Biskupijska zaklada "Fra Bonifacije Ivan Pavletić" dodijelila 90 stipendija sisačkim studentima

Biskupijska zaklada "Fra Bonifacije Ivan Pavletić" dodijelila 90 stipendija sisačkim studentima

Biskupijska zaklada "Fra Bonifacije Ivan Pavletić" i ove je godine, na tradicionalnom susretu stipendista i prijatelja, dodijelila 90 ugovora o stipendiranju darovitim i potrebitim studentima s područja Sisačke biskupije.

Autor
Laudato / J.J.
Fotograf
Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije
Objavljeno:
 
10.12.2022 15:54

 

Ugovore su im uručili sisački biskup Vlado Košić i ravnatelj Zaklade, dr. Domagoj Mosler, a uz njih susretu je nazočilo i petnaestak prijatelja Zaklade.

Sve okupljene pozdravio je dr. Mosler, podsjetivši kako je ovo dvanaesta godina djelovanja Zaklade, a ove godine na natječaj se prijavilo 145 studenata. Istaknuo je i kako je brojka od 90 stipendista doista značajna stavka u ovakvoj jednoj potrebitoj biskupiji, ali ipak je ostvarena prije svega zahvaljujući biskupu koji je prepoznao važnost ulaganja u mlade ljude. Zbog inflacije i poskupljenja troškova života, uvedeno je i značajno povećanje stipendije koja će sada iznositi 135 eura.

''Ove brojke nisam rekao kako bismo se mi pohvalili, već kako bismo svi mi mogli biti ponosni na učinjeno. Vi trebate biti ponosni na sebe. Kod naše odluke gledaju se tri aspekta: uspješnost u studiju, vjerski i socijalni aspekt. Doista je impozantno u kakvim se zapravo situacijama vi nalazite i kako se s njima borite, da biste završili studij i osigurali si bolju budućnost. Na tome vam svima treba čestitati'' rekao je Mosler, zahvalivši i prijateljima Zaklade što svaki iz svoga kuta pomaže njezinu djelovanju.  

Uime prijatelja Zaklade okupljene je pozdravila saborska zastupnica Marijana Petir, koja je podsjetila kako je tijekom 12 godina djelovanja dodijeljeno gotovo tisuću stipendija, što, dodala je, svakako nije mali broj. Istaknula je da, iako Zaklada ima prijatelje koji financijski pomažu, najviše izdvaja Sisačka biskupija, a koja nije među najbogatijim biskupijama u Hrvatskoj i izložena je mnogobrojnim izazovima.

''To pokazuje da ova biskupija ima dobro vodstvo i inicijativu te zadane ciljeve u kojem smjeru želi ići. Najvrjednije je ulaganje u ljudski kapital, jer ništa nam ne znači izgraditi svu moguću infrastrukturu ako ne će biti ljudi koji će tu infrastrukturu znati koristiti i ovaj naš prostor oplemeniti. Čestitam biskupu na ovoj inicijativi upućenoj konkretnim osobama'', rekla je Petir te pozvala mlade da budu i dalje sjajni u svome studiju i životu te da se, kad završe fakultete, vrate u ovu biskupiju kako bi zajedno gradili bolju budućnost. 

''To je ono što Hrvatskoj treba. Da ništa nije nemoguće, pokazuje jučerašnji rezultat naše Hrvatske nogometne reprezentacije. Ona je pokazala da, ako imaš talent i ako ga razvijaš, ako kako si dovoljno uporan i radišan i ako imaš dovoljno poniznosti da znaš da, bez obzira što si među najvećima, ipak iznad tebe postoji Netko, sve je moguće. To bih voljela da i vi slijedite u svom životu'' kazala je Petir.  

Okupljene je pozdravio i biskup Košić, čestitavši ovogodišnjim stipendistima i zahvalivši svim prijateljima Zaklade što financijski, moralno i svojim autoritetom podupiru njezin rad. Ohrabrivši stipendiste i zaželjevši im uspjeh u daljnjem školovanju, biskup je poručio kako ima povjerenje u njih da su upravo oni ti koji će promijeniti našu domovinu tako da ona više ne će biti mjesto iseljavanja mladih.

''Da u zlato obučemo sve naše crkve, škole, bolnice, što će nam sve to ako nemamo ljudi? Zato vas molim da ostanete u Hrvatskoj i u svojoj biskupiji'' poručio je biskup, istaknuvši na kraju kako se iskreno za to moli.  

U glazbenom dijelu susreta nastupila je Anđela Nekić na flauti. 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: