Duhovna obnova u Župi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku

Duhovna obnova u Župi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku

Riječ je o pripravi za slavlje Uskrsa i jubilejske 60. godine djelovanja retfalačke župe u Zapadnom osječkom dekanatu.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
04.03.2021 17:19

 

Duhovna obnova u ciklusu 'Korizmenih srijeda' Župe Uzvišenja sv. Križa u Osijeku nastavljena je 3. ožujka s gostujućim propovjednikom i predslaviteljem večernje Mise, vlč. Dejanom Bubalom, župnikom Župe Rođenja BDM u Višnjevcu, izvijestila je IKA.

Riječ je o pripravi za slavlje Uskrsa i jubilejske 60. godine djelovanja retfalačke župe u Zapadnom osječkom dekanatu. Propovjednik Bubalo uvodno je podsjetio kako je svaka sveta Misa susret sa živim Isusom te je u tematskom razmatranju aktualizirao poruke 'Isusove škole ljubavi i služenja', utemeljene u novozavjetnom odlomku (Mt 20,17-28), koje su smjerokaz za služenje u ljubavi kroz predanje života volji Boga Oca, ističući model ponašanja u Isusovim atributima: smirenosti, poštenju i čestitosti.

Uspoređujući događaj o posebnoj povlastici koju majka Zebedejevih sinova od Isusa traži za sinove Jakova i Ivana u Isusovu kraljevstvu, u odnosu na ostale apostole (u kojima ova zamolba izaziva zavist), propovjednik je tu situaciju usporedio s obrascem suvremenoga ponašanja, kada se za pojedinca traži posebna prednost, zaštita i pomoć utjecajne osobe (ili stranke) u karijeri, pokroviteljstvo i povlastice u raznim životnim situacijama s ciljem ostvarenja osobne koristi 'preko veze', protekcije i mimo propisa.

– Ova se priča i dandanas ponavlja, samo u drukčijem obliku. Koliko je puta svatko od nas izrazio želju na osnovi svojih služiteljskih godina i požrtvovnosti, svog iskustva, rada, mučeništva u prošlosti, da mu se po mogućnosti i 'zaslugama' ustupi i udijeli kakvo bolje mjesto ili bolji položaj, bolji dio? Pa i više, po svijetlom apostolskom uzoru, i mi upregnemo, zaposlimo svoju ‘majku’, školskog kolegu ili nekoga od rodbine, prijatelja i znanaca da nas zagovara, preporuči ili provuče kroz uši odgovornima naše skromne i opravdane poglede, izrazite kvalitete za neke službe, poslove, povlastice ili kakve nagrade i privilegije. Redovito se događa da svi želimo odmah i preko reda urede, fotelje i povlastice, umjesto da se svom snagom, poput nekih, prihvatimo onoga mjesta i položaja koji možda nije najbolji i najidealniji. Možemo se čuditi apostolima na njihovim ljudskim težnjama i željama, iako su naše možda, jače i neurednije, samo što se nad svojim vlastitima mnogo ne sablažnjavamo i ne zaprepašćujemo – kazao je Bubalo ukazujući na Isusovo postupanje u kojemu se savršeno pokorava svom nebeskom Ocu, ne pripisujući sebi Očevo da bi ispunio ambicije za prvim mjestom kojega od apostola.

Na kraju euharistijskog slavlja suslavitelj, retfalački župnik Ivica Martić zahvalio je propovjedniku za korizmeno gostovanje napomenuvši kako s Bubalom ima lijepu prijateljsku i župnu suradnju. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: