Gradit će se katolička osnovna škola u Slavonskom Brodu

Gradit će se katolička osnovna škola u Slavonskom Brodu

Dok se škola u potpunosti ne izgradi, Grad je Nadbiskupiji ponudio i prostore privremenog održavanja nastave za prvu generaciju učenika koji će upisati prvi razred već i ranije.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Ivica Vlašić
Objavljeno:
 
14.10.2021 16:57

 

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara potpisali su danas Ugovor o osnivanju prava građenja katoličke osnovne škole u Slavonskom Brodu. Objekt škole gradit će se na zemljištu u vlasništvu Grada u Ulici Anastasa Popovića, u naselju Zrinski Frankopan, odnosno na području Župe Duha Svetoga.

Sukladno Ugovoru, Đakovačko-osječka nadbiskupija stekla je pravo građenja katoličke osnovne škole na tom zemljištu, za što će Gradu Slavonskom Brodu plaćati mjesečnu najamninu. Nakon deset godina Nadbiskupija zemljište može i otkupiti od Grada, pri čemu se cijena zemljišta umanjuje za iznos do tada uplaćenih mjesečnih naknada za pravo građenja. Veličina zemljišta na kojemu će se graditi katolička osnovna škola jest 13.976 kvadratnih metara, a procijenjena vrijednost zemljišta 2 170 000 kuna.

– Radujem smo što smo došli do ovog trenutka kada napokon možemo sa sigurnošću reći da ćemo u Slavonskom Brodu graditi katoličku osnovnu školu. Katolička Crkva i ovdje u Hrvatskoj, ali i drugdje po svijetu, a osobito u misijskim zemljama, vodi brigu o cjelovitom čovjeku, evangelizira ga, ali i vodi brigu o podizanju njegova dostojanstva, što se najbolje postiže kroz obrazovanje. Kršćanski pogled na svijet zahtjeva da je čovjek u svemu onome što jest, što misli, što čini, prožet iskustvom vjere, odnosom prema Bogu i da vodi brigu o čestitosti, poštenju, istinoljubivosti, solidarnosti prema drugom čovjeku. (…) Sve su to odlike evangelizacije i zato bismo željeli da naša škola bude obrazovna ustanova, ali i naglašeno odgojna ustanova kršćanske inspiracije – rekao je nadbiskup Hranić obraćajući se nazočnima na potpisivanju ugovora.

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara rekao je da ga posebno veseli što je razlog nadbiskupova dolaska u Slavonski Brod potpisivanje ovog važnog ugovora, vezanog uz gradnju buduće katoličke osnovne škole u tom gradu.

– Puno ulažemo u osnovne škole i dječje vrtiće, i veseli me što ćemo dobiti novu školu koja je bitna za naš grad i naše učenike. Siguran sam da će to biti dobar projekt i da će mnogo učenika pohađati prvu katoličku školu u Slavonskom Brodu – rekao je gradonačelnik Duspara.

Dok se škola u potpunosti ne izgradi, Grad je Nadbiskupiji ponudio i prostore privremenog održavanja nastave za prvu generaciju učenika koji će upisati prvi razred već i ranije, i to u prostorima novoga Mjesnog doma koji je u završnoj fazi izgradnje. Osim u Slavonskom Brodu, najavio je mons. Hranić, Nadbiskupija planira graditi i osnovnu katoličku školu u Osijeku, te također osnovnu i srednju katoličku školu u Vinkovcima, izvijestila je Đakovačko-osječka nadbiskupija.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: