Caritas Dubrovačke biskupije proslavio 30. obljetnicu utemeljenja

Caritas Dubrovačke biskupije proslavio 30. obljetnicu utemeljenja

U prigodnoj homiliji biskup Uzinić kazao je da je pitanje koje se u pročitanom  evanđeoskom ulomku nameće pitanje: tko je Isus.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
25.09.2020 18:38

 

Caritas Dubrovačke biskupije proslavio je jučer 30 godina od svog utemeljenja, javlja IKA.

Tim povodom u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku koncelebrirano misno slavlje predslavio je dubrovački biskup Mate Uzinić. U prigodnoj homiliji biskup Uzinić kazao je da je pitanje koje se u pročitanom  evanđeoskom ulomku nameće pitanje: tko je Isus.

– Čuli su se različiti odgovori na to pitanje. Neki su govorili da je Isus uskrsnuli Ivan Krstitelj, drugi da je Ilija, treći da je ustao neki od drevnih proroka. Ova su mišljenja vrlo slična onima koja je Isus čuo od svojih učenika u Cezareji Filipovoj – podsjetio je biskup.

– Pitanje tko je Isus važno je pitanje. I trajno je aktualno – nastavio je biskup. I u svakom slučaju s različitih se mišljenja na kraju mora pretvoriti u pitanje koje nas osobno dira. Nakon tog pitanja u traženju odgovora moguće je krenuti iz dvaju različitih i međusobno suprotstavljenih smjerova, a ovisno o tome može se naći i odgovor – rekao je biskup.

O prvom smjeru biskup je kazao da je to onaj smjer kojim je krenuo Herod u pročitanom Evanđelju.

– Taj smjer kreće od sebe samoga, svoje moći, svog interesa zbog kojega je i Ivan Krstitelj platio glavom. Zato to pitanje nikad ne će dobiti odgovor iako će Herod biti u prilici da ga sazna. Isus se ne će udostojati dati mu ga  zato što je lisica, kako ga je sam Isus jednom nazvao uspoređujući sebe s kvočkom. Mislio je da ima moć, a zapravo ju nije imao ni u političkom smislu jer je bio ovisan o Rimljanima. Nije ju imao ni u vlastitoj obitelji jer mu je zapovijedala žena koja ga je zavela. Nije ju imao ni nad Ivanom Krstiteljem koji ga je zbunjivao, ali kojega nije mogao ušutkati. Još je manje ima i može imati nad Isusom kojega će, nakon što mu ne dade odgovore na njegova pitanja, izrugati tako što će mu obući luđačku košulju – objasnio je dubrovački biskup.

Dodao je i kako je taj Herod samo jedan od triju Heroda koja spominju novozavjetni spisi. I sva trojica su ubojice. Prvi je Herod Veliki koji je završio gradnju jeruzalemskog hrama Isusova vremena. Njemu su na duši Nevina dječica Betlehema, a i vlastita supruga i sinovi. Drugi je Herod Antipa kojega spominje evanđeoski ulomak, i kojemu je, kako se sam hvali, na duši Ivan Krstitelj kojega je ubio, jer mu je prigovorio što se oženio ženom svoga brata. Treći je Herod Agripa, kako ga nazivaju Djela apostolska, a on se, u stilu svoga strica Heroda Antipe, može pohvaliti ubojstvom apostola Jakova.

Drugi smjer u odgovoru na pitanje tko je Isus onaj je smjer iz teksta o spomenutoj Cezareji Filipovoj gdje se pitanje tko je Isus uobličilo u osobno pitanje: 'A vi, što vi kažete tko sam ja?'

Biskup je podsjetio na to da nam je poznat  Petrov odgovor: 'Ti si Krist, Pomazanik, Sin Boga Živoga!' Petar je, za razliku od Heroda, znao odgovor jer nije polazio od sebe, nije ga tražio u puti i krvi, u onom što je moguće dokazati ovozemaljskim kriterijima, nego je polazio od Isusa, od onog što  je Isus govorio i činio, načina na koji se Isus odnosio prema ljudima. Iako ni Petru, kao ni drugim učenicima još nije bilo sve jasno, počinjući od toga trenutka postupno će početi spoznavati da je Isusov način sasvim obrnut od onog Herodovog i drugih poput Heroda.

Dok je Herod, kako je  Isus rekao, lisica koja misli na sebe, Isus je kvočka koja misli i želi zaštititi druge, nastavio je tumačiti dubrovački biskup. Dok Herod pokušava vladati ističući sebe i svoje interese, 'Isus se trudio služiti stavljajući u središte druge i njihove interese'. 

– Dok Herod život uzima, Isus život daje. Isusov je način ljubav. I to ne bilo kakva ljubav, nego djelatna, djelotvorna ljubav, Caritas. Da, Isusov način je Caritas – istaknuo je biskup.

Vrativši se na pitanje s početka propovijedi: Tko je Isus?, dubrovački biskup istaknuo je da je ono i danas vrlo aktualno, te da je na njega moguće čuti različite odgovore.

– Ipak, najvažniji je odgovor onaj koji mi osobno dajemo na to pitanje. Da bi odgovor na to pitanje mogli dobiti, potrebno je da ni mi ne polazimo od sebe i svojih interesa, nego od Isusa i Njegovih interesa. A Njegov su interes i danas, kao i juče,r drugi, oni koje smo, mi Crkva i mi kršćani, u Isusovo ime, kao kvočka piliće pozvani štititi i hraniti ne misleći na sebe i svoj interes, nego na druge i njihovu potrebu, bez obzira na to tko su, odakle su i zašto su. Isus to ne pita. Nemojmo ni mi – poručio je biskup.

Naposljetku, biskup je uputio čestitke Caritasu Dubrovačke biskupije za tridesetu obljetnicu institucionalnog djelovanja pod tim imenom, ali i napomenuo da je povijest njihova karitativnog djelovanja u korist najpotrebnijih puno starija i da se, u skladu s tim vremenima, održala pod različitim nazivima od kojih je najpoznatiji povijesni naziv 'Stanak sv. Vlaha'.

Naveo je zatim nekoliko misli i poruku kojom je sam, prije  nešto manje od deset godina, otvorio Godinu Caritasa u Dubrovačkoj biskupiji:

– Caritas je djelotvorna ljubav prema bližnjemu u nasljedovanju Isusa Krista; ispunjavanje onoga što Crkva u konačnici jest i želi biti: sakrament spasenja. Crkva nema smisao u samoj sebi. Najintimniji smisao Crkve, njezina središnja zadaća, temelj i opravdanje, jest u tome da unutar određenih povijesno-društvenih okolnosti bude znak Isusove nazočnosti i oruđe Njegova spasiteljskog i oslobađajućeg djela. Caritas je temeljni kriterij vjerodostojnosti one istine za koju se Crkva zauzima, na koju opominje, koju ponazočuje, koju slavi i koju obećava kao nadu. Caritas je, nadalje, buđenje vlastite svijesti, ali i svijesti onih koji su nam povjereni, o potrebi stavljanja samoga sebe i onoga što imamo na raspolaganje onima koji su potrebiti pokraj nas, a onda i za one koji su daleko od nas, ali im mi svojom djelotvornom ljubavlju možemo prići blizu, možemo im pomoći – rekao je biskup.

Poslije misnog slavlja, okupljeni vjernici, djelatnici, volonteri, dobročinitelji i prijatelji Caritasa nastavili su druženje uz glazbu i prigodan domjenak ispred katedrale. I ovaj put iz Blata, rodnog mjesta zaštitnice dubrovačkog Caritasa bl. Marije Propetog Isusa Petković, stigli su prigodni slatkiši kojim su se okupljeni mogli poslužiti.

Na Misi su, uz ostale, sudjelovali i ravnateljica biskupijskog Caritasa, Sanja Šanje; zamjenica ravnateljice Marija Đurović; kao i dosadašnji predsjednik, don Hrvoje Katušić.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: