Biti graditelj nove Kristove Crkve u kojoj će svi biti jedno

Biti graditelj nove Kristove Crkve u kojoj će svi biti jedno

Nadbiskup koadjutor, mons. Mate Uzinić, u propovijedi se posebno obratio mladima istaknuvši kako Molitvena osmina za jedinstvo kršćana poziva na otvorenost prema drugima.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Riječka nadbiskupija
Objavljeno:
 
25.01.2021 12:50

 

Molitva za jedinstvo kršćana, Nedjelja Božje riječi i poziv koji Isus svakodnevno upućuje, bili su središtu propovijedi riječkog nadbiskupa koadjutora, mons. Mate Uzinića, na Misi u nedjelju 24. siječnja, u Centru za mlade 'Bl. Miroslav Bulešić', u povodu završetka Molitvene osmine za jedinstvo kršćana. Na početku Euharistije izrekao je posebnu čestitku novinarima u povodu blagdana njihova nebeskog zaštitnika, sv. Franje Saleškoga, kojega se Crkva toga dana spominje.

– Novinarstvo je plemeniti poziv i sv. Franjo Saleški uzor je kako biti graditelj boljega svijeta – rekao je mons. Uzinić koji je ovu Misu slavio i na desetu obljetnicu svoje biskupske službe.

U propovijedi se posebno obratio mladima, istaknuvši kako Molitvena osmina za jedinstvo kršćana poziva na otvorenost prema drugima, piše Riječka nadbiskupija.

– Skloni smo, osobito ako se radi o izdvojenim zajednicama, poput zajednica mladih katolika koje se okupljaju u nekom svom centru, zatvoriti se, pomisliti da smo bolji od drugih. Skloni smo stvarati nekakve elitne skupine koje su izdvojene i pomisliti da su posebne. To nije i ne smije biti pastoral mladih. Kao kršćani moramo u Duhu Isusa Krista biti blizu svima, osobito onima koji se nalaze na rubovima. Ne smijemo tražiti ono što nas dijeli, nego se oslanjati na ono što nas povezuje – upozorio je mons. Uzinić, potaknuvši mlade da budu graditelji nove Kristove Crkve u kojoj će svi biti jedno.

Govoreći o Nedjelji Božje riječi, mlade je potaknuo na intenzivnije čitanje Svetog pisma. Po njemu smo pozvani još više zagledati se u ono temeljno po čemu smo kršćani, u Boga koji se objavio u Isusu Kristu, a koji je i sam Božja Riječ. Kao treći naglasak ove nedjelje i pročitanog Evanđelja (Mk 1,14-20), spomenuo je poziv koji je Krist uputio prvim učenicima, a taj poziv upućuje i danas, osobito mladima.

– Nalazite se u vremenu u kojemu otkrivate različite Božje pozive, ono što Bog želi s vama. Važno je, bez obzira na to što smo: meni kao biskupu, novinaru kao novinaru, časnoj sestri kao redovnici, svećeniku, roditeljima, odnosno bilo kojem zvanju, krenuti za Isusom i biti s Isusom. Važno je ne samo govoriti Evanđelje nego i postati Evanđelje. To se može postići ako usvojimo Isusov sustav vrijednosti i Crkvu učinimo više Crkvom Isusa Krista, a manje razdijeljenom Crkvom – rekao je mons. Uzinić i kao primjer za nasljedovanje naveo je sv. Franju Saleškoga koji je znao biti Evanđelje i svojim je riječima druge poticao da postanu isto.

Na kraju Mise povjerenik za mlade Rijeke nadbiskupije, vlč. Josip Pende, izrazio je radost pohodom mons. Uzinića Centru za mlade 'Bl. Miroslav Bulešić', simboličnom mjestu na kojemu je zaključena Molitvena osmina za jedinstvo kršćana.

Naime, do listopada 2017. u ovim prostorima okupljala se baptistička zajednica grada Rijeke. Riječkog nadbiskupa koadjutora upoznao je s aktivnostima Centra za mlade Riječke nadbiskupije, u kojemu se, osim slavljenja Misa i sudjelovanju u pobožnostima, mladi okupljaju u pjevačkom zboru te Bratstvu i Sestrinstvu pod zagovorom bl. Bulešića. Na misi je, uz povjerenika za mlade Riječke nadbiskupije, suslavio studentski kapelan, fra Ivan Dominik Iličić.

Zbog epidemiloških mjera nužnih za sprječavanje zaraze koronavirusom, kao i zdravstvenog stanja u nekim kršćanskim zajednicama, odlukom Ekumenskog odbora Grada Rijeke ovogodišnji program Molitvene osmine za jedinstvo kršćana održan je u kršćanskim zajednicama tako  da je svaka zajednica molila samo u svojoj crkvi.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: