nedjelju 18. srpnja, u 70. godini života i 43. godini svećeništva.

Na početku homilije, govoreći o prikazu sv. Marije Magdalene pod križem, obraza priljubljenih uz Isusove rane na nogama, biskup Šaško rekao je kako ta slika djeluje kao detalj koji traži nadopunu, koji nas tjera da tu sliku proširimo, ne samo što se tiče Marije Magdalene nego i naših života.

– S pravom se kaže da je ljubav ispravan i potpun zaključak na temelju nedostatnih i nepotpunih premisa. To je slika Kristove ljubavi i dara, koja je dobila odgovor u vjernosti i ljubavi, očitovanoj u Majci Mariji i drugim dvjema Marijama, te u učeniku kojega je Isus ljubio, a u kojemu se može prepoznati svatko od nas – kazao je mons. Šaško.

U pitanjima: 'Zašto plačeš?' i 'Koga tražiš?', koja Isus postavlja Mariji Magdaleni, sažeta su sva ljudska pitanja. Prvo pitanje odnosi se na ono do čega joj je stalo, ono što ju pokreće i čemu se nada, a u drugom pitanju Isus ne pita Mariju Magdalenu što traži, nego koga traži.

– Nema ničega stvorenog što ispunja naša traženja. Marija traži život za koji je osjetila da ne može nestati; tražila je život koji je susrela i za koji je znala da nadilazi sve što je smrtno – poručio je.

Govoreći o vlč. Josipu, biskup Šaško rekao je da je on bio tražitelj koji je našao, kojega je Bog tražio i našao u ovome kraju.

– Možemo biti sigurni da je dio njegova odaziva Gospodinu bio potaknut nečijim plačem – istaknuo je.

Mons. Šaško homiliju je zaključio riječima da vjeruje da vlč. Radelja sada gleda i živi ljepotu Božjega odgovora; da su se susrela dva traženja i da je plač preobražen u radost, u drugu stranu iste ljubavi.

– Znamo da Isus i danas prolazi istim ovim predivnim krajem i srcima ljudi, tražeći ljude koji vole i traže puninu ljubavi, koja se daruje u Kristu i ne zaustavlja svoj pogled i hod pred grobom i lijesom, nego u smrtnosti vidi novo rađanje, u grobu kolijevku za vječni život, novost kojega započinje u prolaznosti, kada živimo Kristovu ljubav, hranjeni Euharistijom, hranom besmrtnosti – zaključio je mons. Šaško.

Nakon popričesne molitve prigodnim riječima obratio se mons. Juraj Jerneić, upravitelj Svećeničkog doma sv. Josipa u Zagrebu, u kojem je vlč. Josip Radelja proveo svoje posljednje dane.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije