Euharistijsko slavlje na početku nove akademske godine Sveučilišta u Zagrebu

Euharistijsko slavlje na početku nove akademske godine Sveučilišta u Zagrebu

Govoreći o pandemiji Covid-19, koja u pitanje dovodi mnoge ljudske sigurnosti, kardinal je istaknuo da se situacija ne treba ni dramatizirati ni relativizirati. 

Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
zg-nadbiskupija
Objavljeno:
 
16.10.2020 09:40

 

Euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga za početak nove, 352. akademske godine (2020./2021.) na fakultetima i akademijama Sveučilišta u Zagrebu, u četvrtak 15. listopada, na spomendan svete Terezije Avilske,  predslavio je u župnoj crkvi sv. Blaža kardinal Josip Bozanić

U zajedništvu sa sveučilištarcima – studentima, profesorima i dekanima – slavlju su koncelebrirali dekan KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Mario Cifrak, te drugi svećenici profesori koji sudjeluju u sveučilišnom i studentskom pastoralu.
 
Referirajući se na Isusove riječi: 'Ja sam trs, a vi loze' iz Ivanova evanđelja (usp. Iv 15; 1 – 80), kardinal je u homiliji, pozvavši ih da uvijek ostanu u Kristu, sveučilištarcima u neizvjesnosti vremena pandemije Covid-19 kao 'putokaz' predočio lik dvaju crkvenih naučitelja, svetoga Jeronima i svete Terezije Avilske.

– Slika  trsa i loze iz današnjeg Evanđelja jača nas u prihvaćanju spoznaje Božje blizine, štoviše – sraštenosti s Isusom. Mi smo dionici i izdanak istoga Korijena, kapi istih tokova. To nam vrelo daruje život. Dakle, naša životna snaga ne ovisi poglavito o nama. Bog, u kojemu su svi naši izvori, želi našu snažniju životnost – kazao je kardinal u uvodu homilije. 

Podsjetivši da je u Svetom pismu, u spisima proroka i u psalmima, Bog često opisan kao gospodar vinograda koji se brine da vinograd bude obrađen, da mu se iskazuje ljubav od mladica do berbe, kardinal je pojasnio zašto ta brižljivost u Isusu dobiva najuzvišeniji oblik jer, između ostaloga, Isus nije samo 'Bog s nama', nego Božji život u nama.

– Budući da je Isusov poziv: 'Ostanite u meni i ja u vama' temelj ljudskoga postojanja, utješna je, puna nade i ohrabrenja istina da je čovjek već u Kristu i On u nama. Ne treba nas obuzimati tjeskoba hoćemo li uspjeti ostvariti preduvjet za život s Bogom. Gospodin je to već ostvario i poziva nas da se otvorimo za protočnost Njegova života u nama – kazao je kardinal Bozanić, pozvavši sveučilištarce da na početku nove akademske godine, u vremenu neizvjesnosti pandemije Covid-19, mole za tu temeljnu povezanost s Bogom iz koje se sve lakše spoznaje i živi. 

Govoreći o pandemiji Covid-19, koja u pitanje dovodi mnoge ljudske sigurnosti, kardinal je istaknuo da se situacija ne treba ni dramatizirati ni relativizirati.  

– Trebamo se odgovorno ponašati, štiteći život, kako svoj tako i život bližnjega. Kao što je jučer na audijenciji srijedom papa Franjo poručio da možemo pomoći u zaustavljanju ove pandemije ako se svi mi, kao dobri građani, budemo pridržavali propisa koje su izdale vlasti – poručio je kardinal Bozanić. 

Kardinal je u nastavku citirao svetu Tereziju Avilsku, koja se divila otajstvu neodvojive povezanosti s Bogom, naglašavajući da bez Boga čovjeku ništa nije dostatno, a s Bogom ništa više nije potrebno.

– Ostati u Kristu, rečeno riječima psalma, krijepi dušu, uči neuka, sladi srce, prosvjetljuje oči. Radi toga zazivamo Duha Svetoga na početku akademske godine. 'Zazivati' ovdje znači biti spreman čuti što Duh govori u nama; osjetiti djelovanje Božje milosti i vidjeti plodove koji su dragocjeniji od bilo kojega zemaljskoga blaga – istaknuo je kardinal.

U nastavku homilije nadbiskup Bozanić skrenuo je pozornost na dva dokumenta pape Franje, koji se izbliza tiču i sveučilišnog djelovanja i života: encikliku 'Fratelli tuti' te apostolsko pismo 'Scripturae Sacrae Affectus'.

– U enciklici 'Fratelli tutti' (objavljenoj 3. listopada 2020.) najizravniji tekst koji se odnosi na znanost i sveučilišta, kako je apostrofirao kardinal, nalazi se pod podnaslovom 'Graditi zajedno', u kojemu Papa ističe: 'Danas postoji uvjerenje da je, onkraj specijaliziranih znanstvenih razvoja, potrebna komunikacija među disciplinama, jer je stvarnost jedna, premda joj se može prići s različitih motrišta i s različitim metodologijama. Ne treba zanemariti opasnost da jedan znanstveni napredak bude smatran jedinim mogućim pristupom za razumijevanje nekoga vidika života, društva i svijeta. Umjesto toga, istraživač koji plodonosno napreduje u svojoj raščlambi i koji je raspoložen prepoznati druge dimenzije stvarnosti koju istražuje, zahvaljujući drugim znanostima i znanjima, otvara se spoznaji stvarnosti na cjelovitiji i puniji način' (FT 204) – kazao je u propovijedi.
 
Pozivajući se na drugi Papin dokument apostolskog pisma, objavljenog prigodom 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima (30. rujna 2020.), svetca koji je duboko prisutan u duhovnosti, kulturi i povijesti hrvatskoga naroda, kardinal je, u posljednjem djelu homilije pozvao sveučilištarce da, potaknuti tim Pismom, krenu u upoznavanje života toga iznimnoga čovjeka, čije je djelo, srašteno s Kristom, uvelike utjecalo na oblikovanje kršćanske kulture. 

– Draga braćo i sestre, ova akademska godina novi je dar i nova mogućnost da ponajprije nastojimo pronaći Kristov životni sok u sebi, u kategorijama naše kulture. 'Ostati u Kristu' povezuje razne spoznaje, onu kakvu je u mističnim iskustvima, u 'znanosti mistike', živjela sveta Terezija, i onu kakvu je sa znanstvenom strašću, prožetom dubokom duhovnošću, živio sveti Jeronim. Vremenski su udaljeni više od tisuću godina, a u biti očituju isto: ono, naime, što je Isus povjerio svojim učenicima: 'Ja sam trs, a vi loze' – konstatirao je kardinal na završetku homilije.

Prije završnog blagoslova, okupljenima se obratio dekan KBF-a, Mario Cifrak, zahvalivši kardinalu na predvođenju slavlja te svima onima koji su ga omogućili i u njemu sudjelovali. Dekan KBF-a i rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras, kardinalu su darovali monografije o 350. godina KBF-a i Sveučilišta u Zagrebu. Zahvalivši se za, kako je rekao 'znak blizine i srca', kardinal je studenticama i studentima zaželio puno Božjega blagoslova te da im ovo novo vrijeme, baš ovakvo kakvo jest, bude jedan novi izazov. 

– Možda je ovo vrijeme kad osjećamo da se ljuljaju neke sigurnosti, ali nas možda upravo to vodi do one prave, čvrste sigurnosti. Zato vam želim puno uspjeha u studiju i radu. Studiranje je lijepo. Osobito u mladosti. Ono otvara nove vidike i čini čovjeka stalno mladim. Stoga vam, drage studentice i studenti, želim obilje Božjeg blagoslova i hrabro naprijed. Nemojte se bojati. Položimo svoju sigurnost u Boga i gledajmo s nadom u vrijeme koje dolazi, jer to je Božje i vaše vrijeme – poručio je kardinal na kraju euharistijskoga slavlja.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije