Biskup Škvorčević predslavio Misu za poginule branitelje na Dan Požeško-slavonske županije

Biskup Škvorčević predslavio Misu za poginule branitelje na Dan Požeško-slavonske županije

– Vjera nije neki naš osobni proizvod, nego dar kojim nas Bog u dubini našeg bića osposobljava da možemo svojim duhom biti s njime povezani – istaknuo je biskup Škvorčević.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
15.04.2021 12:06

 

Prigodom Dana Požeško-slavonske županije, 14. travnja 2021., biskup Antun Škvorčević predslavio je euharistijsko slavlje u požeškoj katedrali za poginule i preminule hrvatske branitelje. Pozdravljajući sudionike svete Mise, čestitao je Dan županije nazočnima na čelu sa županom Alojzom Tomaševićem. Rekao je kako je već 1210. godine zabilježeno da je ovaj hrvatski prostor bio javno organiziran kroz djelovanje Požeške županije.

– To nas ispunja ponosom i zahvalnošću, ali ujedno obvezuje da promislimo kako i na koji način organizirati javni život danas, da on bude uistinu po Božjem naumu u službi općeg dobra svakog čovjeka. Kazao je da želimo Bogu zahvaliti za sve ono što se po ljudskim nastojanjima i uz Božju pomoć ostvaruje u županiji – kazao je biskup Škvorčević.

U homiliji, biskup je rekao da nam sveta čitanja prikazuju dvije slike, dva svojevrsna filmska kadra. Prva slika iz ulomka Djela apostolskih, naviještenog u prvom čitanju, jest ponašanje nositelja javnih dužnosnika prema Isusovim apostolima. Druga pak slika iz evanđeoskog ulomka prikazuje Isusa kako jednog židovskog rabina, imenom Nikodem, pripadnika farizejske stranke i zastupnika u ondašnjem Velikom vijeću tijekom noćnog razgovora nastoji uključiti u višu razinu postojanja negoli su javne dužnosti što ih obnaša. Pozvao je sudionike slavlja da se na svoj način i oni pokušaju uključiti u spomenute prizore, napose u Isusov razgovor s Nikodemom, i usvojiti Božju istinu o našem djelovanju koja je u tim prizorima objavljena.

Napomenuvši kako je Nikodem dobro poznavao probleme svoga vremena, osobito one političke – od onoga koji je sa sobom nosila rimska okupacija njegove domovine, do stranačkog nadmetanja i sukobljavanja sunarodnjaka – biskup je naglasio kako se taj učeni čovjek nije zadovoljio 'strukom' i svojom stranačkom pripadnošću i djelovanjem protiv drugih i drugačijih, nego je želio 'nešto više'. Na temelju toga sudionike slavlja pozvao je da se zapitaju žele li svojim javnim djelovanjem ostati samo zauzimati se za organizirani javni život, nastojeći da ljudi, tehnički gledano, bolje, lakše i ljepše žive, ili i oni poput Nikodema osjećaju da je čovjek biće pozvano uključiti se u dimenzije onostranosti, ostvarivati cjelovitog čovjeka, težiti za smislom na koji je pozvan.

– Vjera nije neki naš osobni proizvod, nego dar kojim nas Bog u dubini našeg bića osposobljava da možemo svojim duhom biti s Njime povezani, te svaki od nas – kao učitelj, vođa stranke, kao parlamentarac – usred svojih svakodnevnih poslova ide putem onostranosti i smisla. Onomu koji vjeruje u Krista životni je put obasjan svjetlom, jer je On za sebe rekao da je svjetlost svijeta, po ljubavi na križu kojom se predao za nas, ljubio do kraja – ustvrdio je biskup.

Na svršetku misnog slavlja zahvalio je svima koji su prigodom Dana županije sudjelovali na misnom slavlju za poginule, nestale i preminule hrvatske branitelje. Svim nositeljima javnih dužnosti u Požeško-slavonskoj županiji zahvalio je za njihovo požrtvovno služenju općem dobru te je na njih zazvao Božji blagoslov.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: