Hodočašće uz 20. obljetnicu krunjenja lika Majke Božje Voćinske

Hodočašće uz 20. obljetnicu krunjenja lika Majke Božje Voćinske

Euharistijsko slavlje u bazilici Majke Božje Voćinske predslavio je požeški biskup Antun Škvorčević

Autor
Laudato / J.J.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
08.06.2023 16:12

Na dan kada je prije 20 godina sv. Ivan Pavao II. okrunio lik Majke Božje Voćinske, za vrijeme svojeg trećeg pastirskog pohoda Hrvatskoj, 7. lipnja 2023., hodočastili su u Voćin deveti put korisnici umirovljeničkih domova s područja Požeške biskupije.

Euharistijsko slavlje u bazilici Majke Božje Voćinske predslavio je požeški biskup Antun Škvorčević. Prethodilo mu je pokorničko bogoslužje sa sakramentom Pomirenja te marijanska pobožnost.

Ovogodišnji voćinski krizmanici Domenika Tot, Ivano Simonović i Lana Jozić uoči svete Mise izveli su pred Marijinim likom prigodni recital "Otvorite širom vrata Kristu i Mariji", podsjetivši na događaj krunjenja lika Majke Božje Voćinske. Na početku euharistijskog slavlja biskup Škvorčević Isusovoj Majci uputio je trostruki pozdrav, koji su hodočasnici popratili pjevanim poklikom "Blažena Ti što povjerova“, nakon čega je pred Djevičin lik položio vijenac od cvijeća kao znak hodočasničke odanosti i ljubavi prema Isusovoj Majci, što su svi nazočni popratili pjevanjem "Evo ti, evo ti Majke!''

Potom je biskup pozdravio hodočasnike i kazao im da su došli u Voćin kako bi ih Marija, Isusova Majka, povjerila onoj Isusovoj moći ljubavi kojom je pobijedio smrt te na taj način utješila sve njih koji su sa svojim patnjama i trpljenjima došli na hodočašće. Zahvalio im je što svojom žrtvom doprinose snazi Isusova križa, da on bude djelatan na ovim prostorima i pobjeđuje sve ono što je u nama prolazno, nemoćno i slabo.

Spomenuo je kako je sv. Ivan Pavao II., koji je okrunio Marijin lik, imao geslo "Sav Tvoj'', te je pozvao nazočne da, sjedinjeni s njime, posvjedoče Mariji da su cjelovitim predanjem Njezini, kako bi im Ona pomogla da budu posvema Isusovi. 

U svojoj homiliji biskup je podsjetio na značenje događaja od prije dvadeset godina, kada je papa Ivan Pavao II. na euharistijskom slavlju u Osijeku okrunio lik Majke Božje Voćinske, iskazavši joj time posebnu počast.

''Na taj način nas je potaknuo da u tom liku prepoznamo sve ono što je Isusova Majka posredovala vjernicima koji su joj tijekom više stoljeća dolazili u Voćin, pomažući da se u njihovim životima ostvaruje Božja povijest spasenja'', kazao je biskup i zahvalio papi Ivanu Pavlu II. što "nas je navedenim činom podsjetio tko smo mi Mariji i tko je Ona nama".

Podsjetio je i kako je voćinska crkva prošle godine, o dvadeset i petoj obljetnici Požeške biskupije, proglašena manjom bazilikom. 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: