Biskup se na Misi u katedrali spomenuo komunističkih žrtava s Dakse

Biskup se na Misi u katedrali spomenuo komunističkih žrtava s Dakse

U propovijedi je biskup govorio o povezanosti zapovijedi ljubavi prema Bogu i čovjeku, te u tom kontekstu o bezbožnom i nehumanom činu pogubljenja na Daksi.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Dubrovačka biskupija
Objavljeno:
 
26.10.2020 18:39

 

Dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić, predslavio je u nedjelju 25. listopada euharistijsko slavlje u katedrali Gospe Velike, u Dubrovniku, na kojem se, uz ostalo, spomenuo i žrtava na otoku Daksi, ubijenih u jesen 1944. godine. Toga dana obilježavao se dan spomena na žrtve Dakse u organizaciji udruge 'Daksa 1944./45.', koji se sastojao od prijepodnevnog odlaska i molitve na mjestu stradanja na Daksi, te večernje Mise u crkvi Male braće, piše Biskupija.

U propovijedi je biskup govorio o povezanosti zapovijedi ljubavi prema Bogu i čovjeku, koje je u nedjeljnom evanđeoskom ulomku Isus izdvojio kao najvažnije, te u tom kontekstu o bezbožnom i nehumanom činu pogubljenja na Daksi. Naveo je i riječi pape Franje iz najnovije enciklike 'Fratelli tutti' o zloupotrebi vjere, kao i o važnosti održavanja upaljenih plamena kolektivne savjesti.

Biskup je u propovijedi istaknuo kako je u žrtvi Dakse bilo naglašeno prije svega bezboštvo, odbacivanje one ljubavi prema Bogu, kao onog koji je nepotreban. Zajedno s klasom koju se željelo skinuti s vlasti željelo se skinuti i Boga, a u tome se događalo to nijekanje prava čovjeka nakon što je zanijekano pravo Bogu.

– Moramo također priznati da je u povijesti bilo i drugih stranica u kojima se u ime Boga i navodne ljubavi prema Njemu nijekalo pravo bližnjima, pa i ubijalo vlastite bližnje – dodao je biskup, primijetivši kako se, nažalost, i danas to ponekad čini.

Dodao je tomu na kraju samo pitanje: 'Što je za nas kršćane najvažnije?' Napomenuo je kako se danas, u ovoj situaciji s koronavirusom, često zbunimo u davanju tog odgovora.

– No, uvijek je, i prije svega, najvažnija ljubav prema Boga koja se konkretizira i živi u ljubavi prema čovjeku, bez granica, svakom čovjeku – zaključio je biskup.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: