Biskup Škvorčević na krštenju: Kad se rodi novi čovjek, to je najveći događaj u Hrvatskoj

Biskup Škvorčević na krštenju: Kad se rodi novi čovjek, to je najveći događaj u Hrvatskoj

Požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je jučer Župu Rođenja Blažene Djevice Marije u Kutjevu i tijekom euharistijskog slavlja u župnoj crkvi krstio Franku, peto dijete Josipa i Martine Treger.

Autor
Požeška biskupija/laudato/D.R.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
12.07.2020 11:55

 

Biskup je pozvao sudionike slavlja da zamole sv. Benedikta neka nam svojim zagovorom pomogne kako bi se sve naša ljudska nastojanja ostvarivalo po Božjem naumu. Izrazio je radost što je o ovom blagdanu obitelj Josipa i Martine Treger donijela u crkvu svoje peto dijete na krštenje.

- Kad se rodi novi čovjek, to nije nešto usputno, sporedno nego najveći događaj u Hrvatskoj - istaknuo je biskup. 

U homiliji biskup je spomenuo kako se i u Crkvi i u društvu često čuje da je život pun izazova. Ustvrdio da postoje neke pojave ili neki ljudi, koji nas potiču da živimo na određeni način, te se mi po nekim kriterijima opredjeljujemo kako ćemo živjeti. I apostol Petar vođen je određenim kriterijima kad u današnjem evanđelju Isusu postavlja pitanje što će on i drugi apostoli dobiti zauzvrat, ostavivši sve što su posjedovali i pošli za njim.

- Petar je, dakle, sveo Isusa i njegov izazov na gospodarsku razinu, na razinu 'imati'. Isus ga je u svom odgovoru podsjetio kako postoji dublja i viša razina života, a to je razina 'biti', i da stoga ono što će im on dati, a to je život vječni, neće biti tek nešto više 'imati' nego u punini 'biti', da oni neće tek dobiti nešto, nego će postati netko - ustvrdio je biskup.

Pozvao je sudionike slavlja neka ni u jednoj životnoj situaciji ne dopuste da budu razočarani, ogorčeni i prazni, nego neka uvijek stanu pred Boga i dopuste mu da on ispuni njihovu prazninu, prosvijetli njihov mrak, osnaži njihovu nemoć, i svojom prisutnošću dadne smisao za kojim čeznu.

- To je poželio na poseban način maloj Franki, koja kroz krštenje ulazi u zajedništvo Isusove muke, smrti i uskrsnuća, u zajedništvo njegove ljubavi. Kazao je da se ona rodila u zajedništvu ljubavi mame i tate, a da u krštenju ulazi u zajedništvo one Božje ljubavi koju je Isus ostvario na križu, jače od smrti, koja uvodi u vječnost. Isusovom ljubavlju koja po krštenju ulazi u njezinu sudbinu, mala će se Franka uputiti prema Božjoj vječnosti i Isusovoj pobjedi nad smrću, koja je naš konačni smisao - zaključio je biskup. 

Na svršetku misnog slavlja biskup je roditeljima Treger čestitao krsno preporođenje njihove kćeri, te im je zahvalio za sve ono što će u odgoju svojom vjerničkom ljubavlju ugraditi u malu Franku i u drugu svoju djecu, da ona budu njihova radost, radost naše domovine Hrvatske i Božja radost. 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: