Biskup Vlado Košić slavio svetu Misu u Kaznionici Glina

Biskup Vlado Košić slavio svetu Misu u Kaznionici Glina

"Božić dolazi svima i ne poznaje podjele na slobodne i zatvorenike", istaknuo je sisački biskup.

Autor
Mediji Sisačke biskupije/S.V./Laudato/G.O.
Fotograf
Mediji Sisačke biskupije/Stjepan Vego
Objavljeno:
 
21.12.2023 10:16

 

Sisački biskup Vlado Košić posjetio je u srijedu 20. prosinca Kaznionicu u Glini te tom prigodom predslavio misno slavlje za djelatnike i zatvorenike.

Koncelebrirali su generalni vikar i župnik iz Gline Ivica Mađer, župnik iz Bučice Vedran Pejak-Pašić, kojemu je povjereno dušobrižništvo nad zatvorenicima, te župnik iz Viduševca Nikola Majcen. Misi je nazočio i upravitelj Kaznionice Anđelko Nikolić sa suradnicima.

U homiliji, čestitavši svima Božić, biskup Košić je rekao kako on dolazi svima, ne poznaje podjele na dobre i zle, na sretne i nesretne, na radosne i tužne, na slobodne i zatvorenike, na ove i one. ''Božić dolazi svima nama i poručuje nam da ga možemo susresti samo ako smo i mi slični malom Isusu koji se rodio u Betlehemu već prije više od dvije tisuće godina. Sveti Augustin je napisao da oholi ne mogu susresti Isusa koji dolazi, ne mogu doživjeti Božić. A kako biti ponizan? Ugledavši se u Boga koji dolazi nama ljudima. On se ponizio, On je postao jedan od nas… Kako je to neshvatljivo i veliko otajstvo! Bog koji je najveći uči nas malene ljude kako treba živjeti. Riječ je o poniznosti.''

U nastavku biskup je ustvrdio kako je ponizan onaj tko je svjestan sebe, koji sebe poznaje i ne nadmeće se niti se pravi onim što nije, ne uzvisuje se i ne preuzima tuđe. ''Gloriam praecedit humilitas / Poniznost prethodi slavi'' (Izr 15,33), rečenica je Svetog pisma koju je bl. Alojzije upotrijebio u propovijedi na Veliku Gospu 1941. u zagrebačkoj katedrali. Marijinoj slavi, koju se spominje i časti na blagdan Marijina Uznesenja na nebo, prethodila je Njezina poniznost. Ona se nije uzvisivala, nije tražila nikakve povlastice, Ona je u susretu s Elizabetom u poznatoj pjesmi Magnificat izrekla istinitu spoznaju o samoj sebi: ''Veliča duša moja Gospoda... jer je pogledao na poniznost službenice svoje'' (Lk 1,48). Tako kaže i Pismo na drugom mjestu: ''Antequam glorificetur, humilatur / Prije nego bude proslavljen, neka se ponizi'' (Izr 18,12). Sveti Ciprijan kaže: ''Humilitas est sanctitatis fundamentum / Poniznost je temelj svetosti.''Gospodin Isus sam je nama rekao: ''Učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete mir dušama svojim'' (Mt 11,29). Izrazi 'humanus' i 'humilitas' imaju isti korijen – 'hum', od 'humus', tlo, površina zemlje, prah zemaljski, suho, zemlja, prizemnost, niskost, običnost, humus. 'Humilitas' tako i dovodi do ovoga 'humanus', što onda znači da nije moguće govoriti o humanosti ako je iz humanosti isključena poniznost. Tako je poniznost temelj humanosti. Svetosti, a ni humanosti bez poniznosti nema. Ako sada znamo da je korijen tih riječi 'humus', tada lakše možemo shvatiti kako poniznošću možemo postići svetost i ostvariti svoj 'humanu''', ustvrdio je biskup dodavši kako Bogu treba uvijek reći 'da'. ''I kada ne razumijemo zašto i kada nam je to teško prihvatiti, trebamo imati povjerenja u Boga i prihvatiti sve što nam dolazi, da bismo se tako naučili ponizni.''

Na kraju, poručio je i kako je Božić blagdan susreta Boga i čovjeka. ''Bog je došao k nama ljudima, da bismo mi ljudi pošli s Njime i bili kod Boga. On sam pohitao je da nas spasi, čime nam je iskazao veliku čast i povjerenje. On, dakle, misli da mi možemo biti Njemu slični, da možemo činiti dobro i da je to naša narav: dobro, a ne zlo. Bog je s nama – to govori i naziv Emanuel, koji spominje prorok Izaija, a prenosi ga sveti Matej u Evanđelju. Bog je želio biti s nama, da bismo i mi željeli biti s Njime. To je moguće, to otajstvo Božića dohvatljivo je svima koji Boga traže, koji imaju otvorena srca da Bog može k njima doći'', zaključio je biskup.

Na kraj biskupa i okupljene pozdravili su i dušobrižnik Pejak-Pašić i ravnatelj Nikolić poželjevši svima sretan Božić i Božji blagoslov u novoj godini.

Misno slavlje animirali su članovi župnog zbora iz Gline, a prije svete Mise zatvorenici su imali priliku za ispovijed.

Misa1

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: