Biskup Vlado Košić slavio svetu Misu u Međugorju

Biskup Vlado Košić slavio svetu Misu u Međugorju

Misno slavlje održano je na završetku duhovnih vježbi za vjeroučitelje i djelatnike Sisačke biskupije koje je predslavio vlč. Josip Radić.

Autor
Mediji Sisačke biskupije/S.V./Laudato/G.O.
Fotograf
Mediji Sisačke biskupije/Stjepan Vego
Objavljeno:
 
26.02.2024 08:29

 

Sisački biskup Vlado Košić predslavio je u nedjelju 25. veljače u crkvi sv. Jakova u Međugorju misno slavlje u zajedništvu s apostolski vizitatorom, nadbiskupom Aldom Cavallijem, međugorskim župnikom, fra Zvonimirom Pavičićem i više svećenika. Ovo slavlje održano je na završetku duhovnih vježbi za vjeroučitelje i djelatnike Sisačke biskupije koje je od 23. do 25. ožujka predvodio vlč. Josip Radić.

U homiliji biskup Košić rekao je kako je danas u Božjoj riječi naviješten susret s Bogom koji se događao, a i danas se često događa na svetim brdima.

''Imamo Abrahama u prvom čitanju iz Knjige Postanka koji ide na brdo Moriju jer ga Bog tamo šalje da prikaže žrtvu. On ne zna kako će to biti i što će se tu dogoditi jer nema neko janje koje bi prikazao Bogu, ali ide sa svojim sinom Izakom, poslušan Božjoj riječi. U Evanđelju vidimo Isusa da se penje na brdo Tabor gdje se preobrazio pred svojim učenicima Petrom, Ivanom i Jakovom, a tu su bili i starozavjetni predstavnici Mojsije i Ilija. Mi imamo i tu na ovome mjestu dva sveta brda na koja hodočasnici rado odlaze da se susretnu s Bogom u molitvi. Možda bismo još trebali spomenuti ono najvažnije brdo, a to je Kalvarija, gdje je Krist dao svoj život na križu za nas. Ta Kalvarija označava upravo tu najveću moguću ljubav jer je tu žrtvovan sam Sin Božji. Kao što kaže sv. Pavao u Poslanici Rimljanima da je Bog žrtvovao svoga Sina, dakle nije poštedio svoga Sina jedinorođenca, nego ga je za sve nas predao, dok na primjeru Abrahama imamo da je Bog poštedio Abrahamova sina Izaka'', rekao je biskup.

U nastavku biskup je pojasnio kako postoje tri slučaja gdje Abraham biva stavljen na kušnju i svaki put on je povjerovao. ''Prvo, kada mu Bog kaže da ide iz svoga zavičaja i on odlazi u nepoznato u zemlju koju mu Bog pokazuje. Tu je poslušan. Također, kada mu Bog pri sklapanju Saveza obećava da će od njega učiniti veliko potomstvo, velik narod. Iako je bio starac i žena mu isto tako stara i nerotkinja, ali Poslanica Hebrejima kaže: 'I povjerova Abraham i to mu se uračuna u pravednost'. Dakle, on je Bogu vjerovao, makar je izgledalo nemoguće. Bog zapravo čini upravo ono što je nemoguće i to se pokazalo i u slučaju žrtvovanja sina Izaka. Tu na brdu Abraham već podiže ruku na svog sina, ali anđeo to sprječava te mu govori kako vidi da se Boga boji jer mu nije uskratio ni sina jedinca. U tom sinu jedincu Abrahamu je sve blago, sva radost i sve bogatstvo njegova života, ali ako Bog traži i ono najmilije žrtvovati, on će to učiniti'', rekao je biskup dodavši kako je upravo zbog te poslušnosti i vjere Bog obećao Abrahamu da će učiniti njegovo potomstvo brojnim poput zvijezda na nebu i pijeska na obali morskoj.

Na kraju, progovorivši o Mariji, biskup je među ostalim poručio kako je Ona naša duhovna Majka. ''Ona je Majka naše vjere, kako ju vole nazivati oni koji se bave mariologijom, jer je doista, kao Abraham u Starom zavjetu, u Novom zavjetu izvršavala neočekivane Božje pozive. Mogli bismo reći da je ono što se činilo nemogućim Ona prihvaćala. Zašto? Jer je to od Boga dolazilo! Njoj se činilo nemoguće kako će Ona biti majka kad je djevica, da će roditi Spasitelja svijeta…. Ali, ipak je rekla 'Neka mi bude po tvojoj riječi'. Ona se pokorila, bila je poslušna, vjerovala je Bogu. I kad je to gotovo nemoguće, kad se čini da je apsurdno, tada treba Bogu sebe predati i vjerovati u Božju riječ'', rekao je biskup.

Na kraju Mise okupljene je pozdravio međugorski župnik, fra Zvonimir Pavičić, koji je zahvalio biskupu Vladi što je predslavio ovo slavlje. On mu je zatim kao dar za 25 godina biskupstva uručio prigodnu sliku Bogorodice s Djetetom, kako je rekao, trajnu uspomenu na ovo mjesto i drage mu ljude.

Kosic

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: