Duga povijest duha sv. Benedikta u Zadru

Duga povijest duha sv. Benedikta u Zadru

Svečano misno slavlje u crkvi sv. Marije u Zadru, koja se nalazi u sklopu ženskog benediktinskog samostana, predvodio je mons. Šime Perić, kapelan zadarskih koludrica.  

Autor
Ines Grbić/laudato.hr/D.R.
Fotograf
Zadarska nadbiskupija
Objavljeno:
 
12.07.2020 16:45

 

Blagdan sv. Benedikta, utemeljitelja benediktinskog reda, proslavljen je jučer u benediktinskoj zajednici sv. Marije u Zadru, piše Nadbiskupija.

- Nalazimo se na mjestu gdje je prisutna tisućugodišnja povijest Zadra. Tu je nastala benediktinska zajednica koludrica koje svakodnevno uzdižu svoje srce i svoj duh Bogu, slaveći Gospodina kroz Časoslov i u euharistiji. Što se sve događalo kroz minula stoljeća tijekom tisuću godina, koliko postoji samostan sv. Marije u Zadru? Tu su se zbivali veliki povijesni događaji - istaknuo je mons. Perić, izražavajući radost što benediktinska zajednica još uvijek živi.

U propovijedi je naglasio da je sv. Benedikt uočio i živio i ono što navještena Božja riječ kaže u Izrekama:  ako primimo u sebe Božje riječi i pohranimo u sebi njegove zapovijedi, ako ih čujemo i srcem se obratimo, naći ćemo Božje znanje, jer Gospodin daje mudrost, iz njegovih usta dolazi znanje i razboritost. 

- Na svim tim riječima nadahnjivao se sv. Benedikt. Dok je živio u tami špilje, u njegovo srce dolazilo je svjetlo Duha Svetoga. Izašao je iz špilje u svijet, iz tame u svjetlost. Ali unutarnja svjetlost Duha Svetoga bila je u njemu. Ako se vodimo tim riječima, onda ćemo shvatiti pravdu i sve staze dobra. Svi smo osjetljivi na nepravde, na povrede, kada ljudi ne razumiju naše namjere. U prvom redu, pred našim očima i u nama neka bude riječ Božja. Je li moguće da je svaki dan u našim rukama najviše daljinski upravljač televizora ili pogled na Internet, a da Božja riječ, Sveto Pismo, ne ulazi u naše srce, u naš svakodnevni život - upozorio je mons. Perić, istaknuvši da je u rukama sv. Benedikta knjiga. Sveto Pismo svakodnevno je bilo nadahnuće za njegov život.

Čestitao je koludricama sv. Marije na darovima i milostima koje su utkali u život Zadra, Zadarske nadbiskupije, hrvatskog naroda i cijele Crkve, rekavši da dok je još mrak pred jutro i narod spava, benediktinke bdiju i rano ustaju, započinjući dan s molitvom, predajući potrebe Crkve i svijeta Bogu i moleći njegov blagoslov.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije