Blagoslovljen kamen temeljac nove crkve u Odri Sisačkoj

Blagoslovljen kamen temeljac nove crkve u Odri Sisačkoj

Misu je predslavio i kamen temeljac blagoslovio sisački biskup Vlado Košić.

Autor
S.V./Laudato/G.O.
Fotograf
S. Vego/Sisačka biskupija
Objavljeno:
 
12.06.2024 12:42

 

Sisački biskup, mons. Vlado Košić, predslavio je u utorak 11. lipnja misno slavlje u privremenom bogoslužnom prostoru župe Odra Sisačka te je tom prigodom blagoslovio kamen temeljac, gradilište i početak radova na izgradnji nove župne crkve sv. Antuna Padovanskog.

Nakon što je stara crkva teško oštećena u potresu i već je odavno bila premala za sve župne potrebe, zahvaljujući sufinanciranju mađarske Vlade, sada će se uz župnu kuću graditi nova, veća crkva koja će zadovoljiti sve potrebe ove župe.

Na Misi su koncelebrirali domaći župnik Saša Jozić, kancelar Janko Lulić te desetak svećenika susjednih župa.

Slavlju su, uz brojne okupljene vjernike, nazočili i predstavnici političkog i društvenog života županije i ovog kraja, arhitektica Zrinka Boban, izvođač radova Davor Vrbanek i nadzorni inženjer Mario Krvavica.

Biskup se prisjetio kako je 2010. godine, odmah nakon ponovne uspostave biskupije, proglasio župu u Odri te kako je došlo do gradnje nove crkve. ''Nakon osnivanja župe, kapelica sv. Antuna Opata postala je župnom crkvom. Kako je doista bila vrlo mala, veća slavlja, pa i neka nedjeljna, morala su se održavati vani. Ova zajednica zaista nije imala adekvatne uvjete, pa je bivši župnik Mladen Vuk znao reći da ima polnoćku pod zvijezdama. Nakon deset godina došao je potres i srušio kapelicu, a mi smo odlučili krenuti u gradnju nove crkve iako smo znali da nemamo sredstava. Međutim, Bog se pobrinuo za to. Nakon što je mađarska Vlada poslije potresa odlučila sagraditi jednu školu i jednu crkvu u našoj biskupiji te obnoviti oltar u Remetama, prvotno smo mislili da će to biti crkva u Žažini. No, kako su se stvari malo zakomplicirale, odlučeno je da se Žažina, kao spomenik kulture, obnovi kao faksimil. Nakon razgovora, predložio sam predstavnicima Mađara da se njihovim sredstvima onda sufinancira izgradnja ove crkve i oni su to prihvatili. Ova sredstva bit će dovoljna za roh-bau fazu, a onda nam predstoji da se za ostalo sami pobrinemo, prikupimo sredstva i uredimo crkvu do kraja'', rekao je biskup zahvalivši mađarskoj Vladi i svima koji su pomogli u realizaciji ove, za Sisačku biskupiju i župu Odra, iznimno važne donacije.

U nastavku, biskup je podsjetio i kako danas Crkva slavi sv. Barnabu, kojeg se naziva apostolom, iako nije bio jedan od dvanaestorice. ''On je imao dar vjerovati ljudima i prepoznati Božje talente. Kad se Savao, progonitelj vjernika u Jeruzalemu, obratio i počeo navješćivati Isusa, kršćani mu nisu vjerovali jer su ga se bojali. Barnaba je tada otišao po njega u njegov rodni Tarz i pozvao ga u Antiohiju, gdje su godinu dana proveli zajedno, propovijedali i utvrđivali zajednicu. Piše u Djelima apostolskim da je Barnaba u Antiohiju došao, vidio i obradovao se. Lijepo je kada se možemo radovati zbog zajedništva i slaviti Boga, lijepo je što smo zajedno kao vjernici okupljeni i što nam je omogućeno da zajedno slavimo. Neka ova gradnja bude na to usmjerena da se radujemo jer je to početak jednog novog života ove zajednice koja na neki način jača i raste'', poručio je biskup.

Biskup je istaknuo i kako je kamen temeljac buduće župne crkve blagoslovio papa Benedikt XVI. prilikom posjeta Zagrebu 2011. godine te pojasnio zašto će ova crkva nositi ime Svetca Svega Svijeta. ''Obično se u crkvama gdje se slavi sv. Antun, slavi i Opat i Padovanski, pa će tako biti i ovdje. Kapelica će ostati sv. Antuna Opata, a nova crkva bit će posvećena sv. Antunu Padovanskom. Zanimljivo je kako mi Hrvati posebno častimo upravo njega. Premda nije bio Hrvat, već Portugalac koji je najveći dio svog života proveo u Italiji, za njega bismo mogli reći da je postao najhrvatskiji svetac, onaj kome se možda najviše utječemo. Iako je preminuo prije mnogo stoljeća, 13. lipnja 1231., njemu se mole i njega slave mnogi vjerujući da će im on pomoći. Zašto je ovaj svetac toliko popularan, zašto toliko privlači ljude? Kažu da je jednom imao viziju i jedan od braće vidio je svjetlost u njegovoj sobi i kako u toj svjetlosti drži Dijete u naručju. Drugo jutro, kada ga je taj brat pitao što se dogodilo i kakvo je to dijete držao u naručju, odgovorio je kako ga je to bio Isus koji ga je posjetio. Dakle, on je taj koji nam donosi Isusa, koji nam ga pruža, koji nam donosi Božju blizinu te je zato svima nama i sam tako blizak'', zaključio je biskup.

Na kraju je sve okupljene pozdravio i župnik Jozić podsjetivši na povijest ovog kraja koji se, kako je rekao, već stoljećima posebno utječe sv. Antunu. Jozić je zahvalio svima koji su se ugradili u ovu župu, ali je istaknuo kako je njezin nastanak isključiva zasluga biskupa Košića. ''Dragi biskupe, zahvaljujem Vam što ste uvijek uz nas. Kao što je je ova župa kroz povijest imala brojne uspone i padove, tako je to bilo i 2020. godine kada je potres srušio našu crkvu. Međutim, nije srušio duh ovoga naroda. Uz materijalno još je važnije graditi i duhovno, pa tako ova mlada župa ima dva duhovna zvanja, a molimo da ih bude i više'', zaključio je Jozić poklonivši biskupu u znak zahvalnosti i sjećanja bijelu misnicu.

KOSIC

 

kosic 2

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: