Biskup Škvorčević: 'Obraćenje znači poslušati Božji glas u našem srcu'

Biskup Škvorčević: 'Obraćenje znači poslušati Božji glas u našem srcu'

Završavajući homiliju, biskup je nazočnim lektorima osvijestio koliko je dragocjena njihova služba naviještanja Božje riječi u liturgijskim slavljima.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
25.01.2021 11:09

 

Na Treću nedjelju kroz godinu – Nedjelju Božje riječi, 24. siječnja, biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u požeškoj katedrali, na kojemu su, uz svećenike djelatne u središnjim biskupijskim ustanovama i u Župi sv. Terezije Avilske, sudjelovali i članovi zajednice župnih lektora, koji su u ulaznoj procesiji zajedno sa svim drugim službenicima pristupili oltaru.

Pozivajući sudionike slavlja da zahvale Bogu za dar Njegove riječi, biskup ih je podsjetio da u Crkvi postoje njezini služitelji, ponajprije zaređeni službenici: biskupi, svećenici i đakoni, a potom i lektori. Stoga je poseban pozdrav uputio nazočnim lektorima te im je zahvalio za vršenje dragocjene službe u Crkvi, za trud da budu vjerni navjestitelji Božje riječi u liturgijskim slavljima, koju najprije usvajaju u svojim srcima, a tada ju naviještaju drugima. 

Biskup je u homiliji podsjetio na stradanja od potresa prošlog proljeća u Zagrebu, a koncem prosinca u Petrinji, Glini, Sisku i okolici, istaknuvši kako obnova oštećenih ili razorenih objekata ide sporo i zbog toga što je potrebno najprije izraditi arhitektonsku dokumentaciju koja jamči da će zgrade biti dobro obnovljene i protupotresno čvrste. Kazao je kako bi bilo neobično da za dobru izgradnju i obnovu kuća treba dobra dokumentacija, a da za čovjekovu izgradnju nije potreban nikakav projekt.

Potom je biskup kazao kako i Gospodin naš Isus u današnjem Evanđelju vrši službu naviještanja Božje riječi te upućuje poziv na obraćenje: 'Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje. Obratite se i vjerujte evanđelju!' Istaknuo je činjenicu da je Isus započeo propovijedati Evanđelje nakon što je Bog očitovao snagu svoje riječi u Ivanu Krstitelja, koji ni po cijenu mučeništva moćnicima svoga doba, kralju Herodu i njegovoj nezakonitoj ženi, nije dopustio da ušutkuju Božju riječ koja im nije bila po volji. Protumačio je da je Kraljevstvo Božje stvarnost za koju smo stvoreni, da po Bogu nismo namijenjeni tek za nešto sitno i malo, u konačnici za gubitništvo, nego za puninu života koju je Bog za nas smislio i po svojoj milosrdnoj ljubavi u Isusu Kristu učinio mogućom.

Dodao je da obraćenje znači poslušati Božji glas u našem srcu, koji nas uvjerava da nismo stvoreni za ono što nas ostavlja nezadovoljnima, nego za onu puninu koju nam je Bog dodijelio i ostvario u Sinu svome Isusu Kristu. Pozvao je sudionike slavlja da danas, u Nedjelju Božje riječi, zahvale Bogu što nam se u Njemu objavio kao ljubav i milosrđe, što ima povjerenja u nas, jednostavne ljude, kao što je Isus imao za neuke i jednostavne ribare, braću Petra i Andriju, Ivana i Jakova, i druge apostole, povjerivši im zadaću da budu navjestitelji Božje riječ svim ljudima na zemlji.

Završavajući homiliju, biskup je nazočnim lektorima osvijestio koliko je dragocjena njihova služba naviještanja Božje riječi u liturgijskim slavljima. Protumačio im je da oni proglašavaju događaje spasenja, ostvarene u Isusu Kristu, koje slavimo i čiji dionici postajemo u svetoj Misi. Napose im je zahvalio što Božju riječ, koju naviještaju svojim ustima, prihvaćaju svojim srcem i potvrđuju njezinu učinkovitost svojim životom, te im je poželio da i nadalje budu blagoslovljeni u tom nastojanju.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: