Donacija svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije KBC-u Split

Donacija svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije KBC-u Split

Sredstva za nabavku uređaja darovali su svećenici, župnici, i tako još jednom pokazali brigu za sve ljude, a ne samo svoje župljane.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Splitsko-makarska nadbiskupija
Objavljeno:
 
04.05.2021 15:22

 

U sklopu proslave Sudamje, u utorak 4. svibnja 2021., u KBC-u Split, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit, mons. Marin Barišić, uručio je donaciju – dar svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije bolnici u vrijednosti od 383.000,00 HRK. Radi se o naprednom sustavu za fluorescentnu endoskopsku i otvorenu kirurgiju poboljšanu indocijanin zelenilom za odjel Kirurgije splitskog KBC-a. Na konferenciji su govorili mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj Kliničkoga bolničkog centra Split i prof. dr. sc. Zdravko Perko, predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Split, a nazočio je i mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije.

Ravnatelj KBC-a, dr. Meštrović, zahvalio je svećenicima Splitsko-makarske nadbiskupije na donaciji za uređaj koji će poboljšati kvalitetu rada Klinike za kirurgiju KBC-a Split. Nadbiskup Barišić podsjetio je da je to jedna u nizu donacija Splitsko-makarske nadbiskupije bolnici.

– Smatramo da je ovo, uz rad i djelovanje Caritasa naše nadbiskupije, još jedan oblik brige za najpotrebnije. Podsjetit ću samo, ako mogu reći na meni najdražu donaciju, koja je bila konkretni plod Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, koji se održao u Splitu i Solinu 2018. godine. Tada smo u akciji 'Obitelji za najmanje' prikupili više od 600 000 kuna kojima je kupljen Klinici za dječju kirurgiju endoskopski stup za operacije djece i novorođenčadi. Danas bolnici, tj. Klinici za kirurgiju, darujemo napredni sustav za fluorescentnu endoskopsku i otvorenu kirurgiju poboljšanu indocijanin zelenilom vrijedan nešto manje od 400 000 kuna – kazao je nadbiskup Barišić.

Dodao je da mu je posebno drago da su sredstva za nabavku uređaja darovali svećenici, župnici, i tako još jednom pokazali brigu za sve ljude, a ne samo svoje župljane. U akciji je sudjelovao i mons. Ante Jozić, apostolski nuncij u Bjelorusiji, koji je na taj način želio zahvaliti splitskom KBC-u na svemu što su učinili za njega nakon teške prometne nesreće 2019. godine.

– Ponosni smo kad možemo pomoći splitskoj bolnici s kojom izvrsno surađujemo na polju brige za tjelesno i duhovno zdravlje građana. Kako su ove godine otkazani mnogi programi u sklopu proslave Sudamje, a da ne ostane sasvim prazno, htjeli smo baš sada, u devetnici sv. Dujmu, da se dogodi ovaj događaj i na taj način obilježi svetkovina zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije. Nadbiskupija će i dalje nastaviti s pomaganjem splitskoj bolnici. U suradnji s ravnateljem već pripremamo novi projekt koji ćemo, nadam se, brzo i ostvariti – istaknuo je nadbiskup Barišić. Zahvalio je svećenicima što su se rado odazvali i darovali sredstva, ravnatelju KBC-a, dr. Meštroviću, predstojniku, dr. Perku, Upravnom vijeću, kao i svim liječnicima i sestrama na suradnji i što su prihvatili dar.

Ovaj napredni sustav pored standardnog oblika rada omogućuje uporabu fluorescencije kod endoskopske i otvorene kirurgije. To vodi poboljšanoj vizualizaciji organa, kod sljedećih operacijskih zahvata: sustava žučnih kanala i praćenje protoka žuči, intraoperacijsku procjenu limfne drenaže, određivanja mjesta limfnih čvorova 'čuvara', identifikaciju i procjenu žilne anatomije i kontrolu opskrbe krvi solidnih organa i identifikaciju i procjenu žilne anatomije i kontrolu opskrbe krvi osobito kod debelog i završnog crijeva.

Uporabom ovoga sustava moguće je značajno smanjiti učestalost komplikacija i smrtnih ishoda kod čitavog niza zahtjevnih operacijskih zahvata. Također, nastavio je dr. Perko, moguće je i poboljšati ishode liječenja i izlječenja kod najtežih bolesnika, pogotovo onih s malignim bolestima koji zahtijevaju opsežne operacije odstranjena bolesnog tkiva, izvijestila je Splitsko-makarska nadbiskupija.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: