Dan hrvatskih mučenika u Hrnetiću

Dan hrvatskih mučenika u Hrnetiću

U Hrnetiću proslavljen Dan hrvatskih mučenika, obilježena obljetnica pogibije pukovnika Miroslava Perisa, a najavljeno je i otvaranje 'Marijanske godine'.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Župa Hrnetić
Objavljeno:
 
21.09.2020 10:37

 

U nedjelju 20. rujna 2020. Župa sv. Martina biskupa, u karlovačkom naselju Hrnetić, svečanom svetom Misom u 10:30 sati proslavila je Dan hrvatskih mučenika – kako već tradicionalno nazivamo obljetnicu posvete prve crkve sagrađene u Hrvatskoj, u čast hrvatskim mučenicima, upravo u Hrnetiću. Zbog epidemioloških razloga sve nedjeljne Mise proslavljene su na vanjskom prostoru ispred crkve.

U uvodnom obredu župnik don Filip Pavlović istaknuo je važnost izgradnje kulture oprosta, rekavši da se oprost ne može graditi na glumi, na lažima i na izvrtanju povijesnih činjenica, nego on traži prihvaćanje istine, najprije one Istine koju nam sam Bog progovara o svijetu i o nama, pisanoj velikim slovom, zatim prihvaćanje onih naših malih, ali bitnih svakodnevnih istina o nama, ljudima i događajima oko nas. Ističući važnost traženja i primanja oprosta, župnik je rekao kako je baš u tomu najveća razlika između 'Jude koji je izdao Isusa' i 'Petra koji je postao temelj Crkve'.

Svake godine obljetnica posvete crkve hrvatskih mučenika poklapa se s obljetnicom pogibije hrvatskog ratnog vojnog pilota, pukovnika Miroslava Perisa, koji je život položio  za domovinu braneći svoj grad 14. rujna 1993. Tako je i don Filip u svojoj propovijedi istaknuo kako je Hrvate oduvijek krasila, uz ljubav prema Bogu, i velika ljubav prema domovini – ljubav je to koja je bila spremna podnositi i podnijela je najveće žrtve, zato nama Hrvatima domovina nema cijenu, ona je za svakog od nas blago iznad svakog drugog blaga, pa i unatoč koronakrizi i ekonomskoj situaciji domovina je mjesto i vrijednost koje se ne bismo trebali olako odricati.

Na kraju Mise, osvrćući se na zdravstvene i ekonomske prilike povezane s koronakrizom, don Filip istaknuo je kako su se kršćani tijekom stoljeća u najvećim životnim potrebama utjecali Mariji – Isusovoj i našoj Majci, te je najavio otvaranje 'Marijanske godine' u župi Hrnetić 11. listopada 2020. Župljani Hrnetića za ovaj se događaj već aktivno pripremaju. Naime, prije nekoliko tjedana već su uveli nedjeljni večernji molitveni program po uzoru na marijansko svetište u Međugorju, tako da svake nedjelje u 17 sati mole radosna i žalosna otajstva krunice kada je prilika i za Ispovijed. Program nastavljaju sa svetom Misom u 18 sati a nakon Mise mole slavna otajstva krunice i ostaju u pobožnosti klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Kao vanjski znak istaknut će veliki plakat na tornju Župne crkve sv. Martina, s geslom: 'Po Mariji k Isusu'. Ciljevi su ove godine u tome da župljani i svi koji budu dolazili u Hrnetić, dok mole Gospin zagovor za prestanak pandemije, iznova otkriju vrijednost redovitog sakramentalnog života, osobne i obiteljske molitve pokore i posta.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije