Biskup Škvorčević na blagdan sv. Lovre: Ako zaista ljubimo, nasljedujmo!

Biskup Škvorčević na blagdan sv. Lovre: Ako zaista ljubimo, nasljedujmo!

Biskup je pozvao nazočne vjernike da otvore svoje srce za Božje djelo u sv. Lovri, te ih ono prosvijetli i pokrene na dobro.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
11.08.2020 07:57

Na svetkovinu sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i Biskupijskog Caritasa na otvorenom prostoru ispred Biskupskog doma u Požegi, neposredno uz drevnu crkvu sv. Lovre, biskup Antun Škvorčević predvodio je središnje biskupijsko misno slavlje u zajedništvu s članovima Stolnog kaptola, arhiđakonima i dekanima, svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova i župa grada Požege i okolice.

Pozdravljajući vjernike, napose volontere župnih Caritasa na čelu s ravnateljem i tajnicom Biskupijskog Caritasa, biskup Antun čestitao im je svetkovinu sv. Lovre i podsjetio ih da su se okupili pokraj osam stoljeća stare Svečeve crkve koja pamti snažnu duhovnu povijest, napose kad nam je papa Ivan Pavao II. dao sv. Lovru za zaštitnika naše Biskupije, a mi ga ujedno izabrali i za zaštitnika Caritasa Požeške biskupije.

Započinjući homiliju biskup je kazao da se svaki put iznenadim i zamislim kad u Hrvatskoj pojedini političari, gospodarstvenici ili drugi stratezi našega boljitka tumače kako ne možemo ozbiljnije krenuti naprijed dok se ne pronađu investitori koji će htjeti uložiti kod nas svoj kapital.

- Tko se sjetio, ili tko je odlučio da se napredak može ostvariti samo putem ulaganja? Isus nas uvjerava u današnjem evanđelju kako je sam živi Bog uspostavio navedenu zakonitost u prirodi, a mi je manje ili više uspješno oponašamo u gospodarstvu. Naime, u zrno pšenice, kao i u svako drugo sjeme upisano je Božje počelo da ono mora pasti u zemlju, biti uloženo u umiranje, da bismo došli do dobiti. Valja sijati da bismo želi - rekao je biskup.

Zatim je dodao kako je ljubav uvijek ulaganje, kapital bez kojeg nema života ni rasta. Malo kapitala, ne obećava ozbiljniju dobit. Malo sijanja, ne najavljuje ozbiljniju žetvu, malo ulaganje sebe sama za drugoga, ne omogućuje pobjedu života u njegovoj punini.

- Nema izazovnije činjenice od toga da je Bog uložio sebe za nas u Sinu svome Isusu Kristu, u njegovoj posvemašnjoj ljubavi na križu dokraja do u smrt, te je taj njegov ulog urodio obilnije od bilo kojeg ljudskog uloženog kapitala, ostvario je pobjedu života nad smrću, uskrsnuće, život vječni. Takav je Bog: On ne može drugačije, nego ljubi na posvemašnji i neopozivi način i u njem je temelj smisla svakog drugog ulaganja i jamstva rasta života po njegovoj zakonitosti - istaknuo je biskup Škvorčević.

Potom je ocrtao lik sv. Lovre koji se našao pred tim izazovom. On se oduševio za taj životni model, opredijelio se biti vjeran Isusu Kristu po uzoru njegove smrti za nas dokraja.

- Opisujući život sv. Lovre i pozivajući vjernike da ga nasljeduju sv. Augustin je napisao: 'Sv. Lovro bio je đakon Rimske Crkve. Ondje je bio služitelj Isusove krvi, i ondje je za ime Kristovo prolio svoju krv. Lovro je ljubio Krista u svom životu, nasljedovao ga u smrti.' I mi, braćo, ako zaista ljubimo, nasljedujmo - zaključio je mons. Škvorčević.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije