Biskup Škvorčević blagoslovio novu crkvu u Smrtiću

Biskup Škvorčević blagoslovio novu crkvu u Smrtiću

Biskup je izrazio radost što može blagosloviti novoizgrađenu crkvu u Smrtiću, gdje su se prije 25 godina naselili Hrvati prognanici iz banjalučkog kraja.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
22.09.2020 09:36

 

Požeški biskup Antun Škvorčević 20. rujna u Smrtiću, filijali Župe Duha Svetoga u Gornjim Bogićevcima, predvodio je euharistijsko slavlje i blagoslovio novoizgrađenu crkvu sv. Antuna Padovanskog. Župnik, fra Ivo Brezović, prikazao je tijek izgradnje crkve, zahvalivši dragom Bogu što su dočekali dan njezina dovršenja. 

Uvodeći u misno slavlje, biskup Antun zahvalio je župniku, fra Ivi, na pozdravnim riječima i iznesenim podatcima o novoizgrađenoj crkvi, te na pažnji koju su mu iskazali mladi svojim darom. Biskup je izrazio radost što može blagosloviti novoizgrađenu crkvu u Smrtiću, gdje su se prije 25 godina naselili prognanici iz banjalučkog kraja. Kazao je da je svjestan da u njihovim dušama, osobito onih starijih, još uvijek nisu zacijeljele rane zbog progona iz rodnog kraja, ali da također zna da te rane može liječiti samo Bog svojom prisutnošću među njima, napose po misnoj žrtvi kojom je Gospodin Isus pobijedio smrt, a koja se slavi u novoizgrađenoj crkvi.

Na početku homilije biskup se zanimao jesu li sudionici slavlja dobro, ustvrdivši da odgovor ovisi o polazištu s kojeg prosuđuju svoje stanje. Ako krenu od izvanjskih okolnosti: progona prije 25 godina koji ih je duboko ponizio, ugroze koronavirusom, materijalnog siromaštva, odgovor će biti da su loše. Ali, kazao je, ako pođu od činjenice da je Bog s njima, te da je u Njegovim rukama njihova konačna sudbina, ne mogu drukčije odgovoriti nego kako to običavaju reći djeca u našim katoličkim školama: da su 'sjajno', iznad svih svojih nemoći, zloće, promašaja i svakog besmisla.

– Prorok Izaija potiče nas da tražimo Boga, da mu se vratimo, jer On je pun smilovanja i velikodušan u praštanju, čiji su 'puti iznad naših puteva' i čije su 'misli iznad naših misli'. Jednom riječju, On je potpuno drukčiji i veći od nas ljudi.  Bog se u Isusu Kristu spustio u našu prolaznost i umiranje, da bismo se mi u svetom Krštenju i u drugim sakramentima po Isusu Kristu uzdigli u neprolaznost Božjeg života u onostranosti –zaključio je biskup.

Na svršetku misnog slavlja biskup je sudionicima izrekao dvostruku čestitku: za izgradnju, opremanje i sada blagoslov ove crkvene građevine, ali i za opremanje one lijepe Crkve koja živi u njihovim srcima, po njihovoj vjernosti Bogu i u najtežim životnim situacijama. Kazao je da je osjetio tu njihovu ljepotu i njome se obogatio. Zahvalio im je što Bogu omogućuju da u njima ostvaruju svoje djelo, te ih je pozvao da mu i dalje budu vjerni.

Poželio je da bude blagoslovljeno sve ono što će se u ovoj blagoslovljenoj crkvi ostvarivati u njihovim srcima po služenju njihovih svećenika. Nakon što je fra Ilija Stipić zahvalio svima koji su u vrijeme njegove župničke službe u Gornjim Bogićevcima s njim surađivali na izgradnji ove crkve, biskup Antun na sve je sudionike slavlja po zagovoru sv. Antuna Padovanskog zazvao Božji blagoslov.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije