Đakovačko-osječki biskupi: 'Ništa ne dokidati, nego prilagoditi okolnostima'

Đakovačko-osječki biskupi: 'Ništa ne dokidati, nego prilagoditi okolnostima'

U Požegi je održana 50. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine.

Autor
Požeška biskupija/Laudato/M.P.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
24.10.2020 10:03

50. skupštinom biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, u Biskupskom domu u Požegi, 23. listopada, predsjedao je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, a sudjelovali su požeški biskup Antun Škvorčević, srijemski biskup Đuro Gašparović, đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit u miru Marin Srakić te kancelar Đakovačko-osječke nadbiskupije Drago Marković i Požeške biskupije Ivan Popić.

Osvrnuvši se na proteklo vrijeme, osobito na doba obustave okupljanja vjernika u crkvama na sveta slavlja, biskupi su izrazili svoje uvjerenje kako nas posebne okolnosti u kojima se nalazimo snažno potiču da se ne bavimo dokidanjem onoga što je bit našega crkvenog poslanja, nego ga nastojimo prilagoditi okolnostima, poštujući sve mjere opreza.

Osvrnuli su se na različite inicijative koje potvrđuju kako je i u sadašnjim okolnostima moguće pastoralno djelovati, napose u organiziranju svete Mise i slavlja svetih sakramenata te priprave djece i mladih za Prvu pričest i svetu Potvrdu, pri čemu je spomenuto osobito iskustvo Požeške biskupije s online župnim katehezama.

Biskup Škvorčević izvijestio je da je u Požeškoj biskupiji nastavljen rad na građi za župnu katehezu u tekućoj pastoralnoj godini, namijenjen pripravi kandidata za Prvu pričest i Potvrdu, koja je predstavljena svećenicima i vjeroučiteljima na Biskupijskom danu 26. rujna, a još detaljnije bit će izložena na predstojećoj sjednici Prezbiterskog vijeća Požeške biskupije i na svećeničkim jesenskim arhiđakonatskim susretima.

Biskupi su, među ostalim, u raspravi razmotrili trajno povećavanje broja zaraženih osoba minulih dana u Hrvatskoj, te su se osvrnuli na preventivne mjere koje donosi Nacionalni stožer. Istaknuli su kako je čovjekova duhovna dimenzija jedna od bitnih sastavnica njegova bića te da je u tom smislu vjernicima  važno omogućiti da uz pridržavanje mjera opreza mogu sudjelovati na svetoj Misi, sakramentima i pobožnostima, što pridonosi njihovoj duhovnoj čvrstini kojom lakše mogu nositi teret pandemije. Pored toga, sudjelovanje u svetim otajstvima u službi je čovjekova vječnog spasenja, te s crkvene strane nije dovoljno s epidemiolozima i Stožerom razgovarati samo o provođenju mjera zdravstvene zaštite, nego kako u okolnostima, uz mjere zaštite, ostvarivati ono bez čega vjernici ne smiju ostati ni u najtežim životnim okolnostima koje se mogu dogoditi.

Biskupi su se složili oko načina na koje vjernicima treba omogućiti život po vjeri za predstojeće blagdane, napose Božić, i što u tom pogledu svećenici trebaju zajednički poduzimati po načelu: 'ništa ne dokidati, nego prilagoditi okolnostima'. Iskazali su svoju posebnu pastirsku blizinu i molitvenu potporu svim zdravstvenim djelatnicima i bolesnicima te raspravili određena pitanja djelovanja u bolničkom pastoralu u sadašnjim okolnostima.

Među ostalim, razgovarali su i o znanstvenom simpoziju s obzirom na poveznice koje ujedinjuju tri biskupije Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u jednu cjelinu, koji bi se trebao održati sljedeće godine u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. U posljednjem dijelu sjednice biskupi su se razmotrili određena zajednička personalna pitanja.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije