Blagoslovljen kip Majke Božje Letničke u Lupoglavu

Blagoslovljen kip Majke Božje Letničke u Lupoglavu

Na svečanoj svetoj Misi u nedjelju 2. listopada u 11 sati lupoglavska župna crkva bl. Augustina Kažotića bila je premalena da primi sve vjernike koji su htjeli prisustvovati slavlju.

Autor
don Filip Pavlović/Laudato/F.P.
Fotograf
Don Filip Pavlović
Objavljeno:
 
03.10.2022 13:09

 

Toga dana upriličen je blagoslov kipa Majke Božje Letničke koji su nabavili župljani Lupoglava rodom iz Letnice, a na ovo slavlje došli su ne samo župljani nego i Letničani nastanjeni na području Zagreba, Dugog Sela, Ivanić Grada i Bjelovara.

Svečanu svetu Misu i obred blagoslova kipa predvodio je lupoglavski župnik, don Filip Pavlović, tom je prigodom u propovijedi istaknuo sličnost letničkog naroda s prispodobom o gorušičinu zrnu i sa stablom zasađenim u more. "Slično kao zrno gorušice, mjesto odakle potječe ovaj lik Majke Božje koji vam je toliko drag, maleno je mjesto. Tamo su kroz stoljeća, moleći zagovor Gospe Letničke, Hrvati sačuvali svoj vjerski, nacionalni i kulturni identitet. U novije vrijeme sudbina te župe slična je sudbini stabla opisanog u Evanđelju koje je iščupano s korijenom i presađeno u more, tako su i letničani rasađeni po cijelome svijetu, a mnogi su, poput vas u dugoselskom kraju, došli u matičnu zemlju. Život s odlaskom iz Letnice nije stao jer ste u srcu ponijeli ono najvrjednije što imate, vjeru u Boga i ljubav prema nebeskoj Majci. I ova je župa s vašim dolaskom, te dolaskom doseljenika iz Bosne i Hercegovine, osjetila novi život i nanovo je rođena. Svojim brojnim obiteljima svjedočite vrijednost života, a radom svojih ruku pomažete Crkvi i bližnjima. Neka ovaj kip Gospe Letničke u našoj župnoj crkvi bude i vama poruka Neba, da Majka svoje djece nikad ne zaboravlja, da vam je blago Srce Majčino i danas utjeha i nada, i puno dobrote i ljubavi za vas. Neka nam svima po zagovoru naše nebeske Majke dođe mir, jer Njezina pobjeda ufanje je naše."

Na samom kraju svete Mise župnik je pozvao župljane rodom iz Letnice da se zajednički fotografiraju, a sve goste i župljane u dvorište župnog dvora na zajedničko druženje.

filip pavlović

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije