Hodočašće župa Čerević, Beočin i Srijemska Kamenica u Đakovačko-osječku nadbiskupiju

Hodočašće župa Čerević, Beočin i Srijemska Kamenica u Đakovačko-osječku nadbiskupiju

Župe Srijemskog Podunavlja: Župa sv. Josipa, zaručnika BDM - Čerević, Župa sv. Barbare, djevice i mučenice - Beočin i Župa Našašća Svetoga Križa - Srijemska Kamenica predvođena župnikom Lukom Ivkovićem hodočastile su u subotu 21. listopada u Svetište Božjeg Milosrđa na Ovčaru kod Đakova.

Autor
DJOS/Laudato/F.P.
Fotograf
DJOS
Objavljeno:
 
25.10.2023 17:03

 

Na hodočašće su krenuli u ranim jutarnjim satima. Prije dolaska na Ovčaru, hodočasnici su posjetili Karmel sv. Josipa u Đakovačkoj Breznici gdje su se susreli s karmelićankama te su upoznali njihov život i karizmu. Zatim su se uputili na Ovčaru, gdje su se upoznali sa svetištem i poviješću štovanja Božjeg milosrđa te su molili krunicu Božjeg milosrđa, a potom imali priliku za osobnu pobožnost.

Zatim su se uputili u Đakovo gdje su posjetili đakovačku katedralu sv. Petra. Tamo ih je dočekao bogoslov treće godine Fabjan Križanović, koji ih je vodio kroz katedralu i govorio im o njoj i povijesnim zbivanjima njezine izgradnje i uređenja.

Nakon obilaska katedrale i kripte, hodočasnici su se uputili u Stare Mikanovce, gdje ih je dočekao domaći župnik Ivan Bešlić, nekadašnji župnik srijemskih prostora, a posebice Srijemskog Podunavlja. Tako su svi zajedno u crkvi sv. Klare u Mikanovcima molili krunicu Blažene Djevice Marije i slavili nedjeljnu Misu.

U kratkoj propovijedi vlč. Ivkovič je napomenuo, osvrnuvši se na evanđeoski odlomak i referirajući se na Misijsku nedjelju, da svaki čovjek vjernik treba biti svjestan svoje misije, svojega poslanja, poziva u životu te da treba voditi računa o trima bitnim stvarima. Prva stvar je biti svjestan svojeg poziva, koji otkrivamo u tišini i sabranosti, otvorenosti srca na Božju providnost i usmjerenje, druga stvar je zdušno prihvatiti poziv i treća čuvati svoj poziv, računati na Božju pomoć u pozivu i ne dopustiti da nas đavao odagna od poziva, od poslanja, od misije koja se može ostvariti na trostrukoj razini, obiteljskoj, posvećenoj ili individualnoj.

Na kraju je nadodao: ''Dragi hodočasnici, draga braćo i sestre. Trebamo voditi računa o ovim stvarima kako bismo ostali na pravom kolosijeku. Bez otvorenosti Bogu, Njegovu i Sinovljevu Duhu, čovjek lako izgubi orijentir i krene prema drugim zemaljskim stvarima i izgubi ona nebeska. Mi smo danas hodočastili u Đakovačku Breznicu, Ovčaru, Đakovo i u ovu župu, mi smo poput malih misionara u svijetu kojem želimo navijestiti radosnu Božju riječ. Stoga moleći, pjevajući i zajedno se sjedinjujući, neka po našoj dobroti, otvorenosti i suradnji s Božjim Duhom i naše i poslanje drugih poraste kako bi cijeli svijet čuo tko je naš Spasitelj. Naša misija je proslaviti Boga i dok ga proslavljamo, da od Njega živimo i Njemu se krećemo.“

Nakon misnog slavlja, na kojem su liturgijsko pjevanje predvodili hodočasnici uz orguljašku pratnju, stolara, orguljaša Ivana Bera, uslijedio je druženje u kinodvorani u Mikanovcima. 

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: