Biskup Ukrajinske grkokatoličke Crkve, Bohdan Dzyurakh, služio Misu u župi Turke

Biskup Ukrajinske grkokatoličke Crkve, Bohdan Dzyurakh, služio Misu u župi Turke

U prigodnoj propovijedi biskup Dzyurakh istaknuo je da je Euharistija najveća zahvalna molitva koju Crkva pruža zbog svega i za sve.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Riječka nadbiskupija
Objavljeno:
 
27.07.2021 09:46

 

Župa Turke u Gorskom kotaru proslavila je 25. srpnja tradicionalnu Jakovsku nedjelju. Svečano liturgijsko slavlje predslavio je biskup Ukrajinske grkokatoličke Crkve, Bohdan Dzyurakh, apostolski egzarh za Njemačku i Skandinaviju, u suslavlju s vlč. Andriyom i vlč. Mykolom te župnim upraviteljem, vlč. Josipom Tomićem.

U prigodnoj propovijedi biskup Dzyurakh istaknuo je da je Euharistija najveća zahvalna molitva koju Crkva pruža zbog svega i za sve.

– Istodobno, Gospodin dovršava ovo euharistijsko čudo prihvaćajući iz naših ljudskih ruku skromne darove: kruh i vino koje puni svojom snagom i preobražava milošću Duha Svetoga, tako da ovi zemaljski darovi koje od Njega primamo postaju za nas 'kruh života i čaša spasenja'. Tako Bog djeluje u Euharistiji i tako djeluje u cijeloj našoj ljudskoj povijesti – rekao je propovjednik.

U nastavku je kazao da je oslobođenje Hrvatske bilo poput Božjeg čuda, dodavši da je ljudskim sredstvima nemoguće ostvariti ono što nam je neophodno.

– Ali, što znači ‘Božje čudo’ i kako završava? Na ovo pitanje odgovara sadašnje Evanđelje. Suočen s velikom potrebom ljudi u pustinji, Isus im ne dopušta da se odmaknu od Njega kako ne bi postali slabiji, već naprotiv, kaže da sjednu oko Njega. Tada iz ruku apostola prima skroman dar koji im je darovao dobar dječak: pet kruhova i dvije ribice. I ovdje u Gospodinovim rukama ovaj ponizni ljudski dar postaje hrana za bezbroj ljudi, pruža im spas i i puninu života – poručio je.

Dodao je da nas Božja riječ podsjeća na Božji način na koji činimo stvari u svijetu: Bog nas spašava svojom snagom i milošću, ali ne bez naše suradnje. Čudo se postiže kad ljudski skromni napori i darovi stupe u interakciju s Božjim beskrajnim milosrđem i Božjom ljubavlju.

Zaključujući propovijed, potaknuo je vjernike na povjerenje u Boga  te da se u teškim situacijama ne žalimo i ne očajavamo, već dademo Gospodinu sve što imamo.

– Učinimo i najmanji korak da prebrodimo neku grješnu manu, da se pomirimo sa svojim susjedima, da promijenimo situaciju u zemlji, a onda i Gospodina, budimo sigurni u to, svojom će snagom i milošću intervenirati i dati nam ono što nam treba za spas  poručio je biskup Dzyurakh.

Upravitelj župe, vlč. Josip Tomić, na kraju sv. Mise zahvalio je biskupu Bohdanu na pohodu i služenju Mise, kao i pratiteljima, župnom zboru Plešce, ministrantima, čitačima i svim onima koji su pomogli u organizaciji, čišćenju i uređenju crkve. Ujedno je istaknuo da je župa Turke od doprinosa župljana: posjednika, darovatelja i pomoći nadleštava ove godine do sada skupila iznos od gotovo 93.000,00 kuna za obnovu crkvenih objekata, te je zahvalio svima koji na bilo koji način pomažu u obnovi. Posebno je zahvalio Američkoj biskupskoj konferenciji, Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Delnicama koji podupiru i pomažu obnovu objekata koji su dugo vremena bili zapušteni, izvijestila je Riječka nadbiskupija.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: