Biskup Škvorčević primio episkopa Jovana

Biskup Škvorčević primio episkopa Jovana

Biskup i episkop bili su jednodušni u mišljenju da pitanja i probleme treba nastojati rješavati kroz susrete i razgovor, koji nemaju alternative. 

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
26.10.2021 12:47

 

U Biskupskom domu u Požegi, 25. listopada 2021., požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik Biskupske komisije HBK-a za ekumenizam, primio je pakračko-slavonskog episkopa Jovana Ćulibrka, u čijoj je pratnji bio đakon Milan Jović. 

Biskup Antun upoznao je episkopa Jovana s odlukom Hrvatske biskupske konferencije, na zasjedanju od 19. do 21. listopada 2021., da umjesto Biskupske komisije za dijalog sa Srpskom pravoslavnom Crkvom i Vijeća za ekumenizam i međureligijski dijalog uspostavi Biskupsku komisiju za ekumenizam kojoj je on na čelu, a članovi su joj bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak i šibenski biskup Tomislav Rogić. Posebnom pak tijelu HBK-a povjeren je međureligijski dijalog. Istaknuo je da je navedena Biskupska komisija zadužena za redovite susrete HBK-a s episkopima SPC-a u Hrvatskoj, kao i s predstavnicima Svetog sinoda. 

Biskup i episkop razgovarali su o više pitanja iz odnosa Katoličke Crkve u Hrvatskoj i Srpske pravoslavne Crkve, pokrenutih napose zbivanjima oko nedavnog ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinju i episkopa Metodija u Beranama, kao i izjavama patrijarha Porfirija o pismima bl. Alojzija Stepinca. 

I ovom prigodom složili su se da je osobito značajno zauzimanje za međusobno uvažavanje, poštovanje, povezanost i djelovanje s evanđeoskih polazišta, kako bi mogli izvršiti svoje duhovno poslanje u društvu ranjenom nedavnim ratnim događajima, podjelama i nepovjerenjem. 

Uz to, biskup i episkop bili su jednodušni u mišljenju da pitanja i probleme treba nastojati rješavati kroz susrete i razgovor, koji nemaju alternative. U tom smislu poradit će na susretima predstavnika HBK-a i episkopa SPC-a u Hrvatskoj, kako bi se ponajprije razgovaralo o zajedničkim pastoralnim pitanjima. Među ostalim, osvrnuli su se i na nedavno oskvrnuće kamenog križa ispred pravoslavne crkve u Požegi, te su se dogovorili o načinu njegova zajedničkog popravka. 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: