Dom 'Sveta Elizabeta' u Srijemu – plod prijateljstva biskupija Bolzano–Bressanone i Srijema

Dom 'Sveta Elizabeta' u Srijemu – plod prijateljstva biskupija Bolzano–Bressanone i Srijema

Prigodom spomendana svete Elizabete iz Srijemske biskupije stiže zanimljiva priča o domu za stare i siromašne u Maradiku, koji je upravo po ovoj svetici dobio ime.

Autor
Petar Dujić/Ivica Zrno/Laudato/M.P.
Fotograf
Petar Dujić
Objavljeno:
 
21.11.2020 10:40

Dom je započeo s radom prije dvije godine, a u njemu je trenutačno smješteno 7 osoba. 

Osobe koje ovdje žive veoma su aktivne u obavljanju različitih poslova, bilo da je to rad u vrtu ili odgoj živine, pripremanje zimnice ili uređenje samog doma, što se može uočiti prilikom svakog posjeta, javljaju iz Srijemske biskupije.

Naglašava se kako veliki doprinos za funkcioniranje doma dolazi od strane župnika, preč. Božidara Lusavca, koji u ime Srijemske biskupije upravlja domom. Vidljivo je nastojanje da se korisnici doma uključe u aktivnosti župe Maradik. 

Također, zbog potrebe, Caritas Srijem potpisao je memorandum o suradnji s Centrom za socijalni rad u Inđiji.

Dom 'Sveta Elizabeta' namijenjen je za siromašne i napuštene osobe koje su živjele u teškim uvjetima za današnje vrijeme. Ovaj dom izgrađen je sredstvima Caritasa Bolzano–Bressanone, koji su također, uz ovaj projekt, partneri i na drugim projektima koje provodi Caritas Srijem na teritoriju Srijemske biskupije. 

Suradnja s Caritasom Bolzano–Bressanone traje 20 godina, na čemu je Srijemska biskupija vrlo zahvalna. Kroz vrijeme partnerstva posjećivali su ih biskupi: msgr. Wilhelm Egger i msgr. Ivo Musser, za čijeg je vremena i donesena odluka o izgradnji ovog doma. Za istaknuti je da su svi biskupi biskupije Bolzano–Bressanone, zatim direktori, koordinatori i ostali djelatnici Caritasa Bolzano–Bressanone, uvijek osjećali i doživljavali Srijemsku biskupiju prijateljskom biskupijom.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije