Biskup Uzinić: 'Ne razumijem vjernike koji i dalje traže pričest na usta'

Biskup Uzinić: 'Ne razumijem vjernike koji i dalje traže pričest na usta'

Odgovarajući na pitanje u ulozi Crkve u ovom vremenu, biskup Uzinić kazao je da je Crkva od početka situaciji pristupila ozbiljno.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Dubrovačka biskupija
Objavljeno:
 
27.10.2020 16:20

 

Dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić, sudjelovao je na panelu '(Ne)održivost i (ne)odgovornost u doba korone' u Interuniverzitetskom centru Dubrovnik, u subotu 24. listopada. Uz biskupa Uzinića na panelu su sudjelovali i zastupnik u Europskom parlamentu, Tonino Picula; glavna urednica 'Dubrovnikneta', Lidija Crnčević i liječnik patolog, Igor Borić.

Tema panela odražavala je aktualne političke, gospodarske i društvene probleme našeg društva, koje je trenutačna epidemiološka situacija samo dodatno naglasila. Organizatori su željeli naglasiti kolektivnu i individualnu odgovornost prema sebi i drugima, a napose u kontekstu promišljanja naše sadašnjosti i budućnosti, piše Biskupija.

Na pitanje voditelja panela Ivana Matića o utjecaju koronavirusa na njega osobno, biskup Uzinić kazao  je da mu je ova situacija dala više slobodnog vremena, ali i teret donošenja odluka koje nisu bile lake, naglasivši da je riječ o uistinu teškom i izazovnom vremenu.

Odgovarajući na pitanje u ulozi Crkve u ovom vremenu, te kako se donesene mjere mogu pomiriti s religijskim slobodama, biskup Uzinić kazao je da je Crkva od početka situaciji ozbiljno pristupila, uključujući i 'zatvaranje crkvi' kada je to bilo potrebno. Kazao je i kako ne razumije vjernike koji svoje pravo da prime pričest na usta, a ne na ruke, stavljaju ispred prava onoga tko se pričešćuje nakon njih da ne bude zaražen, ili pak u vrijeme slavljenja Misa bez naroda stavljanje svog prava na slavljenje Mise ispred prava onih najslabijih u društvu da im se ne prenese zaraza, prije svega najstarijih koji su rizična skupina.

Pojasnio je da za katolike Misa zaista jest svetinja, o čemu svjedoče i prvi kršćani koji su s pravom, čak i po cijenu vlastitog života, unatoč progonima Rimskog Carstva, rekli da oni bez nedjelje, tj. Mise, ne mogu živjeti, no da je ovdje drugačija situacija, jer ograničavanje sudjelovanja na Misi nije došlo od totalitarne vlasti kao tada, nego u demokratskom i slobodnom društvu zbog zajedničkog dobra, a to je zaštita od širenja zaraze.

Panel je održan u sklopu Lokalne akademije za politički razvoj (LAPR) koju je od 23. do 25. listopada u Dubrovniku organizirala Udruga za razvoj civilnog društva 'Bonsai', u suradnji s Akademijom za politički razvoj te Udrugom gradova Republike Hrvatske.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije