[FOTO] Hodočašće župe sv. Kvirina u Poljsku

[FOTO] Hodočašće župe sv. Kvirina u Poljsku

Vjernici sisačke župe sv. Kvirina hodočastili su "Putevima sv. Ivana Pavla II." od 20. do 24. listopada.

Autor
Mediji Sisačke biskupije/S.V./Laudato/G.O.
Fotograf
S. Vego/Sisačka biskupija
Objavljeno:
 
26.10.2024 13:41

 

Župa sv. Kvirina u Sisku organizirala je hodočašće u PoljskuPutevima sv. Ivana Pavla II.od 20. do 24. listopada 2024. Hodočašću je prisustvovalo 50 vjernika od kojih su 4 svećenika, vlč. Robert Jakica, vlč. Ivan Faletar, vlč. Janko Lulić, vlč. Hrvoje Zovko i bogoslov Martin Radić, a sve se odvijalo pod stručnim vodstvom g. Domagoja Pejića, urednika i voditelja Hrvatskog katoličkog radija. Obišli su gradove i mjesta koji su važni za život i papinsku službu sv. Ivana Pavla II.

Prvog dana hodočašća hodočasnici su posjetili grad Wadowice, rodno mjesto Karola Woytile gdje su se upoznali s njegovim životom i djetinjstvom, a to su rodna kuća koja je danas Muzej sv. Ivana Pavla II., zatim osnovna i srednja škola koje je pohađao te karmelski samostan sv. Josipa gdje je primio svoj prvi karmelski škapular. Vrhunac prvog dana hodočašća bila je sveta Misa u bazilici Pohoda BDM koju je predvodio vlč. Robert Jakica, a propovijedao vlč. Hrvoje Zovko. Nakon svete mise hodočasnici su posjetili marijansko svetište Krakowske nadbiskupije Kalwaria Zebrzydowska gdje je sveti papa slavio svetu misu tijekom devetog i posljednjeg apostolskog pohoda svojoj rodnoj domovini 2002. godine., a upravo u tom svetištu izrekao je znakovite riječi: „Molite za mene sada i poslije moje smrti“. Nakon posjete marijanskom svetištu, hodočasnici su nastavili put prema Krakowu.

Drugi dan hodočašća bio je vrhunac jer se toga dana slavio blagdan sv. Ivana Pavla II. Hodočasnici su tijekom dana upoznavali kulturne i vjerske znamenitosti Krakowa kojeg je sveti papa nazivao „gradom svog života“. Pod stručnim vodstvom Katarzyne Mikolayczykove, hodočasnici su obišli i upoznali najvažnija mjesta grada kao što su: Krakowska katedrala i grobnice poljskih kraljeva, kapelu sv. Leonarda gdje je sveti papa slavio svoju prvu mladu misu kao novozaređeni svećenik, dvorac Wawel, nadbiskupski dvor i Muzej kardinala Karola Woytile te glavni krakowski trg. Zatim su hodočasnici posjetili svetište Božjeg milosrđa gdje se nalazi grob sv. Faustine Kowalske, a nakon toga uputili su se prema svetištu Sv. Ivana Pavla II. koje se zove „Ne bojte se“, a sam naziv svetišta potječe s početka njegova pontifikata kada je Woytila izabran za papu i izrekao znakovite riječi s balkona bazilike sv. Petra „Ne bojte se, otvorite vrata Kristu“. Vrhunac drugoga dana hodočašća bila je svečana pontifikalna misa u prepunom svetištu koju je predvodio kardinal Stanislaw Dziwisz, dugogodišnji tajnik svetog pape koji je pokazao veliku radost ugledavši hrvatske svećenike i hodočasnike kojima je poželio posebnu dobrodošlicu u Krakow jer poznato je koliko je sveti papa poštovao i volio hrvatski narod. U svojoj nadahnutoj propovijedi kardinal Dziwisz je rekao: „Možemo reći da je dvadeset godina, koliko je prošlo od smrti sv. Ivana Pavla II. obilježeno sve većom sviješću i uvjerenjem naroda Božjega o svetosti ovoga pastira. Njegova je svetost dragocjen i trajan dar koji nam je ostavio, a ujedno i zadaća za sve nas. Prije dvadeset godina, Ivan Pavao II. ostavio nam je svoje veliko naslijeđe. Njegove enciklike, govori, djela i, iznad svega, njegovo osobno svjedočanstvo vjere, nade i ljubavi. Danas, dvadeset godina kasnije, svijet se suočava s novim izazovima, ali poziv na svetost, koji nam je on ostavio ostaje isti: svetost nije rezervirana samo za izabrane, nego je poziv za sve nas. Ne smijemo se zadovoljiti prosječnošću. Svetost je naš poziv, naš cilj i zadaća. A Ivan Pavao II. pokazao nam je kako“.

Trećeg dana hodočašća hodočasnici su se uputili prema krakowskom groblju Rakowicki gdje se nalazi grobnica obitelji Woytila, papinih roditelja - za koje je pokrenut proces za beatifikaciju - i njegova brata gdje su hodočasnici donijeli cvijeće i zapalili svijeće te se zajednički pomolili. Nakon toga su posjetili kuću u kojoj je Karol živio s ocem, a nakon toga su se uputili prema najvećem poljskom marijanskom svetištu Jasna Gora ili Czestohowa. Nakon obilaska svetišta slavili su svetu misu koju je predvodio vlč. Ivan Faletar, a propovijedao je vlč. Janko Lulić te su se potom vratili u Krakow.

Četvrtog dana hodočašća hodočasnici su ponovno posjetili svetište Božjeg milosrđa gdje su slavili svetu misu zahvalnicu za primljene milosti i posjet poljskim gradovima i mjestima u kojima je sveti papa živio i djelovao kao i za priliku da upoznaju dubinu njegove vjere, svetosti i služenja. Zahvalno misno slavlje predvodio je vlč. Janko Lulić, a propovijedao je vlč. Robert Jakica. Nakon svete mise hodočasnici su krenuli put svoje domovine zahvalni i obogaćeni svetošću i primjerom života sv. Ivana Pavla II. te se u kasnim večernjim satima vratili svojim kućama.

Poljska

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: