Biskup Vidović u obnovljenoj crkvi Zvijezde Mora: 'Da je više svetih Monika, bilo bi više Augustina'

Biskup Vidović u obnovljenoj crkvi Zvijezde Mora: 'Da je više svetih Monika, bilo bi više Augustina'

Biskup je pitao što je to danas roditeljima uspjeh njihove djece? Imati sve i svašta ili vidjeti svoju djecu kod oltara Gospodnjega, kao što je sv. Monika vidjela svoga sina Augustina?

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Hvarska biskupija
Objavljeno:
 
28.07.2021 12:01

 

Hvarski biskup, mons. Ranko Vidović, predslavio je euharistijsko slavlje u obnovljenoj crkvi Zvijezde Mora u Hvaru na blagdan sv. Joakima i Ane. Biskup Vidović na početku Mise pozvao je okupljene vjernike da dopuste da ih u potpunosti prožme milost ovog susreta, kako bi mogli ući u nove odnose, kako bi jedni druge mogli shvatiti i prihvatiti kao dar.

U propovijedi je istaknuo da Sveto pismo ne spominje sv. Joakima i Anu. Sve ono što o njima znamo jest iz jednog apokrifnog Evanđelja iz polovice drugoga stoljeća poslije Krista. 

– I kad ništa ne bismo znali o Joakimu i Ani, kad ne bi bilo ni spomenutog apokirfnog Evanđelja, puno bismo o njima znali po plodu njihove vjere i ljubavi, po Mariji. Isto tako, druge roditelje možemo savršeno dobro poznavati po njihovoj djeci. Jer grožđe se ne bere s trnja. Da je više Abrahama i Sara, bilo bi više Izaka; da je više Elizabeta i Zaharija, bilo bi više Ivana; da je više Joakima i Ana, bilo bi više Marija; da je više svetih Monika, bilo bi više Augustina – poželio je biskup Vidović koji je detaljnije govorio o sv. Moniki i sv. Augustinu za kojega je majka Monika molila cijelog svog života te je poželjela umrijeti onda kad doživi sinovljevo obraćenje i svećeništvo.

I tako se dogodilo. Stoga je biskup priupitao što je to danas roditeljima uspjeh njihove djece. Imati sve i svašta ili vidjeti svoju djecu kod oltara Gospodnjega, kao što je sv. Monika vidjela svoga sina Augustina?

Potom je govorio o Prvom svjetskom danu djedova, baka i starijih osoba, koji se slavi pod geslom: 'Ja sam s vama u sve dane'. Istaknuo je da je to poziv na hrabrost, da se izađe iz vlastitog straha i začahurenosti, iz povlačenja, iz osjećaja da se uvijek mora šutjeti i da se nema pravo glasa. Ustanovljenjem Svjetskog dana, papa Franjo želio je reći da život čovjeka ima jednako dostojanstvo u svim njegovim fazama.

– Samo Bog zna zašto nekomu daje dugovječni život. On od takvog života očekuje plod. Zato je potrebno otvoriti se Bogu i Njegovoj milosti. Oduzimamo sebi pravo da budemo djedovi i bake, da budemo starije osobe koje su dužne dati djeci onaj zreli plod života i zrelost života. Bez te zrelosti, mladi ne mogu naprijed. Dužni smo posvjedočiti im pravu istinu o životu, bilo to zgodno i nezgodno, prihvaćali oni to ili ne. Naše je da govorimo i svjedočimo, blago i s poštovanjem – pojasnio je biskup.

Na kraju Mise župnik Plenković ukratko je naveo što je učinjeno tijekom tri godine obnove crkve Zvijezde Mora. Napomenuo je da za obnovu ima još nekih detalja. Zahvalio je župljanima i Ministarstvu kulture kao investitorima. Poimenice je zahvalio izvođačima radova: kamenoklesaru Ivici Stipičiću s Brača te restauratoricama Ani Kostov iz Zadra i Leni Buzolić iz Hvara, te koordinatoru radova, Hvaraninu, prof. Jošku Bracanoviću. Zahvalio je biskupu i svećenicima te je čestitao imendane. 

Inače, crkva Zvijezda Mora djelo je domaćih graditelja. Sagrađena je početkom 19. stoljeća uz staru mletačku obalu, na mjestu starije crkve sv. Josipa. Za vrijeme francuske vladavine (1806. – 1813.) crkva je izgubila sakralnu ulogu i koristila se kao skladište, ali kasnije joj je vraćen kult. Pročelje je oblikovano s polukružnim zabatom, s obilježjima renesansnog i baroknog sloga. U unutrašnjosti je crkve barokni mramorni oltar sa skulpturom Gospe od Utjehe, izvorno iz crkve augustinaca u Hvaru. Prije obnove u crkvi Zvijezde Mora povremeno su se održavala misna slavlja, a služila je i kao izložbeni prostor, piše Hvarska biskupija.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: