Biskup Škvorčević krstio peto dijete obitelji Rajh u Novoj Gradiški

Biskup Škvorčević krstio peto dijete obitelji Rajh u Novoj Gradiški

Na svršetku misnog slavlja biskup je zahvalio roditeljima Rajh što svojim opredjeljenjem za život služe budućnosti Crkve i naroda.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
03.01.2022 10:15

 

Na Drugu nedjelju po Božiću, 2. siječnja 2022., požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je Župu Kraljice Svete Krunice u Novoj Gradiški, predslavio u župnoj crkvi euharistijsko slavlje i krstio Jakova, peto dijete roditelja Karla i Marine Rajh. Župnik Mario Matijević pozdravio je biskupa Antuna i uime župne zajednice izrazio mu dobrodošlicu. Biskup je okupljenim vjernicima čestitao Božić i zaželio blagoslovljenu novu godinu. Posebnu čestitku uputio je roditeljima Rajh, koji su donijeli svoje peto dijete na krštenje, zahvalivši im na ponovnom opredjeljenju za život. Kazao je da će ono u svetom krštenju biti povjereno Isusu Kristu, koji je je postao jednim od nas da bi položio sebe za nas na križu i obdario svojom uskrsnom pobjedom.

Započinjući homiliju, biskup je ispripovjedio kako mu je jedan poznanik rekao da ne prima čestitke za novu godinu, jer sve što svakodnevno doživljavamo, ispunjeno je strahom, i ništa se ne mijenja na početku godine.

– Valja nam se zaustaviti pred pitanjem kakva će biti ova godina, označena neznanjem s obzirom na koronavirus i ugrozu koju on uzrokuje, kao i s obzirom na druga pitanja koja stvaraju nedoumicu i ulijevaju strah. Slušajući nositelje javnih dužnosti kod nas, gledajući televiziju, čitajući razne portale i promišljajući u ljudskim koordinatama, susrećemo se s procjenama o tome kakva bi mogla biti ova godina iz naše uske perspektive. No, u naviještenim svetim čitanjima progovorio nam je Bog, ocrtavajući ono što mi jesmo i što se s nama može dogoditi iz Njegovih mogućnosti – ustvrdio je biskup.

Upitao je sudionike slavlja vjeruju li više onomu što im ljudi pripovijedaju ili onomu što im Bog obznanjuje. Na temelju ulomka iz Pavlove Poslanice Efežanima, naviještenog u drugom čitanju, biskup je prikazao što su to Božje mogućnosti. Istaknuo je kako Apostol blagoslivlja Boga i Oca Gospodina našega Isusa Krista, koji nam je u Njemu objavio tko je On za nas i tko smo mi Njemu.

– On nije neko hladno biće koje nitko i ništa ne zanima, nego Otac koji voli svakog čovjeka. Božja ljubav nije neko mrtvo, nego životvorno stanje, kako je to posvjedočio Isus Krist svojom mukom, smrću i uskrsnućem – poručio je.

Biskup je kazao kako nas vjera u to da nad našim postajanjem na ovom svijetu bdije jedno veliko očinsko srce koje ljubi, oslobađa od straha i ispunja odvažnošću da prihvatimo patnje i samu smrt kao sastavni dio našega zemaljskog hoda, odbijajući napast da u sebičnim užitcima i slavi težimo postići životni uspjeh.

Na temelju evanđeoskog ulomka u kojem sv. Ivan govori o Riječi, biskup je istaknuo kako je Riječ zapravo Božja mudrost pretvorena u konkretni čin, po kojem je sve dozvano u postojanje. Upozorio je da evanđelist Ivan obznanjuje ono što je iz mogućnosti Božje mudrosti Njegovom Riječju postalo. Istaknuo je kako to može stvarati određene poteškoće suvremenom čovjeku koji se kreće u okviru onoga što može proizvesti iz svojih vlastitih mogućnosti.

Biskup je spomenuo kako je upravo u takvom ozračju potrebno podsjećati da mi nismo proizvedeni, nego smo postali ljudi. Ustvrdio je kako ni smisao našeg života nije u onomu što ćemo proizvesti svojim rukama, nego u onomu što ćemo Božjim darom postati surađujući s Njim na zemlji. Ne znamo do kraja izreći svu istinu o nama i stvarnosti oko sebe, ali u Isusu Kristu vjerom otkrivamo da smo bića koja je Ljubav pozvala u postojanje, te nismo prepušteni vlastitim nemoćima, jer Ljubav ne će dopustiti da skončamo u ništavilu. Naša ukorijenjenost u navedene koordinate Božjeg života najdublji je razlog da na početku ove godine ne budemo ispunjeni strahom, nego nadom.

– Povjeravajući u krštenju maloga Jakova onoj moći Božjoj koja je progovorila u Isusu Kristu, u Njegovoj muci, smrti i uskrsnuću, roditelji Karlo i Marina Rajh svjedoče oslobođenost od straha za život svog djeteta – ustvrdio je biskup Antun.

Na svršetku misnog slavlja biskup je čestitao roditeljima Rajh na krsnom preporođenju njihova djeteta, osobito što svojim opredjeljenjem za život služe budućnosti Crkve i naroda. Uputio je zahvalu nazočnom ministrantu Luki Gubiću za vjernost i požrtvovnost u desetogodišnjem služenju oltaru, koji danas završava tu službu.

Istaknuo je potom kako postoji određena poveznica između voditelja župnog pjevačkog zbora Lovre Tkalčeca, kojeg je biskup prvoga krstio u ovoj novoizgrađenoj novogradiškoj župnoj crkvi Kraljice Svete Krunice kao dijete iz obitelji s brojnom članovima i krštenja malog Jakova, petog djeteta u obitelji Rajh, poželjevši mu da se i on uskoro svrsta među one koji vole Boga i iskazuju mu slavu u svojoj župnoj crkvi. Potaknuo je vjernike na suradnju sa župnikom Marijom Matijevićem, koji je na početku svoga služenja u ovoj novogradiškoj župi. Nakon svete Mise biskup Antun u prostorima župnog doma zadržao se u razgovoru s članovima spomenute obitelji i uručio im darove.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: