Biskup Škvorčević blagoslovio i otvorio nove prostore Katoličke osnovne škole u Virovitici

Biskup Škvorčević blagoslovio i otvorio nove prostore Katoličke osnovne škole u Virovitici

Pred početak nove školske i nastavne godine, 30. kolovoza, održana je svečanost blagoslova i otvorenja novih prostora Katoličke osnovne škole u Virovitici, koju je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević.

Autor
Požeška biskupija/Laudato/F.P.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
31.08.2023 09:39

 

Među sudionicima je bio Ivica Žuljević, predstojnik Ureda Požeške biskupije za katoličke škole i svećenici iz Virovitičkog dekanata; Igor Andrović, virovitičko-podravski župan; Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice sa zamjenicom Vlastom Honjek-Golinac; ravnatelj Katoličke osnovne škole u Virovitici Ivan Mikolić, ravnatelji drugih osnovnih i srednjih katoličkih škola Požeške biskupije, predstavnici i ravnatelji škola i javne uprave, kao i roditelji sa školarcima.

Program su moderirali učitelji Katoličke osnovne škole Matea Nađ i Matija Đurčević, koji su nakon pozdravnih riječi upoznali nazočne sa svojom školom. Svečanosti otvorenja svojim je pjevanjem doprinio ženski vokalni ansambl ''Contesse'' i glazbena skupina ''Artes'', dok su učenici Katoličke osnovne škole izveli prigodne skladbe i recitacije.

U prigodnoj riječi predstojnik Žuljević predstavio je nastojanja požeškog biskupa Antuna Škvorčevića da o desetoj obljetnici biskupije 2007. započne s djelovanjem Katolička klasična gimnazija u Virovitici, a na tragu pozitivnih iskustava i roditeljskih molbi, 2015. godine otvorena je i Katolička osnovna škola u istome gradu. Istaknuo je kako je tadašnji prostor u kojem su škole djelovale postao malen te se pristupilo njegovu proširenju, koje je dovršeno 2019. zajedno sa sportskom dvoranom. Istaknuo je kako je želja roditelja da njihova djeca pohađaju školu s naglaskom na vjerničkom odgojnom i osobnom pristupu učeniku dovela do povećanja razrednih odjela i razmišljanja o novim dodatnim prostorima. Nastojeći da se nastava i dalje održava u jednoj smjeni, Požeška biskupija pristupila je izradi idejnog rješenja i glavnog projekta uređenja novih prostora u visokom potkrovlju školske zgrade, čime se dobilo pet novih učionica s pripadajućim kabinetima i pratećim prostorima. Predstojnik Žuljević zahvalio je Maji Carević Deskar, čija je tvrtka CIP d.o.o. izradila projekt, kao i izvođaču radova Josipu Lukiću, direktoru tvrtke L projekt d.o.o. Posebnu zahvalnost uime nazočnih roditelja, djece i djelatnika Katoličke osnovne škole u Virovitici uputio je Požeškoj biskupiji na čelu s biskupom Škvorčevićem, koja je osigurala financijska sredstva za ostvarenje navedenog projekta, ulažući ih u djecu i mlade, našu sadašnjost i budućnost.

Zatim je biskup Škvorčević blagoslovio nove školske prostore. Polazeći od naviještenog Evanđelja o kući izgrađenoj na čvrstoj stijeni koju ne mogu srušiti oluje i bujice, biskup je u homiliji podsjetio kako su oluje minulih dana očitovale u Hrvatskoj i okolnim zemljama svoju razornu moć. Kazao je kako smo bili svjedoci nevremena koje je skidalo krovove, a vodene bujice odnosile cijele kuće sa slabim temeljima. Razumljivo je da se o tom na različitim društvenim razinama priča u Hrvatskoj još i danas. U naše razgovore o toj pojavi na svoj način uključio se i Isus u naviještenom evanđeoskom ulomku, ustvrdio je biskup. Dok mi tumačimo koje je sve naše ljudske projekte i djela u posljednje vrijeme razorila oluja i kako ćemo ih obnoviti, Isus nas uvjerava da prvenstveno trebamo imati na pameti kako je i čovjek građevina, i ako se osloni na slabi temelj, u opasnosti je da ga različite životne oluje razore i bujice odnesu, te on postane velika ruševina. Isus podsjeća da čovjek nije ljudski, nego Božji projekt te predstavlja svoju riječ kao najčvršći temelj u izgradnji njegova životnog zdanja.

Biskup je istaknuo kako su katoličke škole važne zbog stjecanja mnogih znanja kao i druge škole, ali da je njihova posebnost upravo u tome što one mladom čovjeku prilaze kao Božjem projektu te pomažu da se njegova sloboda opredijeli za izgradnju svoje osobe na temelju Božje zamisli o njemu, služeći se Božjim sredstvima. Pohvalio je roditeljsku vjerničku svijest koja u Isusu Kristu otkriva čovjeka u kojem nas je Bog putem ljubavi kao najčvršćeg životnog temelja uzdigao do najviše razine postojanja. Isus Krist je čovjek ostvaren na mjeru Božje ljubavi koja je za nas išla dokraja, do u smrt, i otvorila mogućnost najvišeg očovječenja: pobjede nad smrću, istaknuo je biskup. Podsjetio je koliko je dragocjeno da roditelji u obiteljskom odgoju, a učitelji u katoličkim školama pristupaju mladim ljudima s navedenog polazišta, služeći njihovoj izgradnji na cjelovit način.

Podsjetio je kako je geslo katoličkih škola Požeške biskupije ''Duc in altum'', ''Zaveslaj dalje, povezi dublje'', ustvrdivši da je to Isusova riječ kojom nas On poziva da ne ostanemo samo u vodama naših znanja i mogućnosti u ostvarivanju svoga postojanja, nego da srcem koje je budno u vjeri vidimo dalje i usudimo se s Isusom Kristom zaveslati dublje pučinom života i izgrađivati se u onim dimenzijama koje je u nama zacrtao Bog kada nas je stvorio, a kojima služi Crkva. Biskup je spomenuo kako mu je drago što je vokalni ansambl ''Contesse'' na početku izveo pjesmu ''Krist na žalu'', koju je na poseban način volio i papa Ivan Pavao II., zaštitnik Katoličke osnovne škole u Virovitici. Ona, naime, na lirski način opisuje kako je smisleno otisnuti se od naših vlastitih životnih obala i privezanosti za svoje životne modele, te se na Isusovu riječ hrabro odvezati od vlastitih sigurnosti i u suradnji s Njim graditi ovaj svijet, pomažući mladima da rastu u Božjim koordinatama. Zazivajući blagoslov na okupljene i novoizgrađene prostore, biskup je poželio da se u njima susreću ljudi upravo takvih nadahnuća i životnih opredjeljenja, usmjereni prema drugoj obali našeg postojanja kamo nas je poveo Bog u Isusu Kristu.

Na kraju programa ravnatelj Ivan Mikolić zahvalio je osnivaču, biskupu Škvorčeviću, što je kroza svoja nastojanja omogućio da ova Osnovna škola bude prepoznata kao mjesto odgoja za Božje vrijednosti. Istaknuo je kako je katolički odgoj koji se ostvaruje zajedno s roditeljima od velikog značaja, što pokazuje i broj učenika koji pohađaju školu. Istaknuo je kako je to i razlog za dogradnju škole, čime će se omogućiti da učenici i dalje svoje školske obveze izvršavaju u jednosmjenskoj nastavi. Nakon svečanog programa i blagoslova svi nazočni imali su priliku razgledati nove školske prostore.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: