Biskup Škvorčević: Kolika je moć života u malom pšeničnom zrnu!

Biskup Škvorčević: Kolika je moć života u malom pšeničnom zrnu!

Na 15. nedjelju kroz godinu biskup Antun Škvorčević predvodio je misno slavlje u požeškoj crkvi sv. Lovre. Uvodeći u misno slavlje biskup Antun je rekao da se ono odvija usred ljeta označenog različitim izazovima, među kojima je i koronavirus, s kojim se moramo tako naučiti živjeti da nas ne ugrozi.

Autor
Požeška biskupija/laudato/D.R.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
13.07.2020 12:13

 

U navedenim okolnostima valja kroz svakodnevnu molitvu, a osobito sudjelovanjem na svetoj misi duši dati što joj je potrebno: Božju blizinu i njegovu riječ. Tom je porukom biskup Antun Škvorčević ohrabrio vjernike u požeškoj crkvi sv. Lovre. 

Kazao je kako naviještena Božja riječ njega osobno višestruko potiče na razmišljanje. Ponajprije Isusov govor u evanđelju o ušima koje ne čuju i očima koje ne vide. Pojasnio je kako ovdje nije riječ o fizičkim ušima i očima, nego o dubljem osluškivanju koje se zbiva u našim srcima. Rekao je da mu je također izazovno ono što Isus tumači o rastu. Pitanje nije samo čujemo li ili vidimo nešto od života, nego rastemo li na razini života. A upozoravajući na ono što može stvoriti ljudska zla riječ, biskup je za primjer spomenuo lažno svjedočenje: Svjedoci na sudu mogu o drugima reći i laž.

- Zamislite, kad netko svojom lažnim svjedočenjem drugome dodijeli sudbinu za cijeli život. To je strašan događaj. U novije doba na sudu postoji tzv. detektor laži. No, teško je reći koliko on može zaći u dno našeg bića i otkriti svu dubinu zla iz kojeg proizlazi lažno svjedočanstvo. Kazao je kako bi bilo dobro uspostaviti neki 'detektor laži' koji bi mogao otkriti tko nas po zavodljivim riječima koje susrećemo u medijima hoće zavesti, poniziti i oduzeti nam dostojanstvo - rekao je biskup.

Tumačeći evanđeosku prispodobu o sijaču, u kojoj Isus navodi kako je na površnom, tvrdom i trnovitom tlu sudbina Božje riječi gubitnička, ali kad zrno Božje riječi padne na dobro tlo ljudskog srca, iz njega izraste obilat urod, biskup je podsjetio na moć života u malom pšeničnom zrnu.

- Treba ga baciti u zemlju, i uz ponešto vlage i topline iz njega će početi rasti klica, a klica će izrasti u stabljiku, na kojoj će uroditi plod, mnogo bogatiji od zrna koje je umrlo. Postoji, dakle, tajna života i njegova rasta u onome malom zrnu - ustvrdio je mons. Škvorčević

Pozvao je vjernike da pred životom ne budu slijepi ni gluhi, nego da ga zaista nastoje vrednovati u njegovoj izvornosti, a ne za svoje ideološke ili neke druge potrebe. Poručio im je da će na taj način njihova kršćanska egzistencija biti življena po Božjim mjerilima.

- Naš dolazak na nedjeljnu svetu misu silno je važan i zbog toga što uvijek iznova slušamo Božju riječ, i ako ona ulazi u nas mi postajemo prostor u kojem ono što je Božje ne samo odjekuje, nego na svoj način raste - zaključio je biskup. 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: