[FOTO] Proslava Sv. Jakova i dijamantnog jubileja biskupa Ivasa

[FOTO] Proslava Sv. Jakova i dijamantnog jubileja biskupa Ivasa

Šibenski biskup u miru Ante Ivas proslavio je na svetkovinu sv. Jakova u katedrali sv. Jakova u Šibeniku šezdesetu obljetnicu svećeništva.

Autor
Šibenska biskupija/Laudato/G.O.
Fotograf
Ivo Kronja
Objavljeno:
 
26.07.2024 09:58

 

Na misnom slavlju, uz biskupa Ivasa, suslavilo je više nadbiskupa i biskupa: riječki nadbiskup Mate Uzinić, zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, šibenski biskup Tomislav Rogić, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, dubrovački biskup Roko Glasnović, hvarski biskup Ranko Vidović, mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanjski Petar Palić, splitsko-makarski nadbiskup u miru Marin Barišić, zadarski nadbiskup u miru Želimir Puljić, porečko-pulski biskup u miru Ivan Milovan i požeški biskup u miru Anton Škvorčević. Među svećenicima koji su koncelebrirali bio je generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, preč. Krunoslav Novak.

Na misnom slavlju bili su i bogoslovi Đakovačko-osječke nadbiskupije s odgojiteljima. Na misnom slavlju pjevao je Mješoviti zbor katedrale sv. Jakova pod ravnanjem voditeljice, prof. Jelene Mikulandre, uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.

Misno slavlje započelo je uvodnim pozdravom biskupa Rogića. Rekao je da je trebalo gledati unaprijed u vremenu kada je biskup Ivas preuzeo vodstvo Šibenske biskupije. ''Trebalo je obnoviti pastoral u ratom poharanim župama. Trebalo je predvidjeti u budućnosti nove župne zajednice i graditi nove crkve. Hrabro, prije šesnaest godina, iskoračiti u nepoznato i pokrenuti projekt Katoličke osnovne škole sa željom duhovnog rasta i vjerskog odgoja novih generacija. Pa do izgradnje Dječjeg vrtića ''Blažena Hosana'' i projekta izgradnje Interpretacijskog centra šibenske katedrale. U isto vrijeme, kroz više od deset godina, biti uime svih biskupa biskup za mlade, pokrećući tako jedan novi pastoral na razini domovine koji svoj vrhunac doživljava u Susretima hrvatske katoličke mladeži od kojih je nezaboravan onaj 2004., koji je organizirao kao domaćin, u Šibeniku. Za sve to recimo Bogu hvala'', rekao je biskup Rogić.

''O šezdesetoj obljetnici moga svećeništva, ovim zahvalnim misnim slavljem u našoj katedrali sv. Jakova na osobit se način zahvalno spominjem svojih roditelja te rodbine i vjernika moje rodne župe sv. Križa u Vodicama, koji su me svojim hrabrim svjedočenjem vjere i odanosti Bogu, Crkvi i domovini uvijek podržavali i molitvom pratili'', rekao je biskup Ivas uvodeći u misno slavlje.

Propovijed je uputio splitsko-makarski nadbiskup u miru Marin Barišić. Nadbiskup je rekao kako ovogodišnje slavlje sv. Jakova apostola, naslovnika Šibenske katedrale, obogaćuje i svečani događaj umirovljenog biskupa lvasa: njegov dijamantni jubilej. ''Šezdeseta obljetnica dara svećeničkog ređenja. Dragi don Ante, zajedno s tobom želimo danas zahvaliti Gospodinu na milosti koju ti je povjerio da već šezdeset godina, među braćom i sestrama, naviještaš i svjedočiš Radosnu vijest Života, od kojih 33 u svećeničkoj, a 27 godina biskupskoj službi. Jedan si u nizu apostolskih nasljednika Šibenske biskupije, koja je duhovno, povijesno i kulturno povezana sa sv. Jakovom'', rekao je nadbiskup Barišić.

''Dragi don Ante, sv. Jakov navratio je u Šibenik. Njemu u čast podignuta je ova čudesna kamena katedrala. Prije 60 godina zaređen si za svećenika u svojim Vodicama, a pred 27 godina za apostolskog nasljednika Šibenske biskupije u ovoj katedrali. Poput sv. Jakova i tebe je Gospodin pozvao da napustiš lađu i mreže te da ga slijediš. Nisi odmah znao kuda i kamo te vodi put Njegova poziva, ali ispravno si shvatio one Isusove riječi, bolje od majke Zebedejevih sinova, te si ih izabrao za svoje svećeničko i biskupsko geslo: ‘Da imaju Život u izobilju’. Ne jedanput, već više puta, tvoja je pokojna majka Iva išla intervenirati kod Isusa, moleći ga da ti pomogne piti iz ‘Njegove čase’, da budeš svećenik koji će služiti u ljubavi. I ti si, ovdje u Jakovljevoj katedrali, bio pitan: ‘Možeš li piti iz Njegove čaše’? Pred zajednicom vjernika rekao si: ‘Mogu, s milošću Božjom’. Prostrt pred oltarom u katedrali apostola Jakova, nakon litanija svih svetih, u dubokoj šutnji, po polaganju biskupovih ruku, snagom Duha svetoga, Gospodin ti je povjerio dar punine svetog reda. Povjerio ti je da budeš suradnik, radosni navjestitelj Njegova poslanja. Povjerio ti je samoga sebe, da djeluješ ne samo u Njegovo ime, već in persona Christi – u osobi Isusa Krista, posuđujući mu svoj glas, lice i srce, naročito u slavlju Euharistije i dijeljenju sakramenata'', rekao je nadbiskup Barišić.

''Dragi dijamantni misniče, prije šezdeset godina, tvoja Mlada misa bila je velika radost za sve u Vodicama. Na svoj način, voda Vodičkih bunara pretvorila se u vino radosnog euharistijskog slavlja u crkvi te zajedničkog slavlja za obiteljskim stolom. Euharistijska ‘časa’ Isusova križa i uskrsnuća naše je zdravije i spasenje. ‘Na spasenje’, tako predsjedatelj na kraju misnog slavlja pozdravlja koncelebrante i poslužitelje oltara. Ovu svetu, božansku nazdravicu našega spasenja imao si radost slaviti i nazdravljati, kao svećenik, medu braćom i sestrama, u više župa, a kao pastir Šibenske biskupije, u katedrali sv. Jakova i u svim mjestima biskupije i šire. Bez euharistijske ‘čaše’, bez pashalnog dinamizma ljubavi, Krista Gospodina, naši križevi i smrt završavali bi porazom Velikog petka, a naš život, u grobnoj zarobljenosti trajne Velike subote. Isus Krist je naš ‘Plus ultra’'', istaknuo je propovjednik.

''Poštovani jubilarče, Božanskoj ljubavi, kojoj si se odazvao, posvetio si svoj život i povjerene ti brojne talente. Godine nisu kriterij ni za starost ni za mladost. Duh pomlađuje i preporađa, kako reče Isus u razgovoru s Nikodemom. Nikakvo čudo da si dugi niz godina bio predsjednik Vijeća HBK-a za mlade koji su te rado slušali i dobro razumjeli. S njima si planirao, veslao i izvozio na pučinu. Istina, malo te sada štap odaje, ali poezija, koju i danas pišeš, govori o tvojoj mladosti, novosti i zagledanosti u budućnost. Brate Ante, osobno ti želim zahvaliti na prijateljstvu, suradnji i zajedničkim organiziranim ljetnim odmorima. Nadam se da smo mi biskupi Splitske metropolije ostavili dobar primjer zajedništva i suradnje našim nasljednicima'', rekao je nadbiskup Barišić.

''Draga braćo i sestre, slaveći dijamantni jubilej, šezdeset godina misništva biskupa Ante, ne zaboravljamo da je na današnji dan, prije osam godina, 25. srpnja 2016. u katedrali sv. Jakova, zaređen za biskupa Šibenske biskupije don Tomislav Rogić. Biskupe Tomislave, dok biskupu Anti čestitamo jubilej, tebi čestitamo osmu godišnjicu pastirske službe'', dodao je.

Vjernike je pozvao da mole za svećenike i biskupe. ''Molite i za nova duhovna zvanja u našoj Crkvi. Zajedno smo na istom putu. Dok vas na putu vjere tješimo i ohrabrujemo, i sami smo potrebni Božje i ljudske pomoći. Neka nam sv. Jakov pomogne da što bolje shvatimo i slijedimo Kristov put služenja u ljubavi, da znamo i možemo piti iz ‘Gospodnje čaše’'', zaključio je nadbiskup Barišić u propovijedi.

Cijeli članak pročitajte na stranicama Šibenske biskupije.

Ivas

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: