Biskup Škvorčević blagoslovio novu samostansku zgradu sestara milosrdnica u Požegi

Biskup Škvorčević blagoslovio novu samostansku zgradu sestara milosrdnica u Požegi

U kući je do 2020. godine djelovao Caritas Požeške biskupije, a nedavno je predana sestrama milosrdnicama da se u nju smjesti samostan sv. Josipa.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
19.04.2024 11:25

 

Biskup Antun Škvorčević predvodio je jučer u Požegi slavlje blagoslova novouređene biskupijske kuće, u kojoj je do 2020. godine djelovao Caritas Požeške biskupije, a koja je nedavno predana sestrama milosrdnicama da se u nju smjesti samostan sv. Josipa. Naime, sestre milosrdnice Provincije Bezgrješnog začeća BDM u Zagrebu prodale su Požeškoj biskupiji zgradu svoga požeškog samostana sv. Josipa, koju su izgradili isusovci početkom 18. stoljeća za svoju gimnaziju, a koja im je s obzirom na sve manji broj sestara postala prevelika i preskupa za održavanje. Dosadašnju samostansku zgradu Biskupija preuređuje za svoje odgojno-obrazovne potrebe, prvenstveno za katolički Dječji vrtić sv. Leopolda Mandića, a sestrama koje djeluju u Požegi dala je na raspolaganje spomenutu biskupijsku kuću za njihovo stanovanje.

Uvodeći u slavlje blagoslova, biskup Antun rekao je sestrama kako su se ovom seobom preselile iz jednog zdanja u drugo, prostorno prikladnije za njihove potrebe. Istaknuo je da se prikladnost nekog prostora zapravo očituje po onome što netko živi i nosi u svom srcu.

''U njem se događa prava seoba koja nas prenosi do neba i Božju prisutnost do nas'', kazao je biskup.

Potaknuo ih je da ovim blagoslovom zamole Gospodina neka im pomogne u novom zdanju živjeti blizinu s Njime i međusobno. Na temelju naviještene Božje riječi iz Poslanice Hebrejima, biskup Antun je u prigodnoj homiliji podsjetio kako je ova poslanica zapravo prvokršćanska homilija, model na koji način bi trebalo čitati i meditirati Božju riječ. Spomenuo je da je naviještena Božja riječ izuzetno snažna po imperativima kojima nas upućuje što trebamo činiti da bi ova kuća-zgrada, postala dom-samostan. Podsjetio je sestre kako su kuće zidovi, a hoće li oni biti dom ne ovisi o tome kako smo ih uredili, nego o odnosu onih koji u njima žive ponajprije prema Bogu, a onda i jednih prema drugima. Hoće li novouređeni zidovi biti njihov samostanski dom ovisi ponajprije o onome što će one živjeti i nositi u svojim srcima za Boga i jedne prema drugima. Zamolio je Gospodina da njihova srca ispuni plemenitošću, dobrotom i ljubavlju, koje će dijeliti jedne s drugima, živeći vjernost zavjetima poslušnosti, siromaštva i čistoće.

Potom je biskup obišao prostore novouređene kuće, poškropio ih blagoslovljenom vodom, podsjetivši sestre što su postale po vodi svetog krštenja. Na kraju im je zahvalio za požrtvovnost kojom sudjeluju u pastoralnom poslanju požeške mjesne Crkve, izvijestila je Požeška biskupija.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: