Đakonsko ređenje u Dubrovniku: 'Želimo li biti poslanici u Božjem vinogradu?'

Đakonsko ređenje u Dubrovniku: 'Želimo li biti poslanici u Božjem vinogradu?'

Biskup Uzinić kazao je kako je sve prisutne okupio poziv na služenje u Crkvi u službi đakonata trojice mladih ljudi.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Dubrovačka biskupija
Objavljeno:
 
21.09.2020 10:06

 

Za đakone Hrvatske dominikanske provincije u subotu 19. rujna, u samostanu i Župi Svetoga Križa, u Gružu, u Dubrovniku, dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić zaredio je trojicu dominikanaca: fr. Marina Golubovića, fr. Karla Alana Keva i fr. Mateja Trupinu, piše Biskupija.

Uz subraću dominikance na Misi su suslavili: provincijal dominikanaca, fr. Slavko Slišković i gruški župnik, fr. Mihovil Žuljević Miljas. Pjevao je Mješoviti župni zbor pod vodstvom Marije Brčić, a zajednica vjernika molitvom i radosnom prisutnošću podržala je nove dominikanske đakone na njihovu putu prema svećeništvu. Zbog neizvjesne epidemiološke situacije đakonskom ređenju nisu nazočile sve obitelji, rodbina i prijatelji ređenika koji bi u drukčijim okolnostima rado sudjelovali.

Biskup Uzinić u propovijedi je tumačio parabolu o radnicima posljednjeg sata, koja se čitala kao Evanđelje dana. U toj paraboli u oči osobito upadaju elementi koji se tiču domaćina i njegova ponašanja.

– U tom domaćinu možemo prepoznati Boga, a u onom što on čini neobičnu logiku nebeskog kraljevstva, koju je Isus došao objaviti i ostvariti, a koju nam ovom parabolom želi približiti. U domaćinu bismo mogli prepoznati i Isusa, u kojemu nam je Bog izašao i izlazi ususret da bi nas unajmio kao radnike u svom vinogradu. On je istovremeno i vinograd u koji nas Bog poziva i u čije nas poslanje na različite načine uključuje. Vinograd je i Crkva kojoj je Krist Glava i koja, po Duhu Svetomu koji je na nju izliven, ima zadaću nastaviti i dovršiti Njegovo poslanje spasenja – objasnio je biskup.

Osvrćući se na đakonsko ređenje, biskup je kazao kako je sve prisutne okupio poziv na služenje u Crkvi, u službi đakonata trojice mladih ljudi, dominikanca: fr. Marina Golubovića, fr. Karla Alana Keve i fr. Mateja Trupina.

– Tim će pozivom oni u Crkvi dobiti i posebne zadaće. Kao služitelji oltara i navjestitelji Evanđelja, okrijepljeni darom Duha Svetoga, pomagat će biskupu i svećenicima u službi riječi i oltara, i u ljubavi se stavljati na uslugu svima kojima ih Krist šalje. Pripremat će svete žrtve, dijeliti Gospodnje Tijelo i Krv vjernicima i popudbinu umirućima, predsjedat će molitvama, krstiti, prisustvovati vjenčanjima i blagoslivljati ih, i predvodit će pogrebne obrede – pojasnio je biskup Uzinić, uputivši im na kraju upozorenja, ali i poticaje u vršenju đakonske službe. 

Provincijal Slišković, zahvaljujući Bogu na trojici novih ređenika, kazao je kako su oni veliki dar za njihovu provinciju i red, ali i za domovinsku i opću Crkvu. Da bi uistinu bili taj dar, trojici ređenika ponovio je riječi iz obreda ređenja. 

– Vjerujte ono što čitate, učite ono što sami vjerujete i živite ono što druge učite. To je putokaz, ne samo za đakonsku službu nego i za čitav vaš redovnički i svećenički život – poručio im je provincijal.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: