"Dragi krizmanici, budite hramovi Duha, jer Duh Božji želi prebivati u vašem srcu i duši"

"Dragi krizmanici, budite hramovi Duha, jer Duh Božji želi prebivati u vašem srcu i duši"

Sisački biskup Vlado Košić na svetkovinu Duhova podijelio je sakrament svete Potvrde 68 kandidata ove župe.

Autor
Laudato / J.J.
Fotograf
Sisačka biskupija
Objavljeno:
 
29.05.2023 10:51

Sisački biskup Vlado Košić predslavio je na svetkovinu Duhova svečano misno slavlje u dvorištu katedralne župe Uzvišenja Sv. Križa u Sisku i tom prigodom podijelio sakrament svete Potvrde 68 kandidata ove župe. U suslavlju su bili katedralni župnik Marko Karača i kancelar, mr. Janko Lulić. 

Čestitavši okupljenim krizmanicima i njihovim obiteljima, biskup je rekao kako je ovaj dan prekretnica u njihovim životima, novi početak, a Duh Sveti je tu da odnese strahove i poda im hrabrost. Podsjetio je i kako se na Duhove spominjemo silaska Duha Svetoga, pedeseti dan nakon Uskrsa, na apostole.

''Nakon što je Isus umro i treći dan uskrsnuo, četrdeset se dana ukazivao svojim učenicima da bi se uvjerili da je živ. Međutim, još su bili strašljivi i nesigurni, i zato im je Isus četrdeseti dan nakon Uskrsa rekao da ostanu u gradu dok se ne obuku u Silu odozgor. Oni su zato devet dana molili, zajedno s Marijom, Majkom Isusovom, za silazak Duha Svetoga koga im je Isus obećao poslati od Oca kada bude uzdignut. Prema tom obećanju, na dan Pedesetnice to se i zbilo'', rekao je biskup Košić. 

U nastavku je ustvrdio kako upravo o tome govori čitanje iz Djela apostolskih, gdje su se apostoli napunili Duha Svetoga i počeli govoriti u jezicima.

''Apostoli su do tog vremena bili zatvoreni i još uvijek su se bojali Židova te su se sastajali u dvorani posljednje večere, gdje su se od straha i zaključavali. O tome možemo čuti i više puta u Evanđelju, gdje stoji da su apostoli bili zajedno i da su se zaključali, a Isus se pojavio među njima ne podlegavši zakonima prirode. Oni su, dakle, tražili i čekali, molili i nadali se, da će im Gospodin Isus, koji je uskrsnuo, doista poslati Duha. Kad je na Uzašašće uzlazio, rekao im je: 'Idite po svem svijetu i krstite sve ljude u ime Oca, Sina i Duha Svetoga…' To da krste u ime Oca, Sina i Duha Svetoga iskusili smo i mi, jer smo tako kršteni, a i kad se molimo Bogu te zaključujemo molitvu, mi isto tako zazivamo Presveto Trojstvo. Na neki način, vi ste svi već upoznali Duha Svetoga, ali On treba sada zahvatiti vaša srca, dragi mladi, da stalno boravi u vama i da vi budete hramovi Duha, jer Duh Božji želi prebivati u našem srcu i duši, da nas On kao duhovna sila vodi i usmjeruje u našem životu. Ne živi čovjek samo o kruhu, čuli smo u zazivu prije Evanđelja, nego o svakoj Božjoj riječi. Mi znamo da smo ljudi na ovoj zemlji kojima je potrebna hrana, i materijalna sredstva, ali nije sav život u tome. Čovjek, da bi bio to što jest, treba prijateljstvo, ljubav, dobre odnose s drugima. To se ne može kupiti i platiti, to su te lijepe riječi koje dolaze od Boga i naših bližnjih. Zato trebamo biti ti koji žive od riječi, ne samo od kruha, a tu riječ daje Duh Božji, Duh Sveti'', zaključio je biskup. 

Misno slavlje pjesmom je animirao katedralni Zbor mladih, a na kraju misnog slavlja okupljenim krizmanicima, kumovima i roditeljima čestitao je župnik Karača.
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: