Čudotvorna ikona Majke Božje iz Klokočova u Slovačkoj boravit će u grkokatoličkoj katedrali u Križevcima 

Čudotvorna ikona Majke Božje iz Klokočova u Slovačkoj boravit će u grkokatoličkoj katedrali u Križevcima 

U subotu i nedjelju, 26. i 27. lipnja, u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima boravit će čudotvorna ikona Majke Božje iz Klokočova u Slovačkoj. 

Autor
IKA/Laudato/M.B.
Fotograf
IKA/Laudato/M.B.
Objavljeno:
 
08.06.2021 16:24

Križevački vladika Milan Stipić ovom prigodom poziva sve svećenike i vjernike Križevačke eparhije i sve Križevčane na hodošašće čudotvornoj ikoni u Križevce za vrijeme njezina boravka u Križevcima. 

Povijesnu ikonu na putu u Rim, gdje će biti predstavljena papi Franji, pratit će nadbiskup Ciril Vasyl, apostolski administrator grkokatoličke biskupije Košice, grada u kojem je mučeništvo podnio naš sv. Marko Križevčanin. U  nedjelju 27. lipnja ikona će u katedrali biti izložena na štovanje cijeloga dana, gdje će u 10 sati biti svečana arhijerejska liturgija, a navečer će se zaključiti Akatistom Presvetoj Bogorodici u 18 sati. Tijekom dana hodočasnici iz različitih župa imat će prigodu moliti pred ikonom.

Godišnje hodočašće u marijansko svetište u Klokočevu

Križevački vladika Milan Stipić ovom prigodom poziva sve svećenike i vjernike Križevačke eparhije i sve Križevčane na hodošašće čudotvornoj ikoni u Križevce za vrijeme njezina boravka u Križevcima na putu u Rim.

Ikona Majke Božje čuva se u svetištu mjesta Klokočov u Slovačkoj, gdje je 1670. godine, u vrijeme progona grkokatoličkih Rusina od strane protestantskog plemstva i Turaka, ikona čudesno proplakala, a u naletu oružanih napadača bila i mačem probodena. Narod je uspio sakriti ikonu prije nego što je crkva do temelja spaljena. Tijekom povijesti dospjela je u vlasništvo mnogih velikaških obitelji i boravila u njihovim dvorskim kapelama u Mukačevu i drugdje, a neko vrijeme bila je i na carskom dvoru Habsburgovaca u Beču. U 20. st. svetište u Klokočovu je obnovljeno i ikona je tamo vraćena. Godine 1913. papa sv. Pio X. dodijelio je svetištu posebne časti kao jednom od najpoznatijih marijanskih hodočasničkih mjesta u Slovačkoj. Unatoč žestokom progonu grkokatolika u vrijeme komunističkoga režima i zabrani hodočašća, narod je sačuvao živu vjeru i molio se Presvetoj  Bogorodici Klokočovskoj. Od 1989. hodočašća su obnovljena, a narod se redovito u velikom broju okuplja oko čudotvorne ikone.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije