Euharistijsko slavlje i molitva za pokojne na Mirogoju

Euharistijsko slavlje i molitva za pokojne na Mirogoju

Euharistijsko slavlje na svetkovinu Svih svetih i molitvu odrješenja za sve pokojne u srijedu, 1. studenoga, predvodio je mons. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup metropolit, uz koncelebraciju apostolskog nuncija u RH, mons. Giorgia Lingue, rektora crkve Krista Kralja na Mirogoju, preč. Vlade Mikšića, kanonika Prvostolnog kaptola zagrebačkog, mons. Zvonimira Sekelja i nadbiskupskog tajnika, vlč. Andrije Miličevića.

Autor
TUZN/Laudato/F.P.
Fotograf
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Objavljeno:
 
02.11.2023 11:46

U svojoj homiliji, govoreći o tri stvarnosti koje se događaju u sjeni Kristova križa, mons. Kutleša istaknuo je: "Na ovom svetom mjestu, gdje se zemaljsko i nebesko dodiruju u tajanstvenoj igri, osjećamo također duboku duhovnu povezanost s Majkom Božjom Marijom, sa svima svetima i anđelima koji nas prate na zemnim putovima. Proslavljeni građani nebeske Crkve naši su zagovornici, naši svjetionici na putu vjere, naša nebeska braća i sestre. Oni su, baš kao i mi, nosili svoje zemaljske križeve, ali su sada postali dijelom otajstvene nebeske liturgije. U sjeni križa, koji je jednako simbol Kristove patnje kao i vječne slave, mi smo rođeni na novi, neumrli život kroz sakrament Krštenja. Tu, pod tim istim križem, živimo kao hodočasnici koračajući prema vječnosti. I, na koncu, u toj istoj, blaženoj sjeni, prelazimo prag iz ovog svijeta u obećanu vječnost."

"Kad se suočimo sa smrću, križ nam daje nadu u vječni život s Kristom. Tada slutimo da je kraj samo novi početak, novi čin u vječnoj drami spasenja. Tako, dok se pripremamo za svoj izlazak sa scene ovog svijeta, neka nas vodi svijest da će naša životna priča, sa svim njezinim svjetlima i sjenama, biti upisana u vječni spomenar Božje ljubavi. Živimo u sadašnjem svijetu pod nevidljivim okriljem Krista Isusa, a kad se zavjese ovog života spuste, suočit ćemo se s Njegovim licem u vječnosti, 'jer vidjet ćemo ga kao što jest' (1 Iv 3,2). U Kristovoj sjeni smrt nije kraj, već novi početak, novo poglavlje života u vječnosti.''

d

''I to nije sve! Ne dolazimo pred Njega neodjeveni i nezaštićeni, već odjeveni u Njegove zasluge jer je On za nas umro i uskrsnuo. Istina je da ćemo se naći u osamljenosti naše vlastite duše, izloženi pred neizmjernim Božjim okom. No, ako smo svoj život proživjeli u zajedništvu s Kristom, s Njime ćemo stajati i u smrti. Neka nam ta svijest bude vječni podsjetnik da, iako smo kročili različitim stazama i suočili se s različitim izazovima, na kraju nas čeka naš Branitelj, naš Spasitelj, naš Bog, Isus Krist naš Gospodin", dodao je nadbiskup Kutleša.

f

Po završetku euharistijskog slavlja, ispred središnjeg križa na zagrebačkom groblju Mirogoj nadbiskup Kutleša predvodio je molitvu odrješenja za sve pokojne.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Akademski muški zbor Fakulteta elektronike i računarstva u Zagrebu pod ravnanjem mo. Josipa degl’ Ivellija.

s

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: