Biskup Škvorčević na upisu krizmanika: 'Od tjelesnog rasta važniji je onaj duhovni'

Biskup Škvorčević na upisu krizmanika: 'Od tjelesnog rasta važniji je onaj duhovni'

Biskup je potaknuo krizmanike da na početku korizme u pripravi za primanje sakramenta svete Potvrde obnove savezništvo s Bogom u Isusu Kristu.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
22.02.2021 15:24

 

Na Prvu korizmenu nedjelju, 21. veljače, požeški biskup Antun Škvorčević predslavio je euharistijsko slavlje u požeškoj katedrali, na kojem su sudjelovali i ovogodišnji kandidati za svetu Potvrdu katedralne Župe sv. Terezije Avilske, čime je započela njihova neposredna priprava za navedeni sakrament.

Uvodeći u slavlje, biskup je kazao da nas Isus u Evanđelju poziva na obraćenje, naglasivši da je to radostan poziv zbog toga što nas podsjeća na važnu činjenicu da mi možemo biti drukčiji. Potaknuo je sudionike svete Mise da odluče da će ove korizme učiniti sve što je moguće u nastojanju da budu drukčiji, više Božji. 

U homiliji, biskup je spomenuo krizmanicima kako ih zbog pandemije duže vremena nije vidio, pa ni one koji pohađaju katoličku školu u Požegi te da primjećuje kako su u međuvremenu narasli. Izrazio je radost zbog njihova tjelesnog rasta, naglasivši da je od toga mnogo važniji njihov nutarnji, duhovni rast. Naime, tjelesni rast prestaje starenjem i u konačnici smrću, dok nutarnji rast na razini osobnosti i duha ima značenje za vječnost, ustvrdio je biskup. Pozvao ih je da se ne zanemare u svojim srcima, spomenuvši im da duhovnom rastu njihove osobnosti služi i sakrament svete Potvrde. 

Biskup je potaknuo krizmanike da na početku korizme, u pripravi za primanje sakramenta svete Potvrde, obnove savezništvo s Bogom u Isusu Kristu, u koje su ušli svojim krštenjem, po vodi na koju je zazvana moć Isusova Duha kojim je pobijedio smrt. Upozorio je na tvrdnju sv. Petra u današnjem drugom čitanju, kako je je voda potopa i Noin spas u korablji predznak krsne vode po kojoj smo ušli u zajedništvo s Isusom Kristom te se spašavamo u lađi Njegove Crkve.

Uslijedio je obred primanja među pripravnike koji su se pokazali prikladnima da ove godine prime sakrament svete Potvrde. Župnik Mladen Štivin poimence je prozvao kandidate, a oni odgovorili: 'Evo me!' Zatim su, potaknuti biskupovim pitanjima, izrekli svoje odreknuće od Zloga i zla.

Na svršetku misnog slavlja biskup je pripravnike za svetu Potvrdu podsjetio da ih je Isus Krist u njihovim srcima osnažio svojom riječju, a one koji su se pričestili i žrtvom svoje ljubavi s križa. Pozvao ih je da ne budu duhovni slabići, nego svakoga dana molitvom i dobrim djelima budu sve jači te da sudjelovanjem na nedjeljnim svetim Misama tijekom korizme tu jakost potvrđuju i učvršćuju u pripravi za slavlje svete Potvrde.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: