Blagoslovljena nova zgrada sjedišta Caritasa Požeške biskupije

Blagoslovljena nova zgrada sjedišta Caritasa Požeške biskupije

Na svetkovinu sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa, biskup Antun Škvorčević predvodio je slavlje blagoslova novouređene zgrade sjedišta Caritasa Požeške biskupije u Požegi.

Autor
Laudato/D.R
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
11.08.2020 08:22

 

Na početku slavlja ravnatelj Caritasa Ivan Popić pozdravio je sve prisutne i kazao kako je ova zgrada godinama bila prepuštena propadanju, a sada je dobila novu ulogu u Gradu Požegi i Požeškoj biskupiji. Podsjetio je da je Požeška biskupija prije tri godine kupila ovu zgradu koja je sagrađena u 19. stoljeću nasuprot željezničkom kolodvoru i služila prvotno kao mali hotel a potom za različite namjene.

Projekt uređenja izradio je arhitekt Boris Vučić Šneperger iz Zagreba a on se sastoji od skladišnog prostora, rashladne komore, dvorane za rad s osobama s poteškoćama u razvoju, s invaliditetom i drugim potrebama, ureda za djelovanje Centra 'pro vita et familia', Zaklade za pomoć učenicima i studentima, kuhinje i prostora za podjelu hrane. Takvim uređenjem Caritas je dobio prikladne prostore za njegovo višestruko djelovanje, koje je nadraslo skromne prostore jedne obiteljske kuće nabavljene na početku Biskupije u Vukovarskoj ulici, neprimjerenoj za potrebe Caritasa.

Uslijedio je potom obred blagoslova novoizgrađenih i obnovljenih prostora Caritasa. Nakon čitanja himna ljubavi sv. Pavla iz Poslanice Korinćanima, biskup Antun je kazao kako je ovo zdanje uređeno da bi u Požegi ljubav imala svoje novo prebivalište. Uputio je molitvu Bogu da izlije svoj blagoslov na sve one koji će djelovati u novoj kući, kao i na sve one koji će u nju dolaziti. Poželio je da u svjedočenju ljubavi svi potrebiti pronađu svoje ljudsko dostojanstvo koje samo ona može dati.

U nastavku programa srednjoškolka Julijana Lukačić posvjedočila je kako je već dvije godine stipendistica Zaklade Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima. U svoje osobno ime, ali i ostalih stipendista ustvrdila je kako im spomenuta stipendija uvelike olakšava učenje te je zahvalila biskupu Antunu i svim članovima i podupirateljima Zaklade na njihovoj nesebičnoj pomoći. Zatim je dugogodišnji volonter Ivica Grgić, hrvatski branitelj iznio svoja iskustva koja je doživio tijekom višegodišnjeg djelovanja u Caritasu Požeške biskupije.

Kazao je kako osim svakodnevnog razvoženja hrane iz Caritasove kuhinje nekolicini desetaka osoba u potrebi, pomogne im nacijepati drva, donijeti lijekove pa otići i u trgovinu onima koji to nisu u mogućnosti sami učiniti. Ustvrdio je kako ga volontiranje ispunjava i daje mu snage i polet za život. Zaključio je da ne može zamisliti svoj život bez volontiranja. Svoju prigodnu riječ uputio je potom i gradonačelnik Darko Puljašić, koji je kazao kako mu je izuzetna čast što može prisustvovati ovakvom događaju u Gradu Požegi. Zahvalio je biskupu Antunu što je osmislio ovakav projekt ljubavi. Izrazio je zadovoljstvo što Grad Požega i Požeška biskupija surađuju na dobrobiti požeških građana. Program je vodio Miroslav

Paulić, profesor u Katoličkoj gimnaziji u Požegi a svojim pjevanjem obogatili su ga Klapa sv. Lovre i Katedralni zbor predvođen orguljašem i zborovođom Mariom Večerićem.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije