Biskupski vikar za kler pohodio sjemeništarce Varaždinske biskupije

Biskupski vikar za kler pohodio sjemeništarce Varaždinske biskupije

Biskupski vikar sjemeništarcima je ukratko predstavio svoju službu i ciljeve rada, kako unutar klera tako i unutar onih koji se pripremaju postati njegov sastavni dio.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Varaždinska biskupija
Objavljeno:
 
02.12.2020 09:48

 

Sjemenišnu zajednicu na zagrebačkoj Šalati u utorak 1. prosinca pohodio je preč. mr. Anđelko Košćak, biskupski vikar za kler Varaždinske biskupije, želeći se susresti sa sjemeništarcima Varaždinske biskupije te im na taj način posvjedočiti blizinu, brigu i skrb u osobi njihova dijecezanskog biskupa Bože Radoša, piše Biskupija.

Susret je započeo u prostoru svečane dvorane Sjemeništa dobrodošlicom koju je preč. Košćaku uputio rektor sjemeništa, preč. Matija Pavlaković, upoznavši visokog gosta Varaždinske biskupije s trenutačnim životom i aktivnostima kao i završetkom obnove kompleksa Sjemeništa nakon potresa od 22. ožujka ove godine.

U Sjemeništu trenutačno borave šestorica kandidata iz Varaždinske biskupije (župe: Ivanec, Beletinec, Madžarevo, Reka i Đurđevac) i to po jedan pitomac u prvom i četvrtom razredu, a po dvojica u drugom i trećem razredu srednje škole. Od šestorice kandidata četvorica pohađaju Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju s pravom javnosti, jedan je kandidat član Tehničke škole Zagreb (smjer: logistika i špedicija), a jedan kandidat pohađa ŠC 'Vinko Bek' (smjer: poslovni tajnik). Geografski gledano, kandidati pripadaju najviše prostorima Hrvatskog zagorja i Podravine, dok prostor Međimurja za sada nema nijednog kandidata u sjemeništu. Uz šestoricu pitomaca, u 'sjemeništu malenih' djeluje i vlč. Petar Mlakar u službi duhovnika, koji je ujedno i svećenik Varaždinske biskupije.

Biskupski vikar sjemeništarcima je ukratko predstavio svoju službu i ciljeve rada, kako unutar klera tako i unutar onih koji se pripremaju postati njegov sastavni dio, a to su prije svega sjemeništarci i bogoslovi Crkve varaždinske. Ohrabrio je sjemeništarce da ustraju na započetom putu intelektualne i duhovne formacije te da iskoriste ovo vrijeme adolescencije za promišljanje i donošenje važnih životnih odluka o budućem pozivu i poslanju. Ujedno je zahvalio odgojiteljima na svemu što čine za povjerene im kandidate kako bi iz ovih prostora izašli kao zreli ljudi i dobri kršćani.

Pohod preč. Košćaka sjemeništarcima Varaždinske biskupije zaključen je razmjenom iskustava obiju strana, s ciljem boljeg povezivanja kandidatâ s mjesnom Crkvom.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije